Kapustový závin so škoricou fotorecept
Foto: izabella929
Je sezóna hlávkovej kapusty, tak som upiekla maškrtu. Cesto som pripravila podľa receptu od @sovka62.
porcií
príprava
na 200/180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
štipka |
|
125 g |
|
250 ml vriace |
|
1 ks |
|
Kvások: | |
100 ml vlažné |
|
1 KL |
|
1 bal. |
|
Plnka: | |
1/2 ks |
|
1 PL |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
Maková plnka: | |
mletý |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Najprv som si pripravila kapustu, lebo musí vychladnúť. Kapustu som nakrájala, môžete si ju aj nastrúhať.
-
2
Na rajnicu som dala karamelizovať cukor. Pridala som kapustu, osolila a miešala, kým sa karamel celkom neroztopil. Pod pokrievkou som kapustu dusila do polomäkka.
-
3
Do hotovej kapusty som pridala škoricový cukor a všetko som zmiešala a kapustu som nechala celkom vychladnúť.
-
4
Pripravila som kysnuté zabárané cesto podľa @sovka62. Múku som preosiala, pridala som soľ a rozmrvila som maslo.
-
5
Pripravila som si z vlažného mlieka, cukru a droždia kvások.
-
6
250 ml mlieka som nechala zohriať na horúco a priliala som do múky s maslom a miešala vareškou, kým sa cesto neochladilo.
-
7
Do vlažného cesta som pridala kvások.
-
8
Pridala som vajce.
-
9
Vypracovala som nelepivé cesto, ktoré sa oddeľuje od bokov misy. Posypala som ho múkou a na teplom mieste nechala vykysnúť.
-
10
Keď cesto po 45 minútach vykyslo, vyložila som ho na pracovnú dosku.
-
11
Cesto som rozdelila na 4 časti.
-
12
Každú časť postupne som vyvaľkala.
-
13
Najprv som ju natrela maslom a potom potrela smotanou.
-
14
Napokon som rozložila vychladnutú kapustovú plnku
-
15
a cesto som zvinula.
-
16
Keďže som mala 4 kusy cesta, tak dva záviny som urobila s kapustou a ďalšie dva s makovo-jablkovou plnkou.
-
17
Všetky záviny som uložila na plech a natrela som ich smotanou a popichala vidličkou, aby mohla unikať počas pečenia para a nechala som ich 25 min podkysnúť.
-
18
Rúru som nechala vyhriať na 200 °C a piekla som takto 10 min. Potom som znížila teplotu a piekla na 180 °C ešte 15 min. Upečené záviny som nechala celkom vychladnúť na mriežke.
-
19
A potom nakrájala. Prajem vám dobrú chuť.
Ďakujem pekne za komentár..
Bude ti iste chutiť...sú výborné krehké a ľahučké ako papier...ani veľmi sladké len tak akurát...ďakujem pekne za komentár..
Dakujem pekne za komentár..
Teší ma že sa ti recept páči...je to mňamka ...ďakujem pekne za komentár ..
Milá @haji ,ďakujem pekne za komentár...
zabárane cesto a keď sa robí klasicky?
Ďakujem pekne za komentár..
Mne sa cesto lepšie páči je krehkejšie a hlavne sa pri pečení neroztrhne...to ale treba vyskúšať.. ďakujem pekne za komentár..