Jelení chrbát s paštrnákovým pyré a ružičkovým kelom

Branislav Križan
šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave, 9. marca 2012
Jelení chrbát s paštrnákovým pyré a ružičkovým kelom
Foto: Marek Velček

Suroviny

1 kg
2 dl
4-5 strúčikov
0,5 kg
150 g
1 vazanička
0,5 l
50 g




Postup

  1. 1

    Jelení chrbát umyjeme, osušíme, odblaníme, osolíme, okoreníme, podlejeme olejom, pridáme čerstvý tymian a rozmarín, 4-5 očistených strúčikov cesnaku a necháme cez noc odležať.

  2. 2

    Rúru vyhrejeme na 85 °C. Jelení chrbát vyberieme z oleja, dáme ho na plech piecť – dĺžka pečenia závisí od veľkosti mäsa, obvykle 45 až 70 minút. Po upečení jelení chrbát krátko opečieme z každej strany na suchej rozpálenej panvici len s troškou oleja. Mäso má krásnu ružovú farbu a je šťavnaté.

  3. 3

    Pyré: Paštrnák očistíme, umyjeme, nakrájame na ľubovoľné kocky a dáme variť do smotany, kam pridáme jednu vetvičku rozmarínu a trošku soli. Po uvarení (45 – 50 minút) sa smotana trošku zrazí, pyré scedíme, aby nebolo riedke, a rozmixujeme ponorným mixérom, prípadne dosolíme.

  4. 4

    Ružičkový kel oddelíme od lístkov a blanžírujeme – teda uvaríme v osolenej vode a po minútke- dvoch veľmi rýchlo schladíme, takže kel si udrží zelenú farbu.

  5. 5

    Nakrájame cibuľku, speníme na masle, pridáme nakrájanú hlivu, na drobno nakrájaný cesnak z marinády, dáme všetko dokopy, dochutíme soľou a korením a pridáme zblanžírované kelové lístky, prehrejeme a podávame so základnou hnedou omáčkou.

Diskusia k receptu

nonna
FAMÓZNE!!! Ukladám do svojej KK a posielam na FB.
bejgi
naozaj lákavý recept, škoda len, že divina je v nedohľadno :( , akurát je možné ju nahradiť hovädzinou :)
nonna
Nájdu sa obchody, kde ju predávajú, samozrejme zväčša v zmrazenom stave. Alebo si objednať nejakého "jágra"...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia