Jednoducho špenát zelený štvrtok fotorecept
Foto: jerica
Dlho som zvažovala či pridám recept na špenát, viem, že určite si poviete, čo je také na špenáte, nenašla som taký ako robím ja, Zobraziť celý popisDlho som zvažovala či pridám recept na špenát, viem, že určite si poviete, čo je také na špenáte, nenašla som taký ako robím ja, čo som sa naučila od mojej bratislavskej babky, tá druhá babka bola modranská. Každá babka výborne varila, jedna aj druhá mali sa čo obracať, bratislavská mala žijúcich 9 detí, modranská mala 6 deti pritom ostala vdovou keď najmladšie dieťa malo tri mesiace, to boli medzi tým dve vojny, potraviny sa nahrádzali, ryža tarhoňou, špenát žihľavou. Dúfam, že sa bude páčiť.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na soli rozotrieme strúčiky cesnaku.
-
2
Do hrnca kde budeme robiť špenát, dám 1 PL maslo, a cca 3 PL oleja, prehrejem, pridám polovicu na soli rozotretého cesnaku, polovicu si odložíme, necháme speniť.
-
3
Špenát z Lídla brutto 500 g, ja odstránim hlúbiky, nevážila som koľko ostalo netto, cca 400 g.
-
4
Špenátové listy dám na spenený cesnak s maslom a olejom, premiešam, nechám cca dve minúty podusiť, vypnem plyn a nechám prikryté.
-
5
Medzitým si pripravím jedno vajíčko, vidličkou rozmiešam, prilejem cca100 ml 33% smotany, a ešte dolejem 3,5% mliekom.
-
6
Vrátime sa k špenátiku, rozšlahané vajíčko so smotanou a s mliekom vylejem do špenátu, a druhú polovicu cesnaku, čo sme si odložili tiež dáme do špenátu, dolejem cca 300 ml mlieka.
-
7
Ponorným mixérom vymixujem.
-
8
Zahusťovanie strúhankou, do väčšieho pohára dám 3 - 4 PL strúhanky, zalejem mliekom, premiešam do konzistencie kašičky.
-
9
Kašičku zo strúhanky dám do vymixovaného špenátu, a znovu vymixujem.
-
10
Postup s vajíčkom zopakujem znova, jedno vajíčko vymiešam so smotanou 100 ml.
-
11
A za stáleho miešania vylejem do už zahusteného a vymixovaného špenátu.Kratko prevarime, podľa hustoty prilejem mlieko .
-
12
Okorením.
-
13
Nakoniec sa pohrám s ponorným mixerom, do úplneho hladka vymixujem.
-
14
Už len servírovať.
-
15
Čas práce si môžem overiť v zázname pri fotografiách, začiatok 12,10 a posledné foto je s časom 12,50 h a to je aj s fotením. Nie je to ako keď mama varí na JOJ.
@Katarina2511 (26.3.2018 00:41) mám veľmi rada špenát, takto na krém, polievku tú nemusím. Prečo tam som mala s mäsom? varila som pred mesiacom, preto tam bola foto s cigánskou,
včera som spravila úplne identicky , aby som mohla potešiť @Dr (26.3.2018 09:36) nech je tam zemiakové pyré a vajíčko :-)
@Marika9 (26.3.2018 15:47) u nás sa zahusťuje strúhankou, ale spomínam si , babka niekedy zahusťovala čerstvými rožkami,namočila ich do mlieka, potom mixovala.
@Monty469 (26.3.2018 15:46) a čo tak dať na ten kokteil dať šľahačku, mne by sa to páčilo :-)
@Luss44 (26.3.2018 11:47) určite neoľutuješ, mne sa to páči viac ako keď niekto zahusťuje "zápražkou", alebo ináč.
Všetkým Vám ďakujem za názor :-)
Veselé sviatky,aj keď ,vraj,pod dáždnikom.
@Alena45 Ali ďakujem, ja nemám rada špenátovú polievku, ale ako krémový prívarok, to sa neodmieta a pyré k tomu paráda. nerobievam z mrazeného, len keď je dostať čerstvý, mlieko nedávam keď nemusím, radšej smotanu :-)
@Siisa fajn , spomienka na starkú dobre padne, dík !
@Sonulienka keď si vyskúšala, dúfam, že si bola spokojná.
@Tothka príde aj na palacinky, tie máme radi aj na slano :-)