Kapustový závin
Kapustový závin

Kapustový závin so škoricou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 6. októbra 2020

Je sezóna hlávkovej kapusty, tak som upiekla maškrtu. Cesto som pripravila podľa receptu od @sovka62.

30
porcií
85 minút
príprava
25 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
štipka
125 g
250 ml vriace
1 ks
Kvások:
100 ml vlažné
1 KL
1 bal.
Plnka:
1/2 ks
1 PL
1 bal.
štipka
Maková plnka:
 mletý
1 ks
2 PL
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila kapustu, lebo musí vychladnúť. Kapustu som nakrájala, môžete si ju aj nastrúhať.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na rajnicu som dala karamelizovať cukor. Pridala som kapustu, osolila a miešala, kým sa karamel celkom neroztopil. Pod pokrievkou som kapustu dusila do polomäkka.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hotovej kapusty som pridala škoricový cukor a všetko som zmiešala a kapustu som nechala celkom vychladnúť.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som kysnuté zabárané cesto podľa @sovka62. Múku som preosiala, pridala som soľ a rozmrvila som maslo.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si z vlažného mlieka, cukru a droždia kvások.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    250 ml mlieka som nechala zohriať na horúco a priliala som do múky s maslom a miešala vareškou, kým sa cesto neochladilo.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do vlažného cesta som pridala kvások.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som vajce.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vypracovala som nelepivé cesto, ktoré sa oddeľuje od bokov misy. Posypala som ho múkou a na teplom mieste nechala vykysnúť.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď cesto po 45 minútach vykyslo, vyložila som ho na pracovnú dosku.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto som rozdelila na 4 časti.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Každú časť postupne som vyvaľkala.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Najprv som ju natrela maslom a potom potrela smotanou.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Napokon som rozložila vychladnutú kapustovú plnku

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    a cesto som zvinula.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Keďže som mala 4 kusy cesta, tak dva záviny som urobila s kapustou a ďalšie dva s makovo-jablkovou plnkou.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Všetky záviny som uložila na plech a natrela som ich smotanou a popichala vidličkou, aby mohla unikať počas pečenia para a nechala som ich 25 min podkysnúť.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Rúru som nechala vyhriať na 200 °C a piekla som takto 10 min. Potom som znížila teplotu a piekla na 180 °C ešte 15 min. Upečené záviny som nechala celkom vychladnúť na mriežke.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    A potom nakrájala. Prajem vám dobrú chuť.

    Kapustový závin so škoricou (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

terinka55
Trafila si do čierneho. Práve som nad kapustovým závinom dumala. Veľmi pekne Ti ďakujem. Tvoje záviny vyzerajú skvelo.
2x kvakac a haji
olinecka
Tak to si ma Izka dostala...., takéto nám piekla moja mamka. Ú nás to bol beľuš kapustový, mňam. Ú mňa máš veru*****
1x haji
izabella929
@terinka55 (6.10.2020 18:27)

Bude ti iste chutiť...sú výborné krehké a ľahučké ako papier...ani veľmi sladké len tak akurát...ďakujem pekne za komentár..
haji
Pěkný recept, zvláštní kapustová plnka, ráda bych takovú dobrotu ochutnala. Beru aj mak s jablky, abych nekulhala! Zajímavé a pro mě exotické!
kavicka11
Krásne, prosím aký rozdiel je medzi
zabárane cesto a keď sa robí klasicky?
izabella929
@kavicka11 (7.10.2020 13:08)
Mne sa cesto lepšie páči je krehkejšie a hlavne sa pri pečení neroztrhne...to ale treba vyskúšať.. ďakujem pekne za komentár..