Lekvárový závin
Lekvárový závin

Kysnutý lekvárovo-kakaový závin fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 7. júna 2021
Kysnutý lekvárovo-kakaový závin (fotorecept)
Foto: cesminaz

Lekvárovo-kakaovú plnku v kysnutom ceste poznám už z detstva, bola to taká klasika mojej mamy :-) Ale táto plnka je trocha výnimočná, s Zobraziť celý popisLekvárovo-kakaovú plnku v kysnutom ceste poznám už z detstva, bola to taká klasika mojej mamy :-) Ale táto plnka je trocha výnimočná, s nádychom a arómou zázvoru, ktorý jej dodá fantastickú chuť!
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/06/lekvarovo-kakaovy-zavin.html?m=1

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
150 g
3 dl
1/2 dl
2 PL (10 %)
1 ks
21 g
1 KL
1 KL
Plnka:
350 g
2 PL
1 kopcovitá KL čerstvý strúhaný
cca 6 PL
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
 celý




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a preosiaty prášok do pečiva. Následne pridáme 2 kopcovité PL jogurtu, žĺtok, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Vypracujeme polomäkké, jemné cesto, ktoré sa o ruky síce poriadne lepí, ale od misky sa už začína oddeľovať. Cesto ešte nakoniec pomocou múky len krátko premiesime do bochníka a necháme na teplejšom mieste kysnúť cca 1 hodinu. Doba kysnutia závisí aj od toho, že aký studený ste mali ten jogurt :-)

    Kysnutý lekvárovo-kakaový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ kým cesto kysne si pripravíme aj ostatné potrebné suroviny. Na plnku budeme potrebovať lekvár, ja tu mám višňový - fľaška má 350 ml :-) Ďalej kakao a čerstvý zázvor. Ten dodá fantastickú chuť plnke. Lekvár, kakao a za 1 kopcovitú KL nastrúhaného zázvoru zmiešame a dáme zatiaľ bokom. Budeme potrebovať aj trocha strúhanky (cca 6 PL) na posypanie lekváru, aby nevytiekol, ale zostal tam kde má :-) Na potretie koláča pred pečením budeme potrebovať bielok a na posypanie hrubozrnný trstinový cukor a celý mak. Čo sa týka strúhanky, môžete ju nahradiť mletými orechami, ale to dá zasa inú chuť. Strúhanka plnke chuť nezmení :-)

    Kysnutý lekvárovo-kakaový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď cesto nakyslo, ho rozdelíme na 2 časti. Každú časť vyvaľkáme na tenko a natrieme plnkou. Posypeme celé trochou strúhanky a zľahka zvinieme do menšieho závinu. Tie bočné strany závinu som zahla dovnútra, aby plnka náhodou nevytiekla :-)

    Kysnutý lekvárovo-kakaový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Záviny dáme na plech s papierom a natrieme ich bielkom. Napokon som jeden závin posypala poriadne trstinovým cukrom a druhý celým makom. Oba budú mať chrumkavý vrch :-) Nakoniec záviny bez podkysnutia dáme do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 30-35 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak :-)

    Kysnutý lekvárovo-kakaový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Záviny sa mi pri pečení síce zlepili, ale na chuti im to v žiadnom prípade neubralo :-)

    Kysnutý lekvárovo-kakaový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnka je naozaj veľmi chutná, ten zázvor tam urobí svoje :-) mne osobne pripomína želé salónky z detstva ;-) Mám túto plnku rada, je výnimočná.

    Kysnutý lekvárovo-kakaový závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláč je celkovo výborný. Cesto ľahučké a chrumkavý povrch koláča výborne ladí so šťavnatou plnkou :-) Prajem dobrú chuť !

    Kysnutý lekvárovo-kakaový závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Krásný receptík, suroviny, fotečky! Ha, aj ty dáváš do náplně čerstvý zázvor!! Už několikrát jsem dávala do švestkových povidel do náplně kynutých buchet nastrouhaný čerstvý zázvor a nemá to chybu. Na začátku jsem experimentovala, dala jen šťávu, bylo to málo. Dnes už vesele strouhám i pěkný kousek, pěkně to náplň oživí.
cesminaz
@haji (7.6.2021 11:23)

Milá @haji vdaka pekne za komentík :-) Ja som tiež robila už aj buchty plnené čerstvými čerešňami a so zázvorom, naozaj výborná kombinácia :-) Pozdravujem.
1x sobon