Kakaový závin

Kakaovo-feniklové minizáviny (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné koláče s výraznou kakaovou, akoby čokoládovou chuťou. U mojich detí obzvlášť obľúbené :-)

20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jednej misky dáme múku, cukor, soľ, sódu bikarbónu a premiešame celé s lyžicou. Potom pridáme 2 bielky, olej, jogurt (môj bol dost tekutý) a napučaný kvások, ktorý sme si pripravili z 3 dl mlieka + 1 kl cukor + 50 g droždie. Cesto poriadne premačkáme, prehnetieme a postupne pri vypracovaní pridávame este zvyšných cca.1 dl mlieka. Vypracujeme polomäkké až mäkké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Cesto ešte pomocou trochy múky vymiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a dáme ho na teplejšie miesto na 1 h nakysnúť.
  2. Kým nám cesto kysne, si pripravíme plnku. Najprv si zomelieme na jemno 1,5-2 kopcovitejšie kl fenikelových semienok. Následne odmeráme 1,5 dl práškového a aj 1,5 dl kryštálového cukru a 3 pl tmavého kakaa. Ja dávam holandské, to má silnú kakaovú chuť :-) Pridáme aj zomletý fenikel a dobre premiešame.
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, prekrojíme na polovicu a každé cesto vyvaľkáme do tvaru valca hrúbky 5-6 mm...
  4. Cesto natrieme olejom, posypeme kakaom, potom posypeme všade strúhankou, aby nám plnka nepovytekala, ale zostala pekne na mieste :-) a zvinieme zľahka do závinu. Tú plnku si rozdeľte tak, aby bola v oboch závinoch rovnako.
  5. Pokrájame ho na 5 cm hrubé mini záviny a pokladieme ich ďalej od seba na plech, ktory sme trocha potreli olejom. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s troškou vody a dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170 °C na 20 minút. Pre istotu si to vo svojej rúre radšej sledujte :-)
  6. Hneď po upečení som ich ešte potrela kúskom masla. Koláče sú naozaj s fantastickou priam čokoládovou chuťou s príchuťou a vôňou feniklu :-) Cesto je ľahučké, vzdušné a plnka šťavnatá. Je to výborná kombinácia. Tieto koláčiky sú veľmi chutné s mliekom, čajom alebo ku káve. A deti sa im potešia aj na desiatu ;-P