Jednoduchý kávovo-vanilkový koláčik s mascarpone fotorecept
Foto: cesminaz
Jemné kávové cesto s vanilkovým mascarpone krémom navrchu :-) Rýchly a jednoduchý dezertík, ktorý zvládne naozaj každý.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
300 g |
|
4 ks |
|
125 g |
|
2 PL |
|
1 dl |
|
2,5 KL |
|
1 bal. (12 g) |
|
štipka |
|
Vanilkový krém: | |
500 g |
|
200 g sladená |
|
200 g |
|
2 bal. |
|
1 PL |
|
Poleva: | |
100 g (Milka) |
|
1 PL hustá |
|
Postup
-
1
V miske si najprv poriadne vyšľaháme už dopoly spustené maslo s cukrom. Potom po jednom pridávame vajcia, ktoré zakaždým dobre prešľaháme. Ďalej 2 pl jogurtu, ktorý tiež dobre vyšľaháme a napokon aj múku zmiešanú s kypriacim práškom. A nakoniec pridáme ešte 1 dl vlažného mlieka, v ktorom sme si zamiešali 2,5 kl silnejšej kávy. Ešte raz dobre prešľaháme a cesto nalejeme na olejom vytretý a múkou posypaný plech. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C cca 30 minút. Veľkost plechu je 35x25 cm.
-
2
Na vanilkový krém potrebujeme mascarpone, smotanu na šlahanie sladenú, práškový a vanilkový cukor a vanilkovú arómu. Ak použijete nesladenú smotanu na šľahanie, tak pridajte o 100 g viac cukru do krému. Na polevu si pripravíme 100 g mliečnej čokolády a hustú smotanu, ja tu mám 20%nú hustú nasladlú smotanu.
-
3
Do jednej misky dáme smotanu na šľahanie, ktorú podľa návodu do tuha vyšľaháme. Do druhej misky dáme mascarpone, práškový a vanilkový cukor, vanilkovú arómu a tiež dobre prešľaháme. Potom už len oboje zmiešame dokopy a krém je hotový :-)
-
4
Na upečené, vychladnuté cesto rozotrieme rovnomerne celý krém a dáme aspoň na 1 h do chladničky, aby krém stuhol. Po hodine vyberieme a pre krásu urobíme vidličkou do krému pozdĺž čiary. Nakoniec popolievame letnou čokoládovou polevou a dáme znova do chladničky zopár hodín postáť.
-
5
Čokoládovú polevu si spravíme veľmi jednoducho. Do jedného hrnčeku si nalámeme čokoládu a pridáme za 1 pl hustú smotanu. Na najmenšom plameni (alebo nad parou) za stáleho miešania ohrievame dovtedy, kým sa to nespojí do hladkej polevy :-)
-
6
Zákusok je veľmi chutný, presne dobrý sladký. Cesto jemné s kávovou príchuťou, ktorá výborne ladí s vanilkovým krémom :-) Nie je to tak úhľadne nakrájané, keďže tentoraz krájal môj nedočkavý syn, ktorý použil na toto jemné cesto ten nesprávny nôž :-) Ale ani to na chuti neubralo, zákusok zmizol za pár hodín! Dobrú chuť ;-P
56 dní na Vareche - treba sa učiť...