Jesenná torta Valika

navardaco - fotkanavardaco, 21. novembra 2023
Jesenná torta Valika
Foto: navardaco

Tento víkend som pripravoval narodeninovú tortu pre mamku, ktorá je typický jesenná. Rád by som sa s vami podelil o recept.

14
porcií
230 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Na korpus:
4 ks
175 g
4 PL
štipka
180 g
Na vanilkový krém:
100 ml
250 g
250 g
1 PL
1 bal.
Na slaný karamel:
150 g
50 g
100 ml
1 ČL
Na jablkovo-hruškový vklad:
2 ks
2 ks
1 ČL
2 PL
1 PL
Krém na obter torty:
4 ks
300 g
350 g
 (na prípadné obmre efekty)
Na karamelovú šľahačku:
60 ml (40 %)
50 g
Na zvlhčenie korpusov:
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Korpus: Oddelíme bielky od žĺtkov. K bielkom pridáme cukor a soľ a šľaháme do pevných špičiek. Pridáme žĺtky zmiešané s olejom, zašľaháme a nakoniec jemne primiešame preosiatu hladkú múku. Pečieme v ráfiku s priemerom 18 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie a okraje vymastené maslom. Teplota 180 stupňov 45 minút na režime horný-dolný ohrev.

  2. 2

    Vanilkový krém: Mascarpone, smotanu, tvaroh, vanilkovú pastu a vanilkový cukor šľaháme do zhustnutia krému.

  3. 3

    Medzitým pripravíme slaný karamel: Kryštálový cukor rozpustíme na karamel, ale opatrne, aby nezhorel. Pridáme maslo (pozor môže prskať). Metličkou rozmiešame a potom pridáme aj smotanu na šľahanie, ktorú rovnako zamiešame a pridáme čajovú lyžičku soli. V torte doplníme slaný karamel o chrumkavú vrstvu granoly.

  4. 4

    Ovocný vklad: Jablká a hrušky nakrájame na drobné kúsky a dusíme spolu cukrom a so škoricou. Keď ovocie pustí šťavu a je ešte mierne chrumkavé pridáme Zlatý klas a povaríme aspoň minútu.

  5. 5

    Obter krém pripravujeme vo vodnom kúpeli, kde miešame bielky s cukrom do teploty 70 stupňov. Po dosiahnutí teploty šľaháme do hustej lesklej peny v kuchynskom šľahači, a keď ochladne na teplotu ruky, do peny pridávame zmäknuté maslo.

    Jesenná torta Valika - obrázok 5
  6. 6

    Karamelová šľahačka: Opatrne šľaháme najskôr smotanu a potom pridáme schladený slaný karamel.

  7. 7

    Korpus prerežeme a tortu vyskladáme, necháme zachladiť a nanesieme obter krém, z ktorého si odoberieme polievkovú lyžičku a zafarbíme ju kakaom. Tým vytvoríme efekt „ombre“. Na zvlhčenie korpusov používame bazový sirup. Nakoniec dozdobíme zlatom a karamelovou šľahačkou, orieškami a lístkami mäty.

Diskusia k receptu

zahra
Dodo je prenadherna a urcite aj skvela, skusim ale moja urcite nebude prezentovatelna.:)))
adjunkt
@vierasab (22.11.2023 00:01)

Tiež si myslím, že by bolo dobré napísať podrobnejšie ako sa torta plnila a aká granola bola použitá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia