Foto: navardaco
Tento víkend som pripravoval narodeninovú tortu pre mamku, ktorá je typický jesenná. Rád by som sa s vami podelil o recept.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na korpus: | |
4 ks |
|
175 g |
|
4 PL |
|
štipka |
|
180 g |
|
Na vanilkový krém: | |
100 ml |
|
250 g |
|
250 g |
|
1 PL |
|
1 bal. |
|
Na slaný karamel: | |
150 g |
|
50 g |
|
100 ml |
|
1 ČL |
|
Na jablkovo-hruškový vklad: | |
2 ks |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
Krém na obter torty: | |
4 ks |
|
300 g |
|
350 g |
|
(na prípadné obmre efekty) |
|
Na karamelovú šľahačku: | |
60 ml (40 %) |
|
50 g |
|
Na zvlhčenie korpusov: | |
|
|
Okrem toho: | |
|
Postup
-
1
Korpus: Oddelíme bielky od žĺtkov. K bielkom pridáme cukor a soľ a šľaháme do pevných špičiek. Pridáme žĺtky zmiešané s olejom, zašľaháme a nakoniec jemne primiešame preosiatu hladkú múku. Pečieme v ráfiku s priemerom 18 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie a okraje vymastené maslom. Teplota 180 stupňov 45 minút na režime horný-dolný ohrev.
- 2
Vanilkový krém: Mascarpone, smotanu, tvaroh, vanilkovú pastu a vanilkový cukor šľaháme do zhustnutia krému.
- 3
Medzitým pripravíme slaný karamel: Kryštálový cukor rozpustíme na karamel, ale opatrne, aby nezhorel. Pridáme maslo (pozor môže prskať). Metličkou rozmiešame a potom pridáme aj smotanu na šľahanie, ktorú rovnako zamiešame a pridáme čajovú lyžičku soli. V torte doplníme slaný karamel o chrumkavú vrstvu granoly.
- 4
Ovocný vklad: Jablká a hrušky nakrájame na drobné kúsky a dusíme spolu cukrom a so škoricou. Keď ovocie pustí šťavu a je ešte mierne chrumkavé pridáme Zlatý klas a povaríme aspoň minútu.
- 5
Obter krém pripravujeme vo vodnom kúpeli, kde miešame bielky s cukrom do teploty 70 stupňov. Po dosiahnutí teploty šľaháme do hustej lesklej peny v kuchynskom šľahači, a keď ochladne na teplotu ruky, do peny pridávame zmäknuté maslo.
- 6
Karamelová šľahačka: Opatrne šľaháme najskôr smotanu a potom pridáme schladený slaný karamel.
- 7
Korpus prerežeme a tortu vyskladáme, necháme zachladiť a nanesieme obter krém, z ktorého si odoberieme polievkovú lyžičku a zafarbíme ju kakaom. Tým vytvoríme efekt „ombre“. Na zvlhčenie korpusov používame bazový sirup. Nakoniec dozdobíme zlatom a karamelovou šľahačkou, orieškami a lístkami mäty.
Tiež torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tiež si myslím, že by bolo dobré napísať podrobnejšie ako sa torta plnila a aká granola bola použitá.