Zemiakové pagáče
Jolikine suprové zemiakové pagáče
Autor receptu: kukulienka71
Tieto kysnuté zemiakové pagáče bez
prekladania sú u nás veľmi obľúbené.* Aj
touto cestou sa chcem za recept Jolike,
ktorú poznám 20 rokov, poďakovať.
30 (+ kysnutie) minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Očistené a pokrájané zemiaky uvaríme, scedíme a potlačíme, necháme vychladnúť. Dnes som piekla z tretiny dávky, mala som totižto zvyšok jeden a pol veľkého zemiaka z prípravy zemiakového šalátu. Zdalo sa mi, že to bude zbytočne veľa šalátu, tak som “ušetrila” a potom rozmýšľala, čo so zvyškom. Vyhral nápad upiecť pagáče a to podľa Jolikinho receptu, ktorý som nedávno znovuobjavila v starom zošitku s receptami. Postup je tak jednoduchý, že som prípravu ani nefotila.
- Vo väčšej mise primiešame k preosiatej múke soľ, pridáme potlačené zemiaky (ak máte zemiak varený v šupke tak ako som mala ja, tak ho nastrúhajte najemno do múky), pridáme žĺtky, zmäknutú masť a v troške vlažnej vody so štipkou cukru rozmiešané droždie.
- Hmotu v mise rukou dôkladne premiesime, netreba dlho. Zakryjeme a necháme na teplom miestečku kysnúť zhruba 30 minút.
- Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1,5-2 cm, ostrým predmetom porobíme na ceste mriežku a vykrajujeme pagáčiky podľa svojho gusta. Nášmu gustu teraz vyhovujú menšie kúsky. Štvorčekovú formičku mám rada, lebo nie je veľa odpadu, ktorý by bolo treba znovu zmiesiť a tým to ide všetko rýchlejšie.
- Rúru treba predhriať na 200 °C. Vykrojené pagáče necháme ešte trocha podkysnúť, potrieme ich rozšľahaným vajcom (ja som mala teraz zvyšné bielky a pagáče sú i tak pekné, do červena upečené). Z celej dávky vyjdú tri plechy pagáčov. Hotové sú za 15-20 minút, treba sledovať farbu. Zvonka sú chrumkavé, vnútri mäkučké, nie lámavé, krehké. Je to kategória pagáčov mäkkých aj na druhý deň. Ak ovšem ostanú.