Jednoduchý demikát
Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 27. mája 2022
foodblog Medové motúzy, 27. mája 2022

Foto: Jana Štrbková
Demikát sa varil najmä v oblastiach, kde bol rozvinutý chov oviec a o kvalitnú bryndzu nebola núdza. Tradične sa pripravoval rozvarením bryndze vo vode, zahusťoval sa starším chlebom a dochucoval cibuľou.
5
porcií
porcií
15 minút
príprava
príprava
Suroviny
1,5 l |
|
1/2 ČL |
|
150 g |
|
250 g |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
40 g |
|
70 ml (na šľahanie alebo varenie) |
|
4 PL čerstvá |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Vodu so soľou privedieme do varu.
- 2
Do polievkovej misy vložíme na kocky nakrájaný toastový chlieb, rozdrobenú bryndzu, nadrobno nakrájanú cibuľku, drvenú rascu a mletú sladkú papriku. Zalejeme vriacou osolenou vodou, prikryjeme a necháme postáť päť minút.
- 3
Na zjemnenie pridáme maslo a smotanu. Dozdobíme nasekanou pažítkou.
Tiež bryndzová polievka:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Tipy na články
Ďalšie recepty
- 2
Diskusia k receptu