Kapustový závin
Kapustový závin so škoricou (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Je sezóna hlávkovej kapusty, tak som upiekla maškrtu. Cesto som pripravila podľa receptu od @sovka62.
30 porcií |
85 minút príprava |
25 minút na 200/180 °C |
Postup
- Najprv som si pripravila kapustu, lebo musí vychladnúť. Kapustu som nakrájala, môžete si ju aj nastrúhať.
- Na rajnicu som dala karamelizovať cukor. Pridala som kapustu, osolila a miešala, kým sa karamel celkom neroztopil. Pod pokrievkou som kapustu dusila do polomäkka.
- Do hotovej kapusty som pridala škoricový cukor a všetko som zmiešala a kapustu som nechala celkom vychladnúť.
- Pripravila som kysnuté zabárané cesto podľa @sovka62. Múku som preosiala, pridala som soľ a rozmrvila som maslo.
- Pripravila som si z vlažného mlieka, cukru a droždia kvások.
- 250 ml mlieka som nechala zohriať na horúco a priliala som do múky s maslom a miešala vareškou, kým sa cesto neochladilo.
- Do vlažného cesta som pridala kvások.
- Pridala som vajce.
- Vypracovala som nelepivé cesto, ktoré sa oddeľuje od bokov misy. Posypala som ho múkou a na teplom mieste nechala vykysnúť.
- Keď cesto po 45 minútach vykyslo, vyložila som ho na pracovnú dosku.
- Cesto som rozdelila na 4 časti.
- Každú časť postupne som vyvaľkala.
- Najprv som ju natrela maslom a potom potrela smotanou.
- Napokon som rozložila vychladnutú kapustovú plnku
- a cesto som zvinula.
- Keďže som mala 4 kusy cesta, tak dva záviny som urobila s kapustou a ďalšie dva s makovo-jablkovou plnkou.
- Všetky záviny som uložila na plech a natrela som ich smotanou a popichala vidličkou, aby mohla unikať počas pečenia para a nechala som ich 25 min podkysnúť.
- Rúru som nechala vyhriať na 200 °C a piekla som takto 10 min. Potom som znížila teplotu a piekla na 180 °C ešte 15 min. Upečené záviny som nechala celkom vychladnúť na mriežke.
- A potom nakrájala. Prajem vám dobrú chuť.