Kakaové pečivo
Kakaové pečivo

Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 15. októbra 2018
Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné pečivo z kakaového kysnutého cesta, vhodné nielen na raňajky :-)

23 ks
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
100 g
250 g
3 dl
1 dl
100 g
2 ks
cca 4,5-5 dl
3 PL (kopcovitejšie)
2 bal.
1 KL
50 g čerstvé
Na potretie:
2 ks
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme suroviny. Biely jogurt som si odmerala 3 dl a maslo som dala zohriať na sporák, ale nech nie je celkom horúce. Obe múky a kakao som si už dopredu zmiešala v jednej miske.

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej misky dáme najprv vlažné mlieko a rozdrobené droždie, ktoré metličkou rozhabarkujeme .Pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor, soľ a znova dobre premiešame. Potom jogurt a znova dobre premiešame. Napokon ešte bielky, olej, maslo a znova dobre premiešame. Teraz po troške sypeme už zmiešanú múku do tekutiny a rukou stále do hladka premačkáme tak, aby neostali hrčky. Takto pokračujeme až dokonca s celým množstvom múky. Má vzniknúť polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec cesto ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme 1 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť.

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a urobíme valec, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky. Každý jeden kúsok znova premiesime do bochníčka. Bochníčky necháme podkysnúť cca 20 minút. Keďže ja som sa rozhodla robiť aj okrúhle "žemličky" a aj rohlíky, tak som niekoľko bochníčkov, z ktorých budú žemličky, dala rovno na plech s papierom, aby podkysli už rovno na plechu :-) A tie bochníčky, z ktorých budú rohlíky ,tie zostali na doske.

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako prvé ideme piecť tie podkysnuté bochníčky na plechu. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s pár kvapkami vody a urobíme cez stred rez novou žiletkou. Posypeme makom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra inak pečie.

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom ako sme prvý plech všupli do rúry, si rýchlo spravíme z tých druhých podkysnutých bochníčkov rohlíčky a necháme ich podkysnúť zatiaľ kým sa prvý plech pečie. To je cca 20 minút. Rohlíčky si spravíme klasicky a to tak, že bochníček vyvaľkáme a znova zľahka stočíme. Môžeme niektoré aj troška natrieť olejom a len trošku posypať čistým kakaovým práškom (bez cukru).

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Už upečené :-) Pečivo sa mi pieklo cca 25 minút.

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..a zatiaľ kým sa piekol prvý plech, podkysli aj rohlíčky. Natrieme ich tiež žĺtkom a dáme tiež na cca 20-25 minút piecť :-)

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upiekli sa naozaj krásne ;-P

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečivko je veľmi dobré, mäkké a ľahučké :-) Podobné vianočke.

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A tu je pečivo v reze :-)

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podľa chuti si pečivo môžete natrieť čisto len maslom alebo aj džemom a zapíjať ho pohárom mlieka, kakaa, alebo aj mliečnou kávou ;-) Celkom podľa vašej chuti :-) Prajem dobrú chuť!

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pre info foto múk, ktoré som použila. Možno sa niekomu zíde :-)

    Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Nádhera, nádhera. Pozerajú na mňa z tých fotiek a hovoria: Upeč nás, upeč nás, budeme ti chutiť, uvidíš! Verím a upečiem. S masielkom, medíkom, kakaukom, nepoznám lepšie raňajky. A nie cereálie so studeným jogurtom, brrrrr.
Milá Cesminaz, ťažko hľadám slová, ktorými by som chcela pochváliť Tvoje úžasné koláče. Pre Teba upiecť také výborné koláče je jednoducho hračka, až Ti v dobrom závidím. Pozdravujem a prajem krásny týždeň.
Krásná práce! Kdo umí, ten umí! Velmi pěkně zpracovaný recept. Takové pečivo mít k raňajkám, tak se s nikým nedělím a nebavím. Hned bych dala testovací vzoreček. Díky, milá Cesmínko, za další z tvých super receptů, jsi šikulka!!
Tak a hotovo! Uz su na stole! Mala som na plane robit resanku ale ked som videla tvoje rozteky, bolo rozhodnute...
Su makke a nadychane. Cukor som zmiesala s trochou cukru muscovado, a ked som ich valkala, tak som pred zatacanim tiez este medzi posypala trochu cukru muscovado. Na olovrant alebo ranajky s poharom mlieka ako stvorene. Mozno nabuduce dam medzi aj trosku marmelady, napr. pomarancovej, ta by mi tam velmi pasovala.
Ako vzdy : dakujem za recept.


@Siisa :-) vdaka. @Anemarka namiesto ražnej celozrnnej,mozes dat kludne bud psenicnu celozrnnú,alebo špaldovú celozrnnú.Ja mám velmi rada chut ražnej múky či uz na slano,alebo na sladko a preto používam na "mix" väčšinou tú :-) Takze kludne použi tie dve čo som napísala,ale nech sú to celkom obyčajné celozrnné múky a nie "celozrnná hladká atd"! Lebo čo ja mám ako celozrnné na mysli,sú celkom normálne a na hmat kusavejšie zomleté múky :-) Určite sa vynájdes,pekny den.

Pridaj komentár k receptu: