Jelení chrbát na višňovej omáčke

Patrik Lednár
šéfkuchár Alizé restaurant & club v Bratislave, 25. mája 2010
Jelení chrbát na višňovej omáčke
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
23 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
3 g
50 g
100 g
10 g
50 g
50 g
1/2 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Jelení chrbát očistíme od šliach a nakrájame na 8 medailónikov. Okoreníme, osolíme a na horúcej panvici na oleji opečieme z oboch strán 3 minúty. Mäso vyberieme z panvice a na panvicu dáme redukovať víno spolu s celou škoricou, višňami a celým rozmarínom.

  2. 2

    Redukujeme 4 minúty, pridáme vývar a znovu redukujeme rovnaký čas. Ochutíme soľou a korením, orechovým octom a pred podávaním vložíme do omáčky maslo. Medailóniky podávame prepečené na stupeň medium. Ako prílohu by som odporučil domáce žemľové knedle.

  3. 3

    Náš tip na víno k tomuto pokrmu: Cabernet Sauvignon, 2006, výber z hrozna, barrique, Mrva–Stanko, Rubínovo–purpurová farba, vôňa čiernych ríbezlí, černíc a čučoriedok, cédrové a tabakové tóny. Chuť plná, tmavé bobuľové ovocie.

Diskusia k receptu

sjuz
slinky sa mi zbiehajú.... :)
sracz
Krása, paráda, delikatesa! Určite "zmajstrujem" a ku koreniu pridám aj čerstvo mletý jalovec (12 guličiek) a čerstvo nastrúhaný ďumbier (1,5 PL). Matematiku ovládam, iba počty mi robia problém! Ako to, že jelení chrbát pokrájame na 8 medailónikov pre 3 porcie? Kto dostane pri servírovaní o jeden menej? A prečo?
hensa
a aka priloha sa k tomu hodi??? nejake bylinkove zemiaky???
hensa
a aky ocot mam dat namiesto toho z vlasskych orechov?? alebo kde ho zozeniem?
dodo46
@sracz
Kuchári aj čašnici držia solidaritu so štrajkom učiteľov. Je to druh protestu.
@zubajda
redukovaním odparuješ tekutinu, aby ti ostala polohustoriedka
omáčka.