Kakaové pečivo
Kakaové pečivo

Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 15. októbra 2018
Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné pečivo z kakaového kysnutého cesta, vhodné nielen na raňajky :-)

23 ks
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
100 g
250 g
3 dl
1 dl
100 g
2 ks
cca 4,5-5 dl
3 PL (kopcovitejšie)
2 bal.
1 KL
50 g čerstvé
Na potretie:
2 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme suroviny. Biely jogurt som si odmerala 3 dl a maslo som dala zohriať na sporák, ale nech nie je celkom horúce. Obe múky a kakao som si už dopredu zmiešala v jednej miske.

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej misky dáme najprv vlažné mlieko a rozdrobené droždie, ktoré metličkou rozhabarkujeme .Pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor, soľ a znova dobre premiešame. Potom jogurt a znova dobre premiešame. Napokon ešte bielky, olej, maslo a znova dobre premiešame. Teraz po troške sypeme už zmiešanú múku do tekutiny a rukou stále do hladka premačkáme tak, aby neostali hrčky. Takto pokračujeme až dokonca s celým množstvom múky. Má vzniknúť polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec cesto ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme 1 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť.

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a urobíme valec, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky. Každý jeden kúsok znova premiesime do bochníčka. Bochníčky necháme podkysnúť cca 20 minút. Keďže ja som sa rozhodla robiť aj okrúhle "žemličky" a aj rohlíky, tak som niekoľko bochníčkov, z ktorých budú žemličky, dala rovno na plech s papierom, aby podkysli už rovno na plechu :-) A tie bochníčky, z ktorých budú rohlíky ,tie zostali na doske.

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako prvé ideme piecť tie podkysnuté bochníčky na plechu. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s pár kvapkami vody a urobíme cez stred rez novou žiletkou. Posypeme makom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra inak pečie.

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom ako sme prvý plech všupli do rúry, si rýchlo spravíme z tých druhých podkysnutých bochníčkov rohlíčky a necháme ich podkysnúť zatiaľ kým sa prvý plech pečie. To je cca 20 minút. Rohlíčky si spravíme klasicky a to tak, že bochníček vyvaľkáme a znova zľahka stočíme. Môžeme niektoré aj troška natrieť olejom a len trošku posypať čistým kakaovým práškom (bez cukru).

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Už upečené :-) Pečivo sa mi pieklo cca 25 minút.

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..a zatiaľ kým sa piekol prvý plech, podkysli aj rohlíčky. Natrieme ich tiež žĺtkom a dáme tiež na cca 20-25 minút piecť :-)

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upiekli sa naozaj krásne ;-P

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečivko je veľmi dobré, mäkké a ľahučké :-) Podobné vianočke.

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A tu je pečivo v reze :-)

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podľa chuti si pečivo môžete natrieť čisto len maslom alebo aj džemom a zapíjať ho pohárom mlieka, kakaa, alebo aj mliečnou kávou ;-) Celkom podľa vašej chuti :-) Prajem dobrú chuť!

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pre info foto múk, ktoré som použila. Možno sa niekomu zíde :-)

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

bubaya
Nádhera, nádhera. Pozerajú na mňa z tých fotiek a hovoria: Upeč nás, upeč nás, budeme ti chutiť, uvidíš! Verím a upečiem. S masielkom, medíkom, kakaukom, nepoznám lepšie raňajky. A nie cereálie so studeným jogurtom, brrrrr.
babka123
Milá Cesminaz, ťažko hľadám slová, ktorými by som chcela pochváliť Tvoje úžasné koláče. Pre Teba upiecť také výborné koláče je jednoducho hračka, až Ti v dobrom závidím. Pozdravujem a prajem krásny týždeň.
haji
Krásná práce! Kdo umí, ten umí! Velmi pěkně zpracovaný recept. Takové pečivo mít k raňajkám, tak se s nikým nedělím a nebavím. Hned bych dala testovací vzoreček. Díky, milá Cesmínko, za další z tvých super receptů, jsi šikulka!!
cesminaz
@Izabelka dakujem pekne :-) si velmi milá.Som rada,ze ta tu znova vidím! @Elenas @Violeta dakujem vam,som rada,ze sa vam lečivo páči :-) @Kuko95 toto pečivo je skôr ako vianočka :-) nieje to "ozajstná" sladkost.Dakujem za komentík.
kucharka
Tak a hotovo! Uz su na stole! Mala som na plane robit resanku ale ked som videla tvoje rozteky, bolo rozhodnute...
Su makke a nadychane. Cukor som zmiesala s trochou cukru muscovado, a ked som ich valkala, tak som pred zatacanim tiez este medzi posypala trochu cukru muscovado. Na olovrant alebo ranajky s poharom mlieka ako stvorene. Mozno nabuduce dam medzi aj trosku marmelady, napr. pomarancovej, ta by mi tam velmi pasovala.
Ako vzdy : dakujem za recept.


anemarka
Môžem sa opýtať čím by som mohla nahradiť tých 100g celozrnnej ražnej múky? :)
cesminaz
@Kucharka (15.10.2018 21:38)

Fantastické! Ty vzdy milo prekvapíš ;-) Som rada,ze sa ti vydarili a dufam,ze na ranajky aj chutili :-) Vdaka za spravu a pekny den ti prajem!
cesminaz
@Siisa :-) vdaka. @Anemarka namiesto ražnej celozrnnej,mozes dat kludne bud psenicnu celozrnnú,alebo špaldovú celozrnnú.Ja mám velmi rada chut ražnej múky či uz na slano,alebo na sladko a preto používam na "mix" väčšinou tú :-) Takze kludne použi tie dve čo som napísala,ale nech sú to celkom obyčajné celozrnné múky a nie "celozrnná hladká atd"! Lebo čo ja mám ako celozrnné na mysli,sú celkom normálne a na hmat kusavejšie zomleté múky :-) Určite sa vynájdes,pekny den.