Kápiový pikant fotorecept

zasterka - fotkazasterka, 29. septembra 2010
Kápiový pikant (fotorecept)
Foto: zasterka

Nátierka so všestranným využitím v kuchyni... ideálna na chlebíky vo vajíčku či hrianky, do marinád, do omáčok na mäso i cestoviny...

60 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg očistená
250 g očistená
30 g očistený
100 ml
90 ml
20 g
150 g
170 g
 podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistíme kápiu, feferónky (môže byť ľubovoľná štipľavá paprička), cesnak a cibuľu.

    Kápiový pikant (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetky suroviny postupne postrúhame na tenkom strúhadle alebo v sekáči najemno rozsekáme.

    Kápiový pikant (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripravené dáme do hrnca, pridáme olivový olej, ocot a soľ.

    Kápiový pikant (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Varíme do zhustnutia (1,15 - 1,5h.). Potom pridáme kečup a paradajkový pretlak.

    Kápiový pikant (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Spolu ešte chvíľu povaríme (15-20 min.). Vychladnuté rozmixujeme ponorným mixérom. Nalejeme do pohárov (najlepšie 200-400ml) a sterilizujeme 20 minút. Z uvedeného množstva urobíme 9 pohárikov (200ml).

    Kápiový pikant (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Toto kedysi vyrábala konzervovka pri trnavskom cukrovare (aj cukrovar, aj konzervovka už padli za obeť novodobému kapitalizmu) pod názvom Trnavská nátierka. Robili sladkú aj štipľavú a boli také dobré, že sa prakticky nedali zohnať. Rovno z továrne ich zamestnanci rozchytali pre známych, ešte, že som tam tiež mala známu.
Blahoželám, Zásterka šikovná si, ku krásnej práci s nádhernou dokumentáciou. Ďakujem za príspevok a verím, že nebudem sám!Určite vyskúšam aj Tvoj recept, už zvlášť s ohľadom na slovo "Pikant" v názve Tvojho receptu. Ja roky varievam obdobnú pomazánku, ktorú som na Vareche uverejnil pod názvom "Anyucina kápiová pomazánka". No rozhodne musím vyskúšať aj Tvoj variant.
@sracz , akurát dnes som tvoju pomazánku, čo si na vareche zverejnil urobila, síce len z polovičnej dávky, nemala som toľko papriky, ale časť z nej záhadne zmizla už počas varenia, no nešlo o odparenie. Táto pomazánka je podobná a určite aj veľmi chutná :-)
Ja mám paprikovú pomazánku, tak som rýclo išla pozrieť, kto ju vyrába, nie je to tá trnavská, ktorú som si natierala na chlieb, presne ako ty, Janger, ale aj táto je dobrá a sú dva druhy, obidva mám :Tatrakon Poprad- Papriková pomazánka pálivá a tá druhá - Fruco chuťovka, paprikovo-paradajková. Ale už sú drahšie, než kedysi, tak je dobre urobiť si domácu. Ja som nedávno tiež skúšala pár pohárikov, ale je trochu prisladká, veľmi štiplavá a vraj aj slaná, okúsil ju môj muž, ja nie, a on ju skritizoval. Možno do varenia bude dobrá.
ja robím podobnú,ale tam idú aj paradajky.Dnes idem vyskúšať tvoj recept.Trnavskú pomazánku som zbožňovala,ale teraz si robím sama lebo sú tie pomazánky drahé

Pridaj komentár k receptu: