Jablkový koláč

Jednoduchý jablkovo-pudingový koláč (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Šťavnaté jablká v kombinácii so sladkým vanilkovým pudingom v krehkom ceste :-) Verte, že takúto dobrotu neodmietne ani návšteva.

40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Asi 2 hodiny vopred som uvarila puding podľa návodu, osladila ho podľa našej chuti a hneď po uvarení som ho ešte taký horúci zakryla kuchynskou fóliou. Fólia sa má dotýkať rovno pudingu, sedieť na ňom. To preto, aby vrch pudingu pri chladnutí neobschol a aj puding zostane celkovo po vychladnutí krémovejší:-) Nechala som ho takto vychladnúť, ale nie celkom, musí byť ešte trocha teplý. Následne som ho preliala do misky a metličkou dobre premiešala, nech je pekný hladký :-)
  2. Na cesto dáme do misky obe múky, cukor, soľ, kypriaci prášok a dobre to premiešame lyžicou. Potom pridáme vajíčka, polotekuté maslo a vypracujeme jemné, mastné, pomerne mäkké cesto. Je to vlastne ako cesto na pité :-) Cesto necháme 15 minút odpočívať.
  3. Zatiaľ si rozohrejeme rúru a pripravíme aj jablkovú plnku. Ja som si už dopredu očistila jablká, z ktorých som teraz vlastne len 5 postrúhala na hrubo a ostatné pokrájala na kocky. Pridala cukor, škoricu, puding v prášku a dobre premiešala.
  4. Oddýchnuté cesto prekrojíme na dve časti tak, aby tá spodná časť cesta bola väčšia než tá vrchná. Čiže jedna nech je niečo cez pólku :-) Najprv si vyvaľkáme to väčšie cesto, a to na o niečo väšie než je náš plech, aby malo dookola aspoň 1cm vysoký okraj. Cesto prenesieme pomocou valčeka na plech s papierom a popicháme zopár krát vidličkou. Môj plech má veľkost 28x38 cm.
  5. Následne posypeme cesto najprv trochou strúhanky, rozdelíme rovnomerne jablká a aj tie posypeme trochou strúhanky (cca 1/2 dl) - to aby sa puding a jablká počas pečenia ani náhodou nezmiešali :-) Napokon vylejeme a pekne zahladíme na jablká puding. Zakryjeme celé s druhým cestom, ktoré sme si tiež vyvaľkali. Natrieme vajcom vyšľahaným s mliekom, popicháme vrch zopár krát vidličkou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 45 minút. Po upečení necháme niekoľko hodín poriadne vychladnúť.
  6. Jablková plnka a puding zostali krásne oddelené. Koláčik je veľmi chutný, cesto krehké :-) Verím, že si na ňom pochutí nielen rodinka, ale aj návšteva.
  7. Dobrú chuť :-)