Karfiolová polievka fotorecept

elekra - fotkaelekra, 2. októbra 2012
Karfiolová polievka (fotorecept)
Foto: elekra

Už som to na Vareche spomínala, môj tvrdí, že polievka je grunt. Tak teda tu jedna je.

4-6
porcie
10 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks malý
2-3 ks
1 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Do zohriateho hrnca dám na zásmažku olej, pridám mleté čierne korenie a drvenú rascu a spolu s hladkou múkou

    Karfiolová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    urobím svetlú zásmažku.

    Karfiolová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejem studenou vodou a nechám zovrieť.

    Karfiolová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistené a umyté zemiaky pokrájam na drobné kocky,

    Karfiolová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridám do základu, ochutím soľou a nechám zovrieť. Medzitým si pripravím karfiol a mrkvu. Karfiol rozoberiem na ružičky a podľa potreby ešte nakrájam. Mrkvu očistím, umyjem a nastrúham na strúhadle na veľkých okách.

    Karfiolová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridám do polievky a varím kým zelenina nezmäkne. Na záver dochutím majoránkou (obrázok nepridávam, bol rozmazaný) a polievka je hotová.

    Karfiolová polievka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marianne
Nam zacalo,polievkove obdobie do marca-aprila,v lete mi ich nechcu jest...Vyborna je tato polievka,tiez ju robievam s mrkvou a troskou mlieka,ale tvoja bez mlieka sa mi paci viac.Robievam na tento sposob aj brokolicovu.
mirkamt
A ako robiť zásmažku, aby vyzera tak pekne ako tvoja na fotke? Mne sa vždy urobia hrčky, tak radšej robievam polievky iným spôsobom - s mliekovou zátrepkou alebo bez nej, takú zeleninovú.
elekra
@mirkamt , ja si do zohriateho hrnca dám kvapku oleja, príslučné koreniny a trochu hladkej múky. Spolu premiešam a popražím. Ak sa mi zdá, že je zásmažka hustá, pridám ešte olej alebo ak zas riedka, tak pridám trochu múky. Popražím a zalejem studenou vodou a miešam, kým sa mi pekne nespojí zásmažka s vodou a nechám poriadne za občasného premiešania povariť. A pridávam suroviny podľa toho akú polievku robím.
medulienka122
robím ju presne tak, je to super polievočka
a Mirkamt, hrčky sa robia každému, len musíš podliať studenou! vodou a miešať-miešať, kým sa hrčky nerozpustia
marianne
Uz je uvarena,je vynijakuca.Akurat namiesto hladkej muky som pouzila,ovsenu muku,krasne husti.A mala som malo ruziciek karfiolu,tak som prilozila este brokolicu.Uz s mliekom robit ani nebudem,dakujem za inspiraciu@elektra.Skvela polievka.
mataliptak
tiež robím takúto karfiolovú polievku a máme ju velmi radi , len ja do nej dávam ešte krupicové halušky ... a majoránku nedávam .... :-)
babinka
zaprazka - horuca sa podlieva studenou vodou a ja ju vezmem z horaku dolu a miesam, miesam, dolejem vodou a dalej miesam az je pekne hladka, potom netreba cez sito. Ak sa niekedy ponahlam a nie som dosledna, zvycajne musim pasirovat cez sito a je s tym praca a zbytocne riady. A takuto polievocku ja som este nerobila - totiz zaprazku som do karfiolovej nedavala, iba na oleji poprazila zeleninku, tak skusim aj tvoj postup, nech doma vyskusaju :)
tiginko
@mirkamt zápražka bez hrčiek sa ti určite podarí, keď ju budeš robiť ako @babinka , alebo ju môžeš vyskúšať aj naopak - horúcou vodou/vývarom do studeného olejovo-múkového základu. T.j. múku popražíš na oleji vopred, napríklad urobíš ju hneď ako dáš variť polievku. Necháš vychladnúť a potom zaleješ variacou sa polievkou alebo vodou a za stáleho miešania sa ti urobí úplne hladká zápražka. Ja to robím väčšinou takto keď náhodou zahusťujem zápražkou, čo je málokedy a nikdy som ju nemala hrčkatú. Aj tak si myslím, že je lepšie variť zeleninku len vo vode a až na záver pridať zápražku a krátko povariť....
tiginko
@mirkamt a ešte niečo - čím viac vody/vývaru nalej do zápražky tým je menšia pravdepodobnosť, že sa ti urobia hrčky,kľudne daj 3dcl až 1/2 l, samozrejme závisí od veľkosti hrnca a požadovanej hustoty. Možno dávaš málo a celé sa to ihneď uvarí do hrčiek skôr, než to poriadne rozmiešaš. Počítaj s tým množstvom vopred, aby si polievku nemala riedku, radšej ju rozrieď vriacou vodou na záver.
elekra
@marianne , som rada, že sa polievka vydarila a chutí.
@tiginko , zápražku potrebuješ variť, aby bola múka lepšie stráviteľná. Zeleninu, ktorú dávam do polievky nakrájam na malé kúsky a tie stačí 10 minút povariť a je hotovo. Do niektorých polievok alebo jedál pridávam zásmažku až na záver (napr. strukovinové polievky)
aroooo
ja zvyknem po zaliatí zápražky vodou ju rozšľahať metličkou s ktorou šľahám napr.pišk.cesto.
violetacamorova
Mňam, takúto polievku by som si hneď dala, moja mama robí najlepšiu na svete ale bez tej zeleniny ba zápražka, cibuľa a nakoniec veľa petržlenu, táto tvoja sa mi veľmi páči.
margaretka28
@Elekra , robíš ju navlas rovnako ako ja, je to moja obľúbená, mám ju na pláne v piatok, je to výborná polievočka.:-)
3sandra3
super polievka... vďaka za návod na takú fajne polievočku
3sandra3
dnes som túto polievku varila... je výborná, ľahučká a delikátna... výborný recept
mirkamt
S radami varecháčok sa mi táto polievočka podarila bez hrčiek :-) @elekra , vdaka za receptík, ktorý spestril náš jedálniček, chutná bola.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia