Kysnutý kakaový závin
Foto: bavimapiect
Tento kakaový závin z kysnutého cesta robíme doma často.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
1 bal. |
|
300 ml |
|
100 g |
|
80 ml |
|
pár štipek |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
50 g |
|
4 PL |
|
1 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Do hrnčeka nalejeme 150 ml vlažného mlieka, pridáme rozdrobené droždie a 2 PL kryštálového cukru. Premiešame a necháme vykysnúť.
- 2
Do misy dáme preosiatu múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor a zvyšným teplým mliekom spracovávame cesto.
- 3
Postupne pridáme vajce, kvások a nakoniec olej. Vypracujeme hladké a nelepivé cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť asi 30 minút.
- 4
Kakaovú náplň pripravíme z kakaa, cukru a oleja - všetko zmiešame dokopy a prilejeme horúcu vodu (vznikne hustá kaša).
- 5
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na dve polovice. Obe časti vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a potrieme ho pripravenou kakaovou náplňou. Cesto s náplňou zrolujeme a závin dáme na plech, potrieme vaječným bielkom (môžete aj celým vajíčkom) a necháme ešte asi 10 minút postáť. Potom pečieme cca 25 minút pri 180 stupňoch.
Tiež závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
a kolko je to gramov? 1 kocka cerstvého droždia váži 42 g a je to na 1 kg múky. Vy máte ale len 500 g múky. Nie je to priveľa 42 g droždia?
Napodobne 🙈