Kysnutý kakaový závin, kakaový závin, závin, čokoládový závin
Kysnutý kakaový závin, kakaový závin, závin, čokoládový závin

Kysnutý kakaový závin

bavimapiect - fotkabavimapiect, 4. júla 2021
Kysnutý kakaový závin
Foto: bavimapiect

Tento kakaový závin z kysnutého cesta robíme doma často.

50 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
1 bal.
300 ml
100 g
80 ml
pár štipek
1 ks
Plnka:
50 g
4 PL
1 PL
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnčeka nalejeme 150 ml vlažného mlieka, pridáme rozdrobené droždie a 2 PL kryštálového cukru. Premiešame a necháme vykysnúť.

  2. 2

    Do misy dáme preosiatu múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor a zvyšným teplým mliekom spracovávame cesto.

  3. 3

    Postupne pridáme vajce, kvások a nakoniec olej. Vypracujeme hladké a nelepivé cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť asi 30 minút.

  4. 4

    Kakaovú náplň pripravíme z kakaa, cukru a oleja - všetko zmiešame dokopy a prilejeme horúcu vodu (vznikne hustá kaša).

  5. 5

    Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na dve polovice. Obe časti vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a potrieme ho pripravenou kakaovou náplňou. Cesto s náplňou zrolujeme a závin dáme na plech, potrieme vaječným bielkom (môžete aj celým vajíčkom) a necháme ešte asi 10 minút postáť. Potom pečieme cca 25 minút pri 180 stupňoch.

    Kysnutý kakaový závin - obrázok 5

Diskusia k receptu

marienka44
Pekne vyzerá. V rozpise je uvedené 1 bal. droždie. To znamená 42 g svieže alebo sušené 7 g? V popise práce, v postupe je napísané, že rozdrobíme droždie, takže urcite sa jedná o čerstvé droždie. Mám pravdu?
marienka44
@bavimapiect (5.7.2021 21:35)

a kolko je to gramov? 1 kocka cerstvého droždia váži 42 g a je to na 1 kg múky. Vy máte ale len 500 g múky. Nie je to priveľa 42 g droždia?