Čučoriedkový koláč
Čučoriedkový koláč

Jemný smotanový koláč s čučoriedkami fotorecept

elenas - fotkaelenas, 5. augusta 2019
Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept)
Foto: elenas

Ľahký koláč s jemnou a nadýchanou smotanovou plnkou, pripomínajúcou cheescake a ovocím, ja som použila čučoriedky, môžete použiť aj iné, napríklad maliny, višne a pod.

10-12
porcií
120 minút
príprava
50-60 minút
na 165 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
120 g
3 ks
30 g
50 g
1 ČL
štipka
1 ČL
Smotanová plnka:
600 g (18 %)
3 ks
40 g (Zlatý klas)
150 g
1 bal.
Ovocná plnka:
120-150 g mrazené alebo čerstvé (alebo iné ovocie)
1 ČL (alebo zemiakový)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku premiešame s práškovým cukrom a preosejeme, pridáme soľ a vanilkový cukor. Pridáme studené nakrájané maslo a rozmrvíme zmes prstami. Ďalej pridávame žĺtky, kyslú smotanu a rýchlo zamiesime cesto. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do potravinovej fólie, 1 časť dáme do chladničky a druhú stuhnúť do mrazničky cca na 30-40 minút.

    Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Formu na pečenie (24-26 cm) vystelieme papierom na pečenie (dno aj boky). Prvú časť cesta roztlačíme na dno formy, poprepichujeme vidličkou a pečieme vo vyhriatej na 190 °C rúre 10-12 minút. Upečené vyberieme a necháme trochu vychladnúť.

    Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ pripravíme plnku. Do kyslej smotany zamiešame polovicu cukru, vanilkový cukor a škrob. Bielky vyšľaháme do peny a postupne pridávame zvyšný cukor a vyšľaháme na hustý pevný sneh. Do smotany postupne zamiešame sneh z bielkov.

    Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravenú smotanovú zmes vylejeme na cesto. Čučoriedky som nechala trochu rozmraziť a zmiešala s lyžičkou škrobu, aby sa veľmi neroztekali, ak použijete čerstvé, nemusíme pridávať škrob. Na smotanu poukladáme čučoriedky. Z mrazničky vyberieme druhú časť cesta a nastrúhame na vrch koláča. Koláč dáme piecť do rúry pri 160-170 °C cca 50-60 minút.

    Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení koláč necháme pomaly chladnúť v rúre s pootvorenými dvierkami ešte 30-40 minút. Potom ho vyberieme a necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny.

    Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutý koláč vyberieme z formy, vrch môžeme posypať práškovým cukrom a servírujeme. Dobrú chuť.

    Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Velmi pěkný recept, zvlášť oceňuji vlastní těsto. O jemnosti chuti upečeného koláče nepochybuji. Pěkný postup a ještě hezčí fota!
Ďalší z tvojich pekných koláčov. Oceňujem najmä to, že aj keď pôsobia veľmi príťažlivo až dekadentne, väčšinou sú technicky zvládnuteľné aj pre nepravidelné a neveľmi skúsené pekárky ako ja. Vďaka aj za tento recept, ktorý rada vyskúšam.
@Adjunkt (6.8.2019 11:43)

Predsa len ešte raz som sa pozrela na tu formu, tak asi je lepšia 24 cm, moja bola 23, pri 26 koláč bude trochu nižší alebo pridaj na surovinách.
Kolac je vynikajuci, zial fotku nemam, robila som ho pre navstevu a co sa neziedlo, zabalila som im, lebo im velmi chutil. Do plnky som pouzila miesto zlateho klasu (ten tu v obchode nenajdem),citronovy puding a tak bola jemne kyselkava. Recept som uz zaradila do kolonky " Sladke najlepsie"
Super kolac, skoda len, ze som ho neurobila skor, v lete, ked boli horucavy...
Ja som dala maliny, tie sa tam tiez hodia. Kolacik je jemny a nadychany, akoby vatovy.... :-)))
Dakujem za recept. Urcite bude u nas castejsie.


@kucharka (16.9.2019 19:23)

Ďakujem krásne za vyskúšanie a odozvu. Nechodia mi emaily, tak som prečítala áž teraz. Teší ma, že chutilo. S malinami musí byť skvelý.

Pridaj komentár k receptu: