Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jemný jablčník fotorecept

pivonka - fotkapivonka, 17. februára 2018
Jemný jablčník (fotorecept)
Foto: pivonka

Jablčníkov je už na Vareche naozaj požehnane, ale snáď nebude prekážať jeden navyše, zvlášť keď je taký fajnový. Pôvodne si ho pamätám ešte z Zobraziť celý popisJablčníkov je už na Vareche naozaj požehnane, ale snáď nebude prekážať jeden navyše, zvlášť keď je taký fajnový. Pôvodne si ho pamätám ešte z časopisu Život. Ja ho mám už roky od kolegyne, a tá v ňom ubrala cukor, takže teraz sa mi zná chuť vyvážená. Tento raz som ho pripravovala do klubu z príležitosti svojich menín a bola som polichotená tým, aký mal úspech. Neodolala som a tak pridávam na Varechu.

40 minút
príprava

Suroviny

1 kg
4 ks
250 g
250 g (Hera)
2 dcl
0,5 balíček (PDP)
250 g
180 g
2 čl
200 g




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme jablká. Ja používam nastrúhané a naložené 2 poháre po 7 dcl. Dám ich na sito a nechám odkvapkať z prebytočnej šťavy. Čerstvé očistíme, postrúhame a tiež necháme odtiecť prebytočnú šťavu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme rozpustené a vychladnuté maslo (Heru), ďalej letné mlieko a múku zmiešanú s PDP. Vmiešame pomleté orechy.

    Jemný jablčník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plech vystelieme papierom na pečenie, alebo ho pomastíme a vysypeme múkou. Cesto naň rozotrieme a upečieme.

    Jemný jablčník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak máme jablká kyslé, pridáme podľa chuti cukor. Ja nepridávam, ešte príde na vrch bielkový sneh a ten je sladký dosť. Primiešame trochu mletej škorice. Jablká navrstvíme na upečený koláč.

    Jemný jablčník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bielky si ušľaháme s cukrom na pevný sneh. Natrieme na jablká a zapečieme na slabšom stupni.

    Jemný jablčník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové rezy pokrájame. Izabela je ďaleko a mne sa ten sneh vždy trochu poláme, ale našťastie to zatiaľ nikomu nevadilo, lebo na chuti to neuberá.

    Jemný jablčník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tu sú už rezy pripravené na transport.

    Jemný jablčník (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

zivestriebro
To to je mňam, mňam. Pred vyše 35 rokmi sme tiež v časopise Život našli podobný koláč, len namiesto jabĺk tam ide tvarohová vrstva s hrozienkami. Odvtedy je to náš naj koláč a pripravujeme ho každé Vianoce, Veľkú noc, prípade k niektorej oslave. Potom k nemu ešte pribudol jeden čokoládový - ale musí byť s domácim ríbezľovým lekvárom, aby bol dosť kyselkavý ako kontrast k čokoláde. Tieto dva koláče nič neprekonalo a chuť na ne majú najstarší aj najmenší :-)

Ale @pivonka , aké máš skúsenosti s tým vyšľahaným bielkom? Nám sa vždy podarí inak, niekedy je vrch nadýchaný, inokedy spľasnutý, alebo najprv dobrý a potom akoby sa už druhý deň začal ťahať, lepiť... Nikdy sa nám neláme, ale bezchybný je len občas. Závisí to od vajíčok? Ako s tým vybabrať?
sracz
... krásna práca šikovnej gazdinky, akou Ty, milá @Pivonka bezpochyby si. Milujem tento štýl receptov, ja ich nazývam spomienkové. Ak ich sporadicky pripravujem ja vlastnoručne, vždy mám nad hlavou "auru" mojich dvoch dobrých víl, presladkej mamky Aňuciky a úžasnej babičky lady Ann. Ďakujem, zo srdca Ti ďakujem nie iba za perfektný recept, ale aj za navodenie nostalgickej pohody! Maj krásne dni, plné zdravia, šťastia a úsmevov!
pivonka
@Finczi , @Zivestriebro , @Sracz , ďakujem vám za milé komentáre.
@Zivestriebro , kedysi dávno sme v našej rodine odoberali časopis Život a ja som si tie recepty vystrihovala. Boli to naozaj kvalitné recepty. Dobre, že si ich spomenula, lebo si mi pripomenula jeden zabudnutý - na džuveč. Od tradičných receptov na džuveč sa dosť líšil ale bol výborný, musím ho naskore urobiť.
Pozrela som si tvoj profil a hlavne kolónku receptov v nádeji, že tebou overené zákusky tam máš uverejnené a tu nič! Prosím ťa, veď pridaj! Vždy rada uvítam takéto časom preverené recepty a verím ti, že sú výborné.
Čo sa týka snehu - nuž, ja sa s ním nemaľujem. Teplotu znížim niekde medzi 100`C až150`C (ale tu pozor!, každá rúra je iná) a proste ho upečiem. A láme sa mi, aj keď pri krájaní tomu nie som rada a používam pílkový nôž. Vidno to aj na fotkách. Myslím, že vo vajíčkach problém nebude. Treba ho len tuho vyšľahať a upiecť.
Zivestriebro, nech ti to pečie a pridaj!
@Sracz , tvoje komentáre sú balzamom na srdiečko, vždy si ich rada prečítam aj pri iných receptoch. Tvoj pozitívny prístup, tvoja láska k ženám tvojho života, aj nostalgická láska ku Slovensku mi pohladia dušu. Ďakujem ti za krásne želanie a tebe želám pevná zdravie, šťastie, lásku a uchovaný optimizmus!
alina598
Krasny kolacik☺a urcite aj veľmi chutný, urcite vyskúšam, peknú nedeľu prajem všetkým
olinecka
Orechy a jablká super idú k sebe , dobré si napiekla.
Keďže si mala meniny všetko najlepšie nech sa darí.
haji
Jedlý koláčik, samé dobroty v něm, co víc si přát?
katka78
Toto nie je môj typ koláča, ale už na foto vyzerá tak dobre, že by som iste neodolala a aspoň kúsok okoštovala.
pivonka
Dievčatá, ďakujem vám všetkým za nahliadnutie a pekné komentáre. @Oline čne ďakujem za prianie k meninám. Jablčník je naozaj veľmi jemný a vďaka súzvuku jabĺk a orechov aj veľmi chutný.
violetacamorova
Tento penový robím s makom, tvarohom ako talianske rezy s orechami ako londýnske a tvoje jablkové vyskúšam tiež. Mne sa na nich sneh tiež niekedy láme, aspoň vidno že je dobrý chrumkavý...
pivonka
Všetkým vám ďakujem za milé komentáre. Ak skúsite tento jablčník, určite neobanujete. Je naozaj šťavnatý, jemný a veľmi chutný. Pekný večer všetkým!
motyka
Ako je možné, že som taký výborný recept prehliadla ? Ukladám KK. Ten sneh ho zmení na sviatočný.
sracz
Trvalo mi to dlho, ale presa len som sa odhodlal ku "kopiringu" Tvojeho rcp, milá @Pivonka a keďže som zožal aj slávu z troch kontinentov (Ázia {Anadyr na Kamčetke}, Amerika {Peoria a Los Angeles} i Európa {Košice}), je mojou "psou" povinnosťou ukázať Ti dôkaz. Postupoval som podľa, len som ubral po 50 g cukru ako v ceste, tak aj vo snehu, ale na druhej strane som do cesta ešte za surova plastickou stierkou vmiešal dobrú (teda "prepitujem" mojej medvedej labky) hrsť mandľových lupienkov, upečenú základnú "piškótu" som hneď za horúca štetcom potrel horúcim organickým 100% višňovým sirupom a ako vidíš na obrázku "sneh" som nechal zapiecť posypaný čokoládovou "ryžou". Hej a ešte niečo, použil som 1 500 g jadrincov zbavených ale čerstvých jablĺk postrúhaných aj s kožou (na budúce a to určite bude, dám jabĺk rovné 2 kilá). Ďakujem Ti za inšpiráciu a želám Ti krásne pokojamilovné Vianoce a šťastný Nový rok 2019!


pivonka
Ejha! Musím častejšie nahliadať na komentáre k mojim receptom, lebo sa tu objavujú a ja o nich neviem.
@Motyka , teší ma, že si nahliadla. Koláčik je naozaj jemný, vláčny, fajnový.
Milý @Sracz , som veľmi rada tvojej realizácii a výsledkom je priam svetová sláva! :-)) Ale vážne - som rada, že ťa môj recept natoľko oslovil, že si ho aj urobil. A že si inovoval - každému podľa jeho chuti. Posielam srdečný pozdrav z tvojej domoviny za veľkú mláku.
pivonka
@Zolik , nádherne sa Ti vydaril a sneh máš parádne vysoký a pekne zafarbený. Som rada, že chutil a vďaka za foto, je krásne.
zolik
@Pivonka (28.5.2019 12:58)
Som rada, ze sa Ti moje prevedenie Tvojho receptu paci :-) Maj Pekny den.