Torta

Jesenná torta Valika

Autor receptu: navardaco

Tento víkend som pripravoval narodeninovú tortu pre mamku, ktorá je typický jesenná. Rád by som sa s vami podelil o recept.

14
porcií
230 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Oddelíme bielky od žĺtkov. K bielkom pridáme cukor a soľ a šľaháme do pevných špičiek. Pridáme žĺtky zmiešané s olejom, zašľaháme a nakoniec jemne primiešame preosiatu hladkú múku. Pečieme v ráfiku s priemerom 18 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie a okraje vymastené maslom. Teplota 180 stupňov 45 minút na režime horný-dolný ohrev.
  2. Vanilkový krém: Mascarpone, smotanu, tvaroh, vanilkovú pastu a vanilkový cukor šľaháme do zhustnutia krému.
  3. Medzitým pripravíme slaný karamel: Kryštálový cukor rozpustíme na karamel, ale opatrne, aby nezhorel. Pridáme maslo (pozor môže prskať). Metličkou rozmiešame a potom pridáme aj smotanu na šľahanie, ktorú rovnako zamiešame a pridáme čajovú lyžičku soli. V torte doplníme slaný karamel o chrumkavú vrstvu granoly.
  4. Ovocný vklad: Jablká a hrušky nakrájame na drobné kúsky a dusíme spolu cukrom a so škoricou. Keď ovocie pustí šťavu a je ešte mierne chrumkavé pridáme Zlatý klas a povaríme aspoň minútu.
  5. Obter krém pripravujeme vo vodnom kúpeli, kde miešame bielky s cukrom do teploty 70 stupňov. Po dosiahnutí teploty šľaháme do hustej lesklej peny v kuchynskom šľahači, a keď ochladne na teplotu ruky, do peny pridávame zmäknuté maslo.
  6. Karamelová šľahačka: Opatrne šľaháme najskôr smotanu a potom pridáme schladený slaný karamel.
  7. Korpus prerežeme a tortu vyskladáme, necháme zachladiť a nanesieme obter krém, z ktorého si odoberieme polievkovú lyžičku a zafarbíme ju kakaom. Tým vytvoríme efekt „ombre“. Na zvlhčenie korpusov používame bazový sirup. Nakoniec dozdobíme zlatom a karamelovou šľahačkou, orieškami a lístkami mäty.