Jemný jablčník fotorecept
Foto: pivonka
Jablčníkov je už na Vareche naozaj požehnane, ale snáď nebude prekážať jeden navyše, zvlášť keď je taký fajnový. Pôvodne si ho pamätám ešte z Zobraziť celý popisJablčníkov je už na Vareche naozaj požehnane, ale snáď nebude prekážať jeden navyše, zvlášť keď je taký fajnový. Pôvodne si ho pamätám ešte z časopisu Život. Ja ho mám už roky od kolegyne, a tá v ňom ubrala cukor, takže teraz sa mi zná chuť vyvážená. Tento raz som ho pripravovala do klubu z príležitosti svojich menín a bola som polichotená tým, aký mal úspech. Neodolala som a tak pridávam na Varechu.
príprava
Postup
-
1
Najprv si pripravíme jablká. Ja používam nastrúhané a naložené 2 poháre po 7 dcl. Dám ich na sito a nechám odkvapkať z prebytočnej šťavy. Čerstvé očistíme, postrúhame a tiež necháme odtiecť prebytočnú šťavu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme rozpustené a vychladnuté maslo (Heru), ďalej letné mlieko a múku zmiešanú s PDP. Vmiešame pomleté orechy.
-
2
Plech vystelieme papierom na pečenie, alebo ho pomastíme a vysypeme múkou. Cesto naň rozotrieme a upečieme.
-
3
Ak máme jablká kyslé, pridáme podľa chuti cukor. Ja nepridávam, ešte príde na vrch bielkový sneh a ten je sladký dosť. Primiešame trochu mletej škorice. Jablká navrstvíme na upečený koláč.
-
4
Bielky si ušľaháme s cukrom na pevný sneh. Natrieme na jablká a zapečieme na slabšom stupni.
-
5
Hotové rezy pokrájame. Izabela je ďaleko a mne sa ten sneh vždy trochu poláme, ale našťastie to zatiaľ nikomu nevadilo, lebo na chuti to neuberá.
-
6
Tu sú už rezy pripravené na transport.
Ale @pivonka , aké máš skúsenosti s tým vyšľahaným bielkom? Nám sa vždy podarí inak, niekedy je vrch nadýchaný, inokedy spľasnutý, alebo najprv dobrý a potom akoby sa už druhý deň začal ťahať, lepiť... Nikdy sa nám neláme, ale bezchybný je len občas. Závisí to od vajíčok? Ako s tým vybabrať?
@Zivestriebro , kedysi dávno sme v našej rodine odoberali časopis Život a ja som si tie recepty vystrihovala. Boli to naozaj kvalitné recepty. Dobre, že si ich spomenula, lebo si mi pripomenula jeden zabudnutý - na džuveč. Od tradičných receptov na džuveč sa dosť líšil ale bol výborný, musím ho naskore urobiť.
Pozrela som si tvoj profil a hlavne kolónku receptov v nádeji, že tebou overené zákusky tam máš uverejnené a tu nič! Prosím ťa, veď pridaj! Vždy rada uvítam takéto časom preverené recepty a verím ti, že sú výborné.
Čo sa týka snehu - nuž, ja sa s ním nemaľujem. Teplotu znížim niekde medzi 100`C až150`C (ale tu pozor!, každá rúra je iná) a proste ho upečiem. A láme sa mi, aj keď pri krájaní tomu nie som rada a používam pílkový nôž. Vidno to aj na fotkách. Myslím, že vo vajíčkach problém nebude. Treba ho len tuho vyšľahať a upiecť.
Zivestriebro, nech ti to pečie a pridaj!
@Sracz , tvoje komentáre sú balzamom na srdiečko, vždy si ich rada prečítam aj pri iných receptoch. Tvoj pozitívny prístup, tvoja láska k ženám tvojho života, aj nostalgická láska ku Slovensku mi pohladia dušu. Ďakujem ti za krásne želanie a tebe želám pevná zdravie, šťastie, lásku a uchovaný optimizmus!
Keďže si mala meniny všetko najlepšie nech sa darí.
@Motyka , teší ma, že si nahliadla. Koláčik je naozaj jemný, vláčny, fajnový.
Milý @Sracz , som veľmi rada tvojej realizácii a výsledkom je priam svetová sláva! :-)) Ale vážne - som rada, že ťa môj recept natoľko oslovil, že si ho aj urobil. A že si inovoval - každému podľa jeho chuti. Posielam srdečný pozdrav z tvojej domoviny za veľkú mláku.
Som rada, ze sa Ti moje prevedenie Tvojho receptu paci :-) Maj Pekny den.
Je ozaj dobrý, všetkým chutil.
Ďakujem za recept.