Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jednoduchý jablkovo-pudingový koláč fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 2. novembra 2019
Jednoduchý jablkovo-pudingový koláč (fotorecept)
Foto: cesminaz

Šťavnaté jablká v kombinácii so sladkým vanilkovým pudingom v krehkom ceste :-) Verte, že takúto dobrotu neodmietne ani návšteva.

40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
100 g
250 g
250 g
2 ks
1 bal. (15 g)
2 štipky
2 bal.
Plnka 1:
7-8 ks
podľa chuti
2 PL
1-2 KL
Plnka 2:
2 bal.
1 l
podľa chuti
Okrem toho:
Na potretie:
1 ks malé
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Asi 2 hodiny vopred som uvarila puding podľa návodu, osladila ho podľa našej chuti a hneď po uvarení som ho ešte taký horúci zakryla kuchynskou fóliou. Fólia sa má dotýkať rovno pudingu, sedieť na ňom. To preto, aby vrch pudingu pri chladnutí neobschol a aj puding zostane celkovo po vychladnutí krémovejší:-) Nechala som ho takto vychladnúť, ale nie celkom, musí byť ešte trocha teplý. Následne som ho preliala do misky a metličkou dobre premiešala, nech je pekný hladký :-)

    Jednoduchý jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na cesto dáme do misky obe múky, cukor, soľ, kypriaci prášok a dobre to premiešame lyžicou. Potom pridáme vajíčka, polotekuté maslo a vypracujeme jemné, mastné, pomerne mäkké cesto. Je to vlastne ako cesto na pité :-) Cesto necháme 15 minút odpočívať.

    Jednoduchý jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si rozohrejeme rúru a pripravíme aj jablkovú plnku. Ja som si už dopredu očistila jablká, z ktorých som teraz vlastne len 5 postrúhala na hrubo a ostatné pokrájala na kocky. Pridala cukor, škoricu, puding v prášku a dobre premiešala.

    Jednoduchý jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Oddýchnuté cesto prekrojíme na dve časti tak, aby tá spodná časť cesta bola väčšia než tá vrchná. Čiže jedna nech je niečo cez pólku :-) Najprv si vyvaľkáme to väčšie cesto, a to na o niečo väšie než je náš plech, aby malo dookola aspoň 1cm vysoký okraj. Cesto prenesieme pomocou valčeka na plech s papierom a popicháme zopár krát vidličkou. Môj plech má veľkost 28x38 cm.

    Jednoduchý jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Následne posypeme cesto najprv trochou strúhanky, rozdelíme rovnomerne jablká a aj tie posypeme trochou strúhanky (cca 1/2 dl) - to aby sa puding a jablká počas pečenia ani náhodou nezmiešali :-) Napokon vylejeme a pekne zahladíme na jablká puding. Zakryjeme celé s druhým cestom, ktoré sme si tiež vyvaľkali. Natrieme vajcom vyšľahaným s mliekom, popicháme vrch zopár krát vidličkou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 45 minút. Po upečení necháme niekoľko hodín poriadne vychladnúť.

    Jednoduchý jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jablková plnka a puding zostali krásne oddelené. Koláčik je veľmi chutný, cesto krehké :-) Verím, že si na ňom pochutí nielen rodinka, ale aj návšteva.

    Jednoduchý jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť :-)

    Jednoduchý jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

cesminaz
@Olinecka dakujem za pochvalu :-) milé od teba.Pozdravujem! @Luwinka myslíš tým presne taký istý? Alebo len podobný? Lebo ak len podobný,tak "podobných" receptov je tu na Vareche určite aj 1000 ak nie viac...Pekný večer.
haji
Pěkný recept, líbí se mi kombinace jablíček s pudinkem, je velmi chutná. Opět detailní postup a krásná fota - jsi pilná včelička, milá Cesmínko! Tvé recepty mi vždy udělají velkou radost a jsem moc ráda, že se s námi vždy nezištně podělíš jak o své recepty, tak o vychytávky, osvědčené postupy. Moc děkuji!!
luwinka
@cesminaz (2.11.2019 19:39)

Podobný len , som tu videla , ano je ich veľa takých . Tvoj je isto dobrý ako aj ostatné tvoje koláčiky .
marika9
Ukladám, vyzerá to na dobrotu. Najbližšie ho upečiem. Vyzerá veľmi lákavo.
cesminaz
@Haji :-) si milá,dakujem za komentík.A o recepty sa podelím rada :-) Pozdravujem. @Luwinka :-) jablkovo-pudingové kombinácie chutia všetky skvelo! @Marika9 len kludne skús,je velmi dobrý :-) urcite neolutujes.Pekný den vsetkym.
terinka55
Skvelý koláčik si upiekla. Tvoj rukopis je nezameniteľný. FAJNOTKA!
dasabe
Dobry napad, ale ak by ste chceli menej mohutnejsi, robievam z listkoveho cesta , na spodnu vrstvu mozu ist piskoty, na to jablka(alebo aj kompotove marhule), potom puding a poslednu vrstvu listkoveho cesta.
cesminaz
@Terinka :-) dakujem krásne za komentík,pozdravujem! @dasabe neviem či dobre chápem čo sa týka tej mohutnosti :-) Ale tento koláč nie je taký obrovský a vysoký.Velkost plechu mám hore v postupe a výšku mal 3,5-4cm ,čo je podla mna celkom normálna hrúbka na jeden takýto plnený koláč :-) Ja aj do obyčajného Pité dávam dobre vela plnky a toto je pre mňa vlastne ako jablkovo-pudingové pité :-) Ale ten koláčik čo ty opisuješ sa mi tiež velmi páči,viem si predstavit aký je skvelý.Raz určite vyskúšam,vdaka za tip :-)
janicka670
robievala som takýto koláč, keď boli deti doma, keď bol syn v tzv. žracom období =puberta, zmizol za poobedie, teraz som hľadala niečo jednoduché, ale vzhľadom na môj diabetes nahrádzam cukor, u plnky to nie je problém, ale skúsim cesto s iným cukrom, používam brezový , ale nemôžem ho nahrádzať 1:1, je strašne drahý, zajtra vyskúšam a uvidíme
martinova0605
Tento koláčik som včera upiekla presne podľa receptu a vydaril sa na jednotku, je úžasný. Ďakujem za fajný receptík.
mijaita
Děláme doma z listového těsta a je to také super! Naposledy byl o víkendu :-)
muky
Cesto na vrch nejde tak vyvaľkať, použil som plechovú formičku 6.5 cm x 6,5 cm a ukladal štvorce vedľa seba, dobre sa to krájalo.


anez
Neviem, či ste uviedli správny pomer múk, ale u mňa bola tvorba cesta podľa vášho receptu čistá katastrofa - stále sa pri hnietení rozsypovalo. Všetky ingrediencie som do gramu použila presne.
Ono zbytočne sa rozpisujete pri postupe (napr. to o pudingu so šupkou navrchu je úplne zbytočné), nemáte presné ingrediencie…




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia