Bezlepkový kakaovník z kysnutého cesta
Foto: novalim
Tak toto musíte vyskúšať. Kakaovník a navyše bez lepku. Z kysnutého cesta, ktoré ostáva mäkké a vláčne. A pokojne ho môžete
použiť nielen Zobraziť celý popisTak toto musíte vyskúšať. Kakaovník a navyše bez lepku. Z kysnutého cesta, ktoré ostáva mäkké a vláčne. A pokojne ho môžete
použiť nielen na prípravu kakaovníka, ale aj akéhokoľvek iného závinu. Napríklad orechovníka, makovníka a pod. Jeho základom
je naša múka Promix Beta, ktorá je bez alergénov a je špeciálne namiešaná na to, aby sa vám s ňou darilo kysnuté cesto bez
lepku. Veríme, že vám bude chutiť.
Zdroj: www.novalim.sk
príprava
na 180 °C
Suroviny
200 g (+ na pomúčenie dosky) |
|
1 kopcovitá PL |
|
150 ml vlažné |
|
1 ks |
|
20 g |
|
1 kopcovitá PL |
|
1/2 bal. |
|
1 ČL |
|
z 1/2 citróna |
|
1 kopcovitá PL |
|
Na plnku: | |
120 g mäkké |
|
100 g |
|
5-6 PL |
|
1 ks (na potretie) |
|
Postup
-
1
V miske dobre premiešame suché prísady – bezgluténovú múku Promix Beta, pohánkovú múku, sušené droždie, vanilkový a kryštálový cukor. Ďalej pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a potom aj mokré prísady – vajce, jogurt, masť a mlieko. Pomocou mixéra s hnetacími metličkami miesime cesto. Je dôležité miesiť ho aspoň 7 minút, aby sa všetky prísady poriadne prepojili a cesto sa začalo tvarovať do lepkavej kompaktnej gule.
- 2
Vymiesené cesto mokrými rukami ešte vytvarujeme do bochníka a prikryté plastovou fóliou ho necháme v miske v teple vykysnúť na dvojnásobok. Vykysnuté cesto viditeľne narastie, prevzdušní sa a bude pórovité. Vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku a zľahka ho premiesime a potom dlaňami roztlačíme na menší obdĺžnik. Ten potrieme zmäknutým maslom, posypeme najprv vrstvou práškového cukru a potom aj horkým kakaovým práškom.
- 3
Cesto zrolujeme a opatrne ho premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikrytý ho necháme ešte asi pol hodinu podkysnúť.
- 4
Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Kakaovník pred pečením potrieme dvomi vrstvami rozšľahaného vajíčka, špáradlom ho skrz prepichneme na viacerých miestach, aby mala kade unikať para a kakaovník tak nepraskne, resp. len minimálne. Kakaovník pečieme asi pol hodinu do zlatohneda. Po dopečení ho necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním ho môžeme posypať práškovým cukrom.
Tiež kakaový závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu