Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom fotorecept
Foto: patroveckypitrs
Hoci jelenie mäso je dosť tuhé, touto úpravou je mäkké a nemusí sa dlho dusiť. Tajomstvo spočíva vo vyzretí mäsa. Divinu keď dávam do Zobraziť celý popisHoci jelenie mäso je dosť tuhé, touto úpravou je mäkké a nemusí sa dlho dusiť. Tajomstvo spočíva vo vyzretí mäsa. Divinu keď dávam do mraziaka nikdy neumývam a nechám ju v ňom aspoň mesiac. Divina sa umýva až pri varení. Ďalej po rozmrazení ju potieram olejom zmiešaným s koreninami a octom a potom nechám zakryté v chlade 3 až 4 dni. Mäso po tomto ostane pekné krehké. Toto sa týka aj tejto úpravy.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
300 g (mäso) |
|
2 PL |
|
2 dcl |
|
4 PL vykôstkované |
|
2-3 strúčiky |
|
|
|
|
|
|
|
Koreniny: | |
1/2 KL |
|
1/2 KL |
|
6 ks |
|
6 ks |
|
1-2 ks |
|
|
Postup
-
1
Koreniny si čerstvo zomeliem, cesnak pretlačím cez lis.
-
2
Dám do misky koreniny, pridám 3 KL oleja a 1 KL octu plus cesnak premiešam. Nechám to postáť aspoň hodinu.
-
3
Potom zarobenými koreninami natriem na mäso. Zatiaľ nesolím. Všetko to uzavriem v hrnci na 3 aj 4 dní v chlade.
-
4
Ja som to začal robiť po 3 dňoch. Mäso so vytiahol a nechal v kuchyni nech naberie teplotu kuchyne. Ďalej som si pripravil višne polené, maslo, džem višňový, červené pivo čerešňové a olej.
-
5
Na panvicu som dal asi 3 Pl oleja a dva plátky masla zohriať. V horúcom som mäso opiekol s každej strany po tri minúty.
-
6
Mäso som preložil do hrnca, osolil a podlial trochu s pivom asi 0,8 dcl a zavrel vrchnákom. Hrniec som dal do rúry na 15 minút na teplotu 180 °C.
-
7
Do výpeku na panvici som pridal pivo asi 1,2 dcl, višne a džem višňový.
-
8
Nechal som to redukovať až na hustú omáčku.
-
9
To sa mi všetko urobilo naraz, mäso aj omáčka. Ja som k tomu použil zemiakovú kašu. Naložil na tanier a môžeme obedovať za polhodinu od začatia varenia. Takto upravené mäso s višňami mám veľmi rád. Verte aj divina sa dá rýchlo uvariť ak je správne odležaná. Želám aj Vám dobrú chuť.
Mimochodom, pre @Capko , tých príchutí je viac, myslím druhy piva. Bolo by zaujímavé experimentovať aj s inými chuťami......
Sem tam mávam jelenie mäsko / divinu / a veru recept som si uložila.Po jazyku sa mi preháňajú chute,ktoré veru nie sú obyčajné.Za nezvyčajným pivkom sa poobzerám. Si šikovný a nápaditý.Príma recept.