Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jemný jablčník fotorecept

pivonka - fotkapivonka, 17. februára 2018
Jemný jablčník (fotorecept)
Foto: pivonka

Jablčníkov je už na Vareche naozaj požehnane, ale snáď nebude prekážať jeden navyše, zvlášť keď je taký fajnový. Pôvodne si ho pamätám ešte z časopisu Život. Ja ho mám už roky od kolegyne, a tá v ňom ubrala cukor, takže teraz sa mi zná chuť vyvážená. Tento raz som ho pripravovala do klubu z príležitosti svojich menín a bola som polichotená tým, aký mal úspech. Neodolala som a tak pridávam na Varechu.

40 minút
príprava

Suroviny

1 kg
4 ks
250 g
250 g (Hera)
2 dcl
0,5 balíček (PDP)
250 g
180 g
2 čl
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme jablká. Ja používam nastrúhané a naložené 2 poháre po 7 dcl. Dám ich na sito a nechám odkvapkať z prebytočnej šťavy. Čerstvé očistíme, postrúhame a tiež necháme odtiecť prebytočnú šťavu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme rozpustené a vychladnuté maslo (Heru), ďalej letné mlieko a múku zmiešanú s PDP. Vmiešame pomleté orechy.

    Jemný jablčník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plech vystelieme papierom na pečenie, alebo ho pomastíme a vysypeme múkou. Cesto naň rozotrieme a upečieme.

    Jemný jablčník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak máme jablká kyslé, pridáme podľa chuti cukor. Ja nepridávam, ešte príde na vrch bielkový sneh a ten je sladký dosť. Primiešame trochu mletej škorice. Jablká navrstvíme na upečený koláč.

    Jemný jablčník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bielky si ušľaháme s cukrom na pevný sneh. Natrieme na jablká a zapečieme na slabšom stupni.

    Jemný jablčník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové rezy pokrájame. Izabela je ďaleko a mne sa ten sneh vždy trochu poláme, ale našťastie to zatiaľ nikomu nevadilo, lebo na chuti to neuberá.

    Jemný jablčník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tu sú už rezy pripravené na transport.

    Jemný jablčník (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
... krásna práca šikovnej gazdinky, akou Ty, milá @Pivonka bezpochyby si. Milujem tento štýl receptov, ja ich nazývam spomienkové. Ak ich sporadicky pripravujem ja vlastnoručne, vždy mám nad hlavou "auru" mojich dvoch dobrých víl, presladkej mamky Aňuciky a úžasnej babičky lady Ann. Ďakujem, zo srdca Ti ďakujem nie iba za perfektný recept, ale aj za navodenie nostalgickej pohody! Maj krásne dni, plné zdravia, šťastia a úsmevov!
@Finczi , @Zivestriebro , @Sracz , ďakujem vám za milé komentáre.
@Zivestriebro , kedysi dávno sme v našej rodine odoberali časopis Život a ja som si tie recepty vystrihovala. Boli to naozaj kvalitné recepty. Dobre, že si ich spomenula, lebo si mi pripomenula jeden zabudnutý - na džuveč. Od tradičných receptov na džuveč sa dosť líšil ale bol výborný, musím ho naskore urobiť.
Pozrela som si tvoj profil a hlavne kolónku receptov v nádeji, že tebou overené zákusky tam máš uverejnené a tu nič! Prosím ťa, veď pridaj! Vždy rada uvítam takéto časom preverené recepty a verím ti, že sú výborné.
Čo sa týka snehu - nuž, ja sa s ním nemaľujem. Teplotu znížim niekde medzi 100`C až150`C (ale tu pozor!, každá rúra je iná) a proste ho upečiem. A láme sa mi, aj keď pri krájaní tomu nie som rada a používam pílkový nôž. Vidno to aj na fotkách. Myslím, že vo vajíčkach problém nebude. Treba ho len tuho vyšľahať a upiecť.
Zivestriebro, nech ti to pečie a pridaj!
@Sracz , tvoje komentáre sú balzamom na srdiečko, vždy si ich rada prečítam aj pri iných receptoch. Tvoj pozitívny prístup, tvoja láska k ženám tvojho života, aj nostalgická láska ku Slovensku mi pohladia dušu. Ďakujem ti za krásne želanie a tebe želám pevná zdravie, šťastie, lásku a uchovaný optimizmus!