Kapustový závin

Kapustový závin so škoricou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Je sezóna hlávkovej kapusty, tak som upiekla maškrtu. Cesto som pripravila podľa receptu od @sovka62.

30
porcií
85 minút
príprava
25 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pripravila kapustu, lebo musí vychladnúť. Kapustu som nakrájala, môžete si ju aj nastrúhať.
  2. Na rajnicu som dala karamelizovať cukor. Pridala som kapustu, osolila a miešala, kým sa karamel celkom neroztopil. Pod pokrievkou som kapustu dusila do polomäkka.
  3. Do hotovej kapusty som pridala škoricový cukor a všetko som zmiešala a kapustu som nechala celkom vychladnúť.
  4. Pripravila som kysnuté zabárané cesto podľa @sovka62. Múku som preosiala, pridala som soľ a rozmrvila som maslo.
  5. Pripravila som si z vlažného mlieka, cukru a droždia kvások.
  6. 250 ml mlieka som nechala zohriať na horúco a priliala som do múky s maslom a miešala vareškou, kým sa cesto neochladilo.
  7. Do vlažného cesta som pridala kvások.
  8. Pridala som vajce.
  9. Vypracovala som nelepivé cesto, ktoré sa oddeľuje od bokov misy. Posypala som ho múkou a na teplom mieste nechala vykysnúť.
  10. Keď cesto po 45 minútach vykyslo, vyložila som ho na pracovnú dosku.
  11. Cesto som rozdelila na 4 časti.
  12. Každú časť postupne som vyvaľkala.
  13. Najprv som ju natrela maslom a potom potrela smotanou.
  14. Napokon som rozložila vychladnutú kapustovú plnku
  15. a cesto som zvinula.
  16. Keďže som mala 4 kusy cesta, tak dva záviny som urobila s kapustou a ďalšie dva s makovo-jablkovou plnkou.
  17. Všetky záviny som uložila na plech a natrela som ich smotanou a popichala vidličkou, aby mohla unikať počas pečenia para a nechala som ich 25 min podkysnúť.
  18. Rúru som nechala vyhriať na 200 °C a piekla som takto 10 min. Potom som znížila teplotu a piekla na 180 °C ešte 15 min. Upečené záviny som nechala celkom vychladnúť na mriežke.
  19. A potom nakrájala. Prajem vám dobrú chuť.