Kakaový závin
Kakaový závin

Kakaovo-feniklové minizáviny fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 15. októbra 2017
Kakaovo-feniklové minizáviny (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné koláče s výraznou kakaovou, akoby čokoládovou chuťou. U mojich detí obzvlášť obľúbené :-)

20 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
100 g
100 g
2 ks
1,5 dl
1 dl
cca 4 dl
50 g
1 KL
1 KL
plnka:
3 PL holandské
1,5 dl
1,5 dl
2 KL
 podľa potreby
 podľa potreby
Na potretie :
2 ks
 kúsok




Postup

  1. 1

    Do jednej misky dáme múku, cukor, soľ, sódu bikarbónu a premiešame celé s lyžicou. Potom pridáme 2 bielky, olej, jogurt (môj bol dost tekutý) a napučaný kvások, ktorý sme si pripravili z 3 dl mlieka + 1 kl cukor + 50 g droždie. Cesto poriadne premačkáme, prehnetieme a postupne pri vypracovaní pridávame este zvyšných cca.1 dl mlieka. Vypracujeme polomäkké až mäkké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Cesto ešte pomocou trochy múky vymiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a dáme ho na teplejšie miesto na 1 h nakysnúť.

    Kakaovo-feniklové minizáviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým nám cesto kysne, si pripravíme plnku. Najprv si zomelieme na jemno 1,5-2 kopcovitejšie kl fenikelových semienok. Následne odmeráme 1,5 dl práškového a aj 1,5 dl kryštálového cukru a 3 pl tmavého kakaa. Ja dávam holandské, to má silnú kakaovú chuť :-) Pridáme aj zomletý fenikel a dobre premiešame.

    Kakaovo-feniklové minizáviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, prekrojíme na polovicu a každé cesto vyvaľkáme do tvaru valca hrúbky 5-6 mm...

    Kakaovo-feniklové minizáviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto natrieme olejom, posypeme kakaom, potom posypeme všade strúhankou, aby nám plnka nepovytekala, ale zostala pekne na mieste :-) a zvinieme zľahka do závinu. Tú plnku si rozdeľte tak, aby bola v oboch závinoch rovnako.

    Kakaovo-feniklové minizáviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokrájame ho na 5 cm hrubé mini záviny a pokladieme ich ďalej od seba na plech, ktory sme trocha potreli olejom. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s troškou vody a dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170 °C na 20 minút. Pre istotu si to vo svojej rúre radšej sledujte :-)

    Kakaovo-feniklové minizáviny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hneď po upečení som ich ešte potrela kúskom masla. Koláče sú naozaj s fantastickou priam čokoládovou chuťou s príchuťou a vôňou feniklu :-) Cesto je ľahučké, vzdušné a plnka šťavnatá. Je to výborná kombinácia. Tieto koláčiky sú veľmi chutné s mliekom, čajom alebo ku káve. A deti sa im potešia aj na desiatu ;-P

    Kakaovo-feniklové minizáviny (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Fenykel v kakaové náplni, to je pro mě nezvyklá příchuť. Krásné motance, které bych hned ochutnala. Tak jen u kompu popíjím kafíčko a robím chlebík. Díky, milá Cesmínko, za zajímavý receptík. Krásná fota, šikulka!
jack
Júj aké sú zlaté.Musia byť určite aj fajne.Ukladám;-)
smejkad
Čiže keď dám strúhanku, nebudem plnku zoskrabavat z plechu?
A teda koľko asi tej strúhanky?
Lebo ja aj osie hniezda milujem a nerobievam, lebo mi z nich náplň vyteká :-(
kukulienka71
určite tento trik vyskúšam, kakaové máme radi, no aj niektorý deň mi náplň vytiekla práve z takýchto roládok. Máš ich utešené.
siisa
Krásne koláčiky a kakaové, to má asi každý rád :)
cesminaz
Milá @Smejkad a @Kukulienka ,ja takto robievam uz davno ak chcem,aby mi v koláči zostala štavnatá kakaová/čokoládová plnka.Mám to od mami.Vzdy pól na pól cukor,lebo práškový udržuje vláčnosť,trocha aj hustotu :-) A strúhanka to istí,aby to nevytieklo,ale zostalo na svojom mieste.To čo sa spustí,to strúhanka hned vpije :-) Ale nemôž jej dat ani príliz vela,inak nebude plnka šťavnatá. Na jeden závin s polovicou plnky v tomto recepte,treba počítať 1-1,5dl strúhanky.Nie tej velmi jemnej,ani tej strašne hrubej,takej normálnej.Čím viac je tam plnky,čize kakaa,tým viac strúhanky treba :-) Ja to už robím od oka :-) Čo sa týka osích hniezd,tie sú na plechu síce plnkou nadol,ale podla mna ani to by nemal byt problém :-) Treba skusit,naozaj to stojí zato.Tieto koláče sú najoblúbenejšie mojho menšieho syna.Vraj to sú najlepšie,ked je v nich hrubo čokoládová šťavnatá plnka :-) Zje ich aj 3-4 naraz :-)
alex37
Koláčiky vydarené, ja radšej bez feniklu, ale to je môj problém :-)
cesminaz
Milá @Alex možno by si bola prekvapená,ze ako dobre to spolu chutí :-) Necítit to az tak strašne,je to velmi príjemná chuť. Nato,aby to bolo velmi feniklovej chuti,by si musela dat 2,5-3kl feniklu.A to by uz bolo prefeniklované ;-))
1x zuzial
havino
Mne fenikel velmi vonia, mám rada jeho vôňu, krásne záviny, vieš nádherne pofotiť až sa núkajú vziať si, o chuti u teba nie je pochybenie, že chutné sú