Jemný smotanový koláč s čučoriedkami fotorecept

elenas - fotkaelenas, 5. augusta 2019 16:44
Ďalšie recepty »
Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept)Foto: elenas

Ľahký koláč s jemnou a nadýchanou smotanovou plnkou, pripomínajúcou cheescake a ovocím, ja som použila čučoriedky, môžete použiť aj iné, napríklad maliny, višne a pod.

10-12
porcií
120 min
príprava
50-60 min
na 165 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
120 g
3 ks
30 g
50 g
1 ČL
štipka
1 ČL
Smotanová plnka:
600 g (18 %)
3 ks
40 g (Zlatý klas)
150 g
1 bal.
Ovocná plnka:
120-150 g mrazené alebo čerstvé (alebo iné ovocie)
1 ČL (alebo zemiakový)
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Múku premiešame s práškovým cukrom a preosejeme, pridáme soľ a vanilkový cukor. Pridáme studené nakrájané maslo a rozmrvíme zmes prstami. Ďalej pridávame žĺtky, kyslú smotanu a rýchlo zamiesime cesto. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do potravinovej fólie, 1 časť dáme do chladničky a druhú stuhnúť do mrazničky cca na 30-40 minút.

    Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Formu na pečenie (24-26 cm) vystelieme papierom na pečenie (dno aj boky). Prvú časť cesta roztlačíme na dno formy, poprepichujeme vidličkou a pečieme vo vyhriatej na 190 °C rúre 10-12 minút. Upečené vyberieme a necháme trochu vychladnúť.

    Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ pripravíme plnku. Do kyslej smotany zamiešame polovicu cukru, vanilkový cukor a škrob. Bielky vyšľaháme do peny a postupne pridávame zvyšný cukor a vyšľaháme na hustý pevný sneh. Do smotany postupne zamiešame sneh z bielkov.

    Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravenú smotanovú zmes vylejeme na cesto. Čučoriedky som nechala trochu rozmraziť a zmiešala s lyžičkou škrobu, aby sa veľmi neroztekali, ak použijete čerstvé, nemusíme pridávať škrob. Na smotanu poukladáme čučoriedky. Z mrazničky vyberieme druhú časť cesta a nastrúhame na vrch koláča. Koláč dáme piecť do rúry pri 160-170 °C cca 50-60 minút.

    Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení koláč necháme pomaly chladnúť v rúre s pootvorenými dvierkami ešte 30-40 minút. Potom ho vyberieme a necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny.

    Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutý koláč vyberieme z formy, vrch môžeme posypať práškovým cukrom a servírujeme. Dobrú chuť.

    Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist