Foto: mariana33
Robila som poriadok v mrazničke a našla som tam zabudnutý kúsok jeleňa, tak som navarila guláš...recept mám od poľovníka a veľmi nám chutí...
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1200 g |
|
500 g |
|
|
|
2 ks |
|
2 ks |
|
1/2 |
|
4 |
|
2 |
|
(alebo 1 veľké ak nemáme čerstvé papriky a paradajky) |
|
500 g |
|
2 ks (na zahustenie) |
|
(alebo čerstvé) |
|
300 ml |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(nemusí byť) |
|
Postup
-
1
Najskôr si nakrájame mäso, cibuľu a cesnak. Koreňovú zeleninu si nakrájame na maličké kúsky. Na masti si opražíme a krátko podusíme cibuľu spolu s nakrájaným cesnakom, pridáme mrkvu, petržlen a zeler. Krátko popražíme.
-
2
Pridáme mäso a drvenú rascu. Krátko orestujeme.
-
3
Pridáme ml.červ.papriku, premiešame, podlejeme vodou, osolíme a okoreníme.
-
4
Neskôr pridáme sušené huby, nakrájané papriky a paradajky a lečo. Uvaríme do mäkka. Ďalej pridáme nakrájané zemiaky a červené víno. Guláš dovaríme. Na záver zahustíme nastrúhanými zemiakmi a hotové ochutíme majoránkou. Ak varíme guláš v prírode a máme prístup k jedličke, tak počas varenia pridáme malú vetvičku.
mne osobne tam chýba do diviny i k zelenine "korenie na divinu" - bobkový list,nové korenie, najmä borievky, ktoré chuť diviny zvýraznia a vylepšia. však skús niekedy a zistíš, že je to ešte lepšie. k divine, ktorá je v podstate suchšie mäso, je veľmi vhodná údená slanina, najmä k tejto kombinácii, ale to už je vec chuti :-)
konzistencia guláša je akurát - ani veľmi hustá, ani veľmi riedka.
5****
mne sa ušla len táto porcia...manžel s kamarátmi sa postarali o zvyšok:o)