Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 21. februára 2017

Hoci jelenie mäso je dosť tuhé, touto úpravou je mäkké a nemusí sa dlho dusiť. Tajomstvo spočíva vo vyzretí mäsa. Divinu keď dávam do mraziaka nikdy neumývam a nechám ju v ňom aspoň mesiac. Divina sa umýva až pri varení. Ďalej po rozmrazení ju potieram olejom zmiešaným s koreninami a octom a potom nechám zakryté v chlade 3 až 4 dni. Mäso po tomto ostane pekné krehké. Toto sa týka aj tejto úpravy.

2
porcie
5 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g (mäso)
2 PL
2 dcl
4 PL vykôstkované
2-3 strúčiky
Koreniny:
1/2 KL
1/2 KL
6 ks
6 ks
1-2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Koreniny si čerstvo zomeliem, cesnak pretlačím cez lis.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dám do misky koreniny, pridám 3 KL oleja a 1 KL octu plus cesnak premiešam. Nechám to postáť aspoň hodinu.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom zarobenými koreninami natriem na mäso. Zatiaľ nesolím. Všetko to uzavriem v hrnci na 3 aj 4 dní v chlade.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som to začal robiť po 3 dňoch. Mäso so vytiahol a nechal v kuchyni nech naberie teplotu kuchyne. Ďalej som si pripravil višne polené, maslo, džem višňový, červené pivo čerešňové a olej.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na panvicu som dal asi 3 Pl oleja a dva plátky masla zohriať. V horúcom som mäso opiekol s každej strany po tri minúty.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso som preložil do hrnca, osolil a podlial trochu s pivom asi 0,8 dcl a zavrel vrchnákom. Hrniec som dal do rúry na 15 minút na teplotu 180 °C.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do výpeku na panvici som pridal pivo asi 1,2 dcl, višne a džem višňový.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nechal som to redukovať až na hustú omáčku.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    To sa mi všetko urobilo naraz, mäso aj omáčka. Ja som k tomu použil zemiakovú kašu. Naložil na tanier a môžeme obedovať za polhodinu od začatia varenia. Takto upravené mäso s višňami mám veľmi rád. Verte aj divina sa dá rýchlo uvariť ak je správne odležaná. Želám aj Vám dobrú chuť.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Normálne som zabudol zavrieť ústa, pozerajúc na foto. To musí veľmi chutiť. O čerešňovom pive som ešte nepočul. Nemôžeš pridať foto toho piva.
@Patroveckypitrs , ty sem asi obyčajné jedlo nedáš, vyváraš samé špeciality, každé je samo o sebe niečo extra, iste ťa tvoji stravníci chvália, koľkým varíš? Ale chvála zaslúžená!
Mimochodom, pre @Capko , tých príchutí je viac, myslím druhy piva. Bolo by zaujímavé experimentovať aj s inými chuťami......
Ďakujem @Evanaaa veď to nie je nič zložite a jedla ktoré sú tu už aj desiatkach verzii sa neoplatí dávať. @Stanci11 čože ja mňa učil život tak som sa kadečomu priučil. Vychovával som dcéry sám a mali mlsné jazyky, tak som musel dobré rozmýšľať aby mi to jedli ešte , že som za mlada niečo pochytil od babky a otca. No ja obdivujem teba v tvojom veku a moc dobré varíš. Držím ti palce v živote sa všetko zíde.
Tak tento tvoj recept,tanier a celá príprava ma veľmi oslovila.Obed hodný gurmána.Je vidieť,že vieš s chuťami ohromne narábať.
Sem tam mávam jelenie mäsko / divinu / a veru recept som si uložila.Po jazyku sa mi preháňajú chute,ktoré veru nie sú obyčajné.Za nezvyčajným pivkom sa poobzerám. Si šikovný a nápaditý.Príma recept.

Pridaj komentár k receptu: