Jemný jablčník fotorecept
Jablčníkov je už na Vareche naozaj požehnane, ale snáď nebude prekážať jeden navyše, zvlášť keď je taký fajnový. Pôvodne si ho pamätám ešte z časopisu Život. Ja ho mám už roky od kolegyne, a tá v ňom ubrala cukor, takže teraz sa mi zná chuť vyvážená. Tento raz som ho pripravovala do klubu z príležitosti svojich menín a bola som polichotená tým, aký mal úspech. Neodolala som a tak pridávam na Varechu.
príprava
Suroviny
1 kg |
|
4 ks |
|
250 g |
|
250 g (Hera) |
|
2 dcl |
|
0,5 balíček (PDP) |
|
250 g |
|
180 g |
|
2 čl |
|
200 g |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Najprv si pripravíme jablká. Ja používam nastrúhané a naložené 2 poháre po 7 dcl. Dám ich na sito a nechám odkvapkať z prebytočnej šťavy. Čerstvé očistíme, postrúhame a tiež necháme odtiecť prebytočnú šťavu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme rozpustené a vychladnuté maslo (Heru), ďalej letné mlieko a múku zmiešanú s PDP. Vmiešame pomleté orechy.
-
2
Plech vystelieme papierom na pečenie, alebo ho pomastíme a vysypeme múkou. Cesto naň rozotrieme a upečieme.
-
3
Ak máme jablká kyslé, pridáme podľa chuti cukor. Ja nepridávam, ešte príde na vrch bielkový sneh a ten je sladký dosť. Primiešame trochu mletej škorice. Jablká navrstvíme na upečený koláč.
-
4
Bielky si ušľaháme s cukrom na pevný sneh. Natrieme na jablká a zapečieme na slabšom stupni.
-
5
Hotové rezy pokrájame. Izabela je ďaleko a mne sa ten sneh vždy trochu poláme, ale našťastie to zatiaľ nikomu nevadilo, lebo na chuti to neuberá.
-
6
Tu sú už rezy pripravené na transport.
@Zivestriebro , kedysi dávno sme v našej rodine odoberali časopis Život a ja som si tie recepty vystrihovala. Boli to naozaj kvalitné recepty. Dobre, že si ich spomenula, lebo si mi pripomenula jeden zabudnutý - na džuveč. Od tradičných receptov na džuveč sa dosť líšil ale bol výborný, musím ho naskore urobiť.
Pozrela som si tvoj profil a hlavne kolónku receptov v nádeji, že tebou overené zákusky tam máš uverejnené a tu nič! Prosím ťa, veď pridaj! Vždy rada uvítam takéto časom preverené recepty a verím ti, že sú výborné.
Čo sa týka snehu - nuž, ja sa s ním nemaľujem. Teplotu znížim niekde medzi 100`C až150`C (ale tu pozor!, každá rúra je iná) a proste ho upečiem. A láme sa mi, aj keď pri krájaní tomu nie som rada a používam pílkový nôž. Vidno to aj na fotkách. Myslím, že vo vajíčkach problém nebude. Treba ho len tuho vyšľahať a upiecť.
Zivestriebro, nech ti to pečie a pridaj!
@Sracz , tvoje komentáre sú balzamom na srdiečko, vždy si ich rada prečítam aj pri iných receptoch. Tvoj pozitívny prístup, tvoja láska k ženám tvojho života, aj nostalgická láska ku Slovensku mi pohladia dušu. Ďakujem ti za krásne želanie a tebe želám pevná zdravie, šťastie, lásku a uchovaný optimizmus!