Kysnutý kakaový závin, kakaový závin, závin, čokoládový závin
Kysnutý kakaový závin, kakaový závin, závin, čokoládový závin

Kysnutý kakaový závin

bavimapiect - fotkabavimapiect, 4. júla 2021
Kysnutý kakaový závin
Foto: bavimapiect

Tento kakaový závin z kysnutého cesta robíme doma často.

50 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
1 bal.
300 ml
100 g
80 ml
pár štipek
1 ks
Plnka:
50 g
4 PL
1 PL
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnčeka nalejeme 150 ml vlažného mlieka, pridáme rozdrobené droždie a 2 PL kryštálového cukru. Premiešame a necháme vykysnúť.

  2. 2

    Do misy dáme preosiatu múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor a zvyšným teplým mliekom spracovávame cesto.

  3. 3

    Postupne pridáme vajce, kvások a nakoniec olej. Vypracujeme hladké a nelepivé cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť asi 30 minút.

  4. 4

    Kakaovú náplň pripravíme z kakaa, cukru a oleja - všetko zmiešame dokopy a prilejeme horúcu vodu (vznikne hustá kaša).

  5. 5

    Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na dve polovice. Obe časti vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a potrieme ho pripravenou kakaovou náplňou. Cesto s náplňou zrolujeme a závin dáme na plech, potrieme vaječným bielkom (môžete aj celým vajíčkom) a necháme ešte asi 10 minút postáť. Potom pečieme cca 25 minút pri 180 stupňoch.

    Kysnutý kakaový závin - obrázok 5

Diskusia k receptu

marienka44
Pekne vyzerá. V rozpise je uvedené 1 bal. droždie. To znamená 42 g svieže alebo sušené 7 g? V popise práce, v postupe je napísané, že rozdrobíme droždie, takže urcite sa jedná o čerstvé droždie. Mám pravdu?
marienka44
@bavimapiect (5.7.2021 21:35)

a kolko je to gramov? 1 kocka cerstvého droždia váži 42 g a je to na 1 kg múky. Vy máte ale len 500 g múky. Nie je to priveľa 42 g droždia?
preco
Ja neviem ci ja robím niečo zlé ale určite my z týchto pomerov nevyšlo nelepive cesto musela som to ešte múkou dosť dosypat aby bol výsledok nelepive cesto
uzlikova1234
Veľmi zlý recept ... cesto sa rozpadá všetko to muselo ísť dokoša pretože sa rozpadalo .... nabudúce troška bližšie a podrobnejšie rozpísať prísady a postup :) ďakujem