Jemný smotanový koláč s čučoriedkami fotorecept
Foto: elenas
Ľahký koláč s jemnou a nadýchanou smotanovou plnkou, pripomínajúcou cheescake a ovocím, ja som použila čučoriedky, môžete použiť aj iné, napríklad maliny, višne a Zobraziť celý popisĽahký koláč s jemnou a nadýchanou smotanovou plnkou, pripomínajúcou cheescake a ovocím, ja som použila čučoriedky, môžete použiť aj iné, napríklad maliny, višne a pod.
porcií
príprava
na 165 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
120 g |
|
3 ks |
|
30 g |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
Smotanová plnka: | |
600 g (18 %) |
|
3 ks |
|
40 g (Zlatý klas) |
|
150 g |
|
1 bal. |
|
Ovocná plnka: | |
120-150 g mrazené alebo čerstvé (alebo iné ovocie) |
|
1 ČL (alebo zemiakový) |
|
Postup
-
1
Múku premiešame s práškovým cukrom a preosejeme, pridáme soľ a vanilkový cukor. Pridáme studené nakrájané maslo a rozmrvíme zmes prstami. Ďalej pridávame žĺtky, kyslú smotanu a rýchlo zamiesime cesto. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do potravinovej fólie, 1 časť dáme do chladničky a druhú stuhnúť do mrazničky cca na 30-40 minút.
-
2
Formu na pečenie (24-26 cm) vystelieme papierom na pečenie (dno aj boky). Prvú časť cesta roztlačíme na dno formy, poprepichujeme vidličkou a pečieme vo vyhriatej na 190 °C rúre 10-12 minút. Upečené vyberieme a necháme trochu vychladnúť.
-
3
Zatiaľ pripravíme plnku. Do kyslej smotany zamiešame polovicu cukru, vanilkový cukor a škrob. Bielky vyšľaháme do peny a postupne pridávame zvyšný cukor a vyšľaháme na hustý pevný sneh. Do smotany postupne zamiešame sneh z bielkov.
-
4
Pripravenú smotanovú zmes vylejeme na cesto. Čučoriedky som nechala trochu rozmraziť a zmiešala s lyžičkou škrobu, aby sa veľmi neroztekali, ak použijete čerstvé, nemusíme pridávať škrob. Na smotanu poukladáme čučoriedky. Z mrazničky vyberieme druhú časť cesta a nastrúhame na vrch koláča. Koláč dáme piecť do rúry pri 160-170 °C cca 50-60 minút.
-
5
Po upečení koláč necháme pomaly chladnúť v rúre s pootvorenými dvierkami ešte 30-40 minút. Potom ho vyberieme a necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny.
-
6
Vychladnutý koláč vyberieme z formy, vrch môžeme posypať práškovým cukrom a servírujeme. Dobrú chuť.
Ďakujem, formu som mala 24 cm ale kľudne si zober 26 cm, lebo koláč pri pečení dosť vybehol, potom trochu klesne pri chladnutí.
Ďakujem za komentár, formu som mala 24 cm ale vyššie som písala, že 26 bude lepšie.
Ďakujem za komentík , no, to neviem, takto som neskúšala, vyskúšaj, potom daj vedieť.
Ďakujem pekne za milý komentár.
nejako som sa "uklikla", vyššie o 20:13, to som tebe odpovedala:)
Ďakujem veľmi pekne za milé slová:)
Rado sa stalo, dúfam, že bude chutiť.
Ďakujem krásne.
Predsa len ešte raz som sa pozrela na tu formu, tak asi je lepšia 24 cm, moja bola 23, pri 26 koláč bude trochu nižší alebo pridaj na surovinách.
Ďakujem pekne za komentík:)
Veľmi ma teší, že koláč chutil. Citrónová príchuť je určite výborná. Ďakujem za komentík a prajem pekný deň!
Ja som dala maliny, tie sa tam tiez hodia. Kolacik je jemny a nadychany, akoby vatovy.... :-)))
Dakujem za recept. Urcite bude u nas castejsie.
Ďakujem krásne za vyskúšanie a odozvu. Nechodia mi emaily, tak som prečítala áž teraz. Teší ma, že chutilo. S malinami musí byť skvelý.