Kapia v oleji a sladkokyslom náleve bez sterilizácie fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 13. augusta 2016
Kapia v oleji a sladkokyslom náleve bez sterilizácie (fotorecept)
Foto: tatranka

Varecháč @igipap žiadal na stránke Varechy v diskusii recept na zaváranú kapiu v oleji. Bolo to v roku 2010. Keďže som recept na ňu Zobraziť celý popisVarecháč @igipap žiadal na stránke Varechy v diskusii recept na zaváranú kapiu v oleji. Bolo to v roku 2010. Keďže som recept na ňu mala, ponúkla som mu ho v rámci diskusie. V tieto dni som pár pohárov kápie urobila (používam ju len na ozdobu jedla), napadlo mi, že ju dám aj na hlavnú stránku Varechy. Je to rýchle a nie komplikované zaváranie bez sterilizácie!

15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 l
2 dcl
2 dcl
50 g
20 g




Postup

  1. 1

    Toto je pomer na jeden kilogram. Necháte všetky ingrediencie spolu zovrieť. Umytú a očistenú kápiu nakrájate na štvrťky alebo aj menšie časti. Takto pripravenú papriku dáte do vriaceho nálevu a necháte povrieť 5 minút. Po piatich minútach dierkovanou naberačkou papriku vyberiete a rovno vkladáte do čistých a suchých fliaš. Plnú fľašu zalejete vriacim nálevom. Zavíčkujete. Pozor na popálenie. Je tam aj olej,bolo by to veľmi bolestivé! Zaváranina sa nesterilizuje! !!!!

    Kapia v oleji a sladkokyslom náleve bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mne sa ešte trochu vývaru zvýšilo, no kapiu som už nemala.Tak som si očistila svetlú hrubostennú papriku a tú som zaliala nálevom. Preto ten jeden svetlý pohár. Nálev si môžte v pomere navyšovať k množstvu zaváraných paprík. Je to naozaj rýchle nakladanie paprík.

    Kapia v oleji a sladkokyslom náleve bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 2

Diskusia k receptu

haji
Určo musí být výborná taková paprika. Dovolím si poznámku: Jen opatrně - dodežte velikou čistotu všeho nářadí, rukou, dále dodržet i to, že zpracováváte pouze kvalitní a zdravou zeleninu! Je to pár dnů co jsme neúspěch nekonzervované zeleniny rozebíraly:
 varecha.pravda.sk/recepty/cesnakovo-paradajkova-zmes-bez-...
izabella929
Robím ju celkom podobne, len s menším množstvom oleja a samozrejme pre istotu sterilizujem krátko. Krásna domáca výroba.-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ako dlho ti vydrží bez sterilizácie a kde ju skladuješ.
tatranka
@Dr (13.8.2016 19:20)

Momentálne mám ešte pohárik z minulého roku.No nemám pocit,že by nevydržala aj dlhšie.Olej ju konzervuje.No zaváram toľko,aby sme nemali staré zaváraniny.Robím ju 25 rokov,no nikdy sa mi ani pohár nepokazil.
siisa
Perfektný postup, veľmi rýchly....páči sa mi :) kk
popoluska340
Papriku som uz 4 roky nezavarala,vzdy som dostala od otca zavaranu.Ale tento rok si zavarim svoju.vcera som zavarala leco,do mensich poharikov,tak som sa nakopla.Minuly rok kopec uhoriek som pozavarala,takze tento rok ziadne.Ukladam si nalev na papriku,aby som mala aj na buduci rok.Posielam bodik.
tiginko
skvelý nápad. Ukladám si ho, verím že sa zíde
tomeska
Aj ja nakladám občas papriku podobne, len ten olej pridávam až do pohárov, nevarím v ňom. Alebo bez oleja. tak mi to chutí viac. Recept chválím, lebo sa nemusí sterilovať.
slawi
Takto robila papriku v oleji moja mama a striedala cervenu s bielou, bolo to take farebne. Jedli sme to okrem ineho aj s maslovym chlebikom. Je to mnamka ;)
tatranka
@Slawi (17.8.2016 09:47)

To ti verím,lebo aj ja mám rada ráz za čas, ak zostane výpečok z mäsa a nechám ho schladiť v chladničke,rada si ho natriem na chlieb a naň uložím túto papriku.
ocko
Tatranka velmi rada mám tvoje receptik
tatranka
@Ocko (20.8.2016 10:00)

Ďakujem za veľmi milý a mne príjemný komentárik.Ďakujem.
atina47
Dekuji za dalsi recept, uz jen koupit kapie a zasoba na zimu se pekne rozroste. Hezky vecer.
zitar
Ja tiež zaváram papriku bez sterilizácie, a to aj kápiu, aj žltú hrubostennú. Nikdy sa mi nepokazila, takže @tatranka , recept veľmi dobrý , varecháči, nemusíte sa báť, nič sa nepokazí.
zuzanka1367
Milá @tatranka ďakujem za tento recept na kápiu. Ja ju mám strašne rada, len tak na chlebe s maslom. Takto zavarená sa mi super dávala do pohárov a zmestilo sa jej tam naozaj hodne, len som dala menej oleja. Vďaka za recept, budem už zavárať kápiu takto.


tatranka
@Zuzanka1367 (17.9.2016 14:53)

Aj mne sa hneď po prvom zaváraní,tejto kapie a týmto spôsobom tiež recept veľmi páčil.Teraz už zaváram len takto.
Som rada,že si spokojná.Naozaj takáto úprava kapie je vhodná ku akému koľvek mäsku na studeno.Ja si ju dávam zase na mastný chlieb s oškvarkami... milujem to takto.
zuzanka1367
Tak som ja dnes otvorila prvý pohár kápie zaváranej podľa Tvojho receptu. Nedá sa znovu nechváliť, páni tá je výborná chrumkavá, chutná, nerozvarená, zmastila som celý 0,5 l pohár, ešte raz vďaka a ak ste niekto recept prehliadli, tak si ho určite uložte, aby ste naň do budúcej úrody nezabudli. Pekný deň milá @tatranka :)
tatranka
@Zuzanka1367 (12.11.2016 13:54)

@Zuzanka1367 srdiečko mi podskočilo radosťou po tvojom komentáriku.Usmiala som sa po prečítaní,že si zmastila 0,5 l pohár.Nedivím sa.Ak si otvorím pohár,málokedy ho vraciam do chladničky.Ja zaváram do trojdecových a to stihnem tiež na posed skonzumovať.Teší ma tvoja reakcia Zuzanka.Som rada,že si mi to dala vedieť.
zuzanka1367
Milá @tatranka po roku som tu opäť pod Tvojim skvelý receptom a ešte raz keď budem zavárať červenú kápiu prídem :) Vďaka!


anajka
Recept je výborný, podobne robím aj lečo bez sterilizovania a ešte nikdy sa mi nič nepokazilo. Vrelo odporúčam. :-)
zuzanka1367
@tatranka moja milá a ja som tu zas, sezóna kápie v plnom prúde a ja si ju neviem predstaviť inak, ako podľa Teba. Tak Ti opäť ďakujem za tento skvelý recept.


1x alkalo
aca52
Teraz som ho objavila, vyskúšala a je skutočne perfektný, chuťové aj vzhľadovo, odteraz odkladám kápiu na zimu len takto 😁




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia