Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom fotorecept

patroveckypitrs - fotkaPatroveckypitrs, 21. februára 2017 17:23
Ďalšie recepty »

Hoci jelenie mäso je dosť tuhé, touto úpravou je mäkké a nemusí sa dlho dusiť. Tajomstvo spočíva vo vyzretí mäsa. Divinu keď dávam do mraziaka nikdy neumývam a nechám ju v ňom aspoň mesiac. Divina sa umýva až pri varení. Ďalej po rozmrazení ju potieram olejom zmiešaným s koreninami a octom a potom nechám zakryté v chlade 3 až 4 dni. Mäso po tomto ostane pekné krehké. Toto sa týka aj tejto úpravy.

2
porcie
5 min
príprava
20 min
na 180 °C

Suroviny

TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Koreniny si čerstvo zomeliem, cesnak pretlačím cez lis.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dám do misky koreniny, pridám 3 KL oleja a 1 KL octu plus cesnak premiešam. Nechám to postáť aspoň hodinu.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom zarobenými koreninami natriem na mäso. Zatiaľ nesolím. Všetko to uzavriem v hrnci na 3 aj 4 dní v chlade.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som to začal robiť po 3 dňoch. Mäso so vytiahol a nechal v kuchyni nech naberie teplotu kuchyne. Ďalej som si pripravil višne polené, maslo, džem višňový, červené pivo čerešňové a olej.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na panvicu som dal asi 3 Pl oleja a dva plátky masla zohriať. V horúcom som mäso opiekol s každej strany po tri minúty.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso som preložil do hrnca, osolil a podlial trochu s pivom asi 0,8 dcl a zavrel vrchnákom. Hrniec som dal do rúry na 15 minút na teplotu 180 °C.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do výpeku na panvici som pridal pivo asi 1,2 dcl, višne a džem višňový.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nechal som to redukovať až na hustú omáčku.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    To sa mi všetko urobilo naraz, mäso aj omáčka. Ja som k tomu použil zemiakovú kašu. Naložil na tanier a môžeme obedovať za polhodinu od začatia varenia. Takto upravené mäso s višňami mám veľmi rád. Verte aj divina sa dá rýchlo uvariť ak je správne odležaná. Želám aj Vám dobrú chuť.

    Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist