Foto: tatranka
Recept som získala na internete a hoci je náročný na suroviny aj na čas,urobila som ho k manželovým narodeninám.Piekla som ho prvý krát.Zákusok je Zobraziť celý popisRecept som získala na internete a hoci je náročný na suroviny aj na čas,urobila som ho k manželovým narodeninám.Piekla som ho prvý krát.Zákusok je chutný a aj na tanieriku pekný.Krájala som ho na väčšie štvorce.
príprava
Suroviny
1.cesto: suroviny som rozdelila na polovicu a piekla na 2 x. | |
8 ks |
|
8 PL |
|
1 PL |
|
8 PL |
|
1 PL |
|
8 PL vlažná |
|
2.cesto: | |
5 ks |
|
250 g |
|
Plnka: | |
5 ks |
|
300 g |
|
2,5 dcl |
|
3 dcl |
|
1 sáčok |
|
300 g |
|
nemusí byť |
|
Postup
-
1
Na prvé cesto potrebné ingrediencie.Cesto by sa malo piecť v celku a potom pozdĺžne rozrezať.Keďže nemám dobrú skúsenosť,tak som si ingrediencie rozdelila na poli a piekla som dve hnedé cesta.
-
2
4 žĺtka som našlahala so 4 PL vlažnej vody.Múku,prášok do pečiva a kakao som spojila a pridala ku žĺtkam.Bielka som našľahala s práškovým cukrom.
-
3
Tu je spracovaná dávka na hnedé cesto.Takto isto budem robiť ešte jednu dávku hnedého cesta.
-
4
Spojenie zmesy.
-
5
Ide sa piecť.Pečiem na mastnom papieri.
-
6
Upečené dva pláty hnedého cesta.Piekla som na plechu veľkosti 27 x 35 cm.
-
7
Na 2.cesto potrebujem našľahať nad parou bielka s cukrom.Keď je pena hustá a dobre prehriata,je hotová.
-
8
Navrstvím ju na plech s mastným papierom.plát sa v pri pootvorenej rúre suší asi na 130-150 stupňoch.
-
9
Upečený biely plát./Trochu som ho viac zapiekla/ -chyba!
-
10
Kryštálový cukor skaramelizujeme.a vlejeme šľahačkovú smotanu.musí sa cukor rozpustiť.V mlieku rozmiešame zlatý klas,žltka a prilejeme do karamelu .Stále miešame.Uvarenú kašu necháme vychladnúť.Do nej vmiešame maslo a našľaháme.
-
11
Potom už len pláty natrieme karamelovou plnkou.Tmavý plát,plnka,biely plát plnka,tmavý plát.Necháme si trochu plnky aj na vrch zákuska.Ja som na vrch zákuska pridala ešte sáčkovú šľahačku.No tá v pôvodnom recepte nebola
-
12
Natrela som na povrch zákuska šľahačku a nastrúhala trochu čokolády.Potom som zákusok dala schladiť.Je dobré ak sa zákusok pečie aspoň deň dopredu.Časti do seba pekne zapadnú a sa spoja.
-
13
No a tu je už kalorická bomba.Chutný,sladučký a celkom estetický koláčik.No rátajte s pracovným časom na pokračovanie.Mne to trvalo dve hodiny a noc koláčik oddychoval. No stál za to.
-
14
Vrch zákuska som zdobila práškovou šľahačkou,no to už nemusí byť.
uložené.
Určite by sa ti podaril upiecť podľa receptu koláčik,a dúfam že naozaj pekný a nám ho potom nafotíš.Držím palec.Ďakujem za tvoje sympatie.Teší ma to.
A tvoju manzelovi vsetko dobre k narodkam
samozrejme ma tam byt tvojmu manzelovi
prepac
Recept mi dala kamarátka, ktorá v ich dedine vyhrala s týmto zákuskom súťaž o najchutnejší zákusok.
@janger dobre si si všimla.Áno mám napečené drobné slané aj sladké pečivo k obloženým misiam.Totiž,ako som spomínala,že som koláč piekla k manželovým narodeninám a to pečivo tiež.Sú to pletenky.
@elistick á presne ten problém som mala aj ja,keď som šla večer po upečení odkrojiť krajíky.No dobre sa píše v recepte,že zákusok musí odstáť.Ten problém s krájaním už na druhý deň nebol !!!!
Robila som tento zákusok.Ja som nedávala naň šľahačku.Je fajnový,no pre mňa trochu prisladký,ale iným nevadí.