Bezlepkový kakaový závin
Bezlepkový kakaový závin

Bezlepkový kakaovník z kysnutého cesta

novalim - fotkanovalim, 24. septembra 2022. Komerčný recept.
Bezlepkový kakaovník z kysnutého cesta
Foto: novalim

Tak toto musíte vyskúšať. Kakaovník a navyše bez lepku. Z kysnutého cesta, ktoré ostáva mäkké a vláčne. A pokojne ho môžete použiť nielen Zobraziť celý popisTak toto musíte vyskúšať. Kakaovník a navyše bez lepku. Z kysnutého cesta, ktoré ostáva mäkké a vláčne. A pokojne ho môžete použiť nielen na prípravu kakaovníka, ale aj akéhokoľvek iného závinu. Napríklad orechovníka, makovníka a pod. Jeho základom je naša múka Promix Beta, ktorá je bez alergénov a je špeciálne namiešaná na to, aby sa vám s ňou darilo kysnuté cesto bez lepku. Veríme, že vám bude chutiť.
Zdroj: www.novalim.sk

120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g (+ na pomúčenie dosky)
1 kopcovitá PL
150 ml vlažné
1 ks
20 g
1 kopcovitá PL
1/2 bal.
1 ČL
z 1/2 citróna
1 kopcovitá PL
Na plnku:
120 g mäkké
100 g
5-6 PL
1 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    V miske dobre premiešame suché prísady – bezgluténovú múku Promix Beta, pohánkovú múku, sušené droždie, vanilkový a kryštálový cukor. Ďalej pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a potom aj mokré prísady – vajce, jogurt, masť a mlieko. Pomocou mixéra s hnetacími metličkami miesime cesto. Je dôležité miesiť ho aspoň 7 minút, aby sa všetky prísady poriadne prepojili a cesto sa začalo tvarovať do lepkavej kompaktnej gule.

  2. 2

    Vymiesené cesto mokrými rukami ešte vytvarujeme do bochníka a prikryté plastovou fóliou ho necháme v miske v teple vykysnúť na dvojnásobok. Vykysnuté cesto viditeľne narastie, prevzdušní sa a bude pórovité. Vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku a zľahka ho premiesime a potom dlaňami roztlačíme na menší obdĺžnik. Ten potrieme zmäknutým maslom, posypeme najprv vrstvou práškového cukru a potom aj horkým kakaovým práškom.

  3. 3

    Cesto zrolujeme a opatrne ho premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikrytý ho necháme ešte asi pol hodinu podkysnúť.

  4. 4

    Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Kakaovník pred pečením potrieme dvomi vrstvami rozšľahaného vajíčka, špáradlom ho skrz prepichneme na viacerých miestach, aby mala kade unikať para a kakaovník tak nepraskne, resp. len minimálne. Kakaovník pečieme asi pol hodinu do zlatohneda. Po dopečení ho necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním ho môžeme posypať práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

haji
Recept vypadá dobře, bezlepkáči se mohou radovat. Závin pěkně nakynul, což je kumšt s bezlepkovou moukou, chutná plnka, pěkné foto a krásné růže. Povedené celé.
novalim
Ďakujeme za komentár. Naša Promix Beta je výborná na kysnuté koláče a záviny.
1x haji