Kysnutý lekvárovo-kakaový závin fotorecept
Foto: cesminaz
Lekvárovo-kakaovú plnku v kysnutom ceste poznám už z detstva, bola to taká klasika mojej mamy :-) Ale táto plnka je trocha výnimočná, s Zobraziť celý popisLekvárovo-kakaovú plnku v kysnutom ceste poznám už z detstva, bola to taká klasika mojej mamy :-) Ale táto plnka je trocha výnimočná, s nádychom a arómou zázvoru, ktorý jej dodá fantastickú chuť!
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/06/lekvarovo-kakaovy-zavin.html?m=1
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
150 g |
|
3 dl |
|
1/2 dl |
|
2 PL (10 %) |
|
1 ks |
|
21 g |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
350 g |
|
2 PL |
|
1 kopcovitá KL čerstvý strúhaný |
|
cca 6 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
|
celý |
|
Postup
-
1
V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a preosiaty prášok do pečiva. Následne pridáme 2 kopcovité PL jogurtu, žĺtok, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Vypracujeme polomäkké, jemné cesto, ktoré sa o ruky síce poriadne lepí, ale od misky sa už začína oddeľovať. Cesto ešte nakoniec pomocou múky len krátko premiesime do bochníka a necháme na teplejšom mieste kysnúť cca 1 hodinu. Doba kysnutia závisí aj od toho, že aký studený ste mali ten jogurt :-)
-
2
Zatiaľ kým cesto kysne si pripravíme aj ostatné potrebné suroviny. Na plnku budeme potrebovať lekvár, ja tu mám višňový - fľaška má 350 ml :-) Ďalej kakao a čerstvý zázvor. Ten dodá fantastickú chuť plnke. Lekvár, kakao a za 1 kopcovitú KL nastrúhaného zázvoru zmiešame a dáme zatiaľ bokom. Budeme potrebovať aj trocha strúhanky (cca 6 PL) na posypanie lekváru, aby nevytiekol, ale zostal tam kde má :-) Na potretie koláča pred pečením budeme potrebovať bielok a na posypanie hrubozrnný trstinový cukor a celý mak. Čo sa týka strúhanky, môžete ju nahradiť mletými orechami, ale to dá zasa inú chuť. Strúhanka plnke chuť nezmení :-)
-
3
Keď cesto nakyslo, ho rozdelíme na 2 časti. Každú časť vyvaľkáme na tenko a natrieme plnkou. Posypeme celé trochou strúhanky a zľahka zvinieme do menšieho závinu. Tie bočné strany závinu som zahla dovnútra, aby plnka náhodou nevytiekla :-)
-
4
Záviny dáme na plech s papierom a natrieme ich bielkom. Napokon som jeden závin posypala poriadne trstinovým cukrom a druhý celým makom. Oba budú mať chrumkavý vrch :-) Nakoniec záviny bez podkysnutia dáme do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 30-35 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak :-)
-
5
Záviny sa mi pri pečení síce zlepili, ale na chuti im to v žiadnom prípade neubralo :-)
-
6
Plnka je naozaj veľmi chutná, ten zázvor tam urobí svoje :-) mne osobne pripomína želé salónky z detstva ;-) Mám túto plnku rada, je výnimočná.
-
7
Koláč je celkovo výborný. Cesto ľahučké a chrumkavý povrch koláča výborne ladí so šťavnatou plnkou :-) Prajem dobrú chuť !
-
8
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
Milá @haji vdaka pekne za komentík :-) Ja som tiež robila už aj buchty plnené čerstvými čerešňami a so zázvorom, naozaj výborná kombinácia :-) Pozdravujem.
Dakujem milá @olinecka za pochvalu :-)