Špenátový prívarok

Jednoducho špenát zelený štvrtok (fotorecept)

Autor receptu: jerica

Dlho som zvažovala či pridám recept na špenát, viem, že určite si poviete, čo je také na špenáte, nenašla som taký ako robím ja, čo som sa naučila od mojej bratislavskej babky, tá druhá babka bola modranská. Každá babka výborne varila, jedna aj druhá mali sa čo obracať, bratislavská mala žijúcich 9 detí, modranská mala 6 deti pritom ostala vdovou keď najmladšie dieťa malo tri mesiace, to boli medzi tým dve vojny, potraviny sa nahrádzali, ryža tarhoňou, špenát žihľavou. Dúfam, že sa bude páčiť.

5-6
porcií
50 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na soli rozotrieme strúčiky cesnaku.
  2. Do hrnca kde budeme robiť špenát, dám 1 PL maslo, a cca 3 PL oleja, prehrejem, pridám polovicu na soli rozotretého cesnaku, polovicu si odložíme, necháme speniť.
  3. Špenát z Lídla brutto 500 g, ja odstránim hlúbiky, nevážila som koľko ostalo netto, cca 400 g.
  4. Špenátové listy dám na spenený cesnak s maslom a olejom, premiešam, nechám cca dve minúty podusiť, vypnem plyn a nechám prikryté.
  5. Medzitým si pripravím jedno vajíčko, vidličkou rozmiešam, prilejem cca100 ml 33% smotany, a ešte dolejem 3,5% mliekom.
  6. Vrátime sa k špenátiku, rozšlahané vajíčko so smotanou a s mliekom vylejem do špenátu, a druhú polovicu cesnaku, čo sme si odložili tiež dáme do špenátu, dolejem cca 300 ml mlieka.
  7. Ponorným mixérom vymixujem.
  8. Zahusťovanie strúhankou, do väčšieho pohára dám 3 - 4 PL strúhanky, zalejem mliekom, premiešam do konzistencie kašičky.
  9. Kašičku zo strúhanky dám do vymixovaného špenátu, a znovu vymixujem.
  10. Postup s vajíčkom zopakujem znova, jedno vajíčko vymiešam so smotanou 100 ml.
  11. A za stáleho miešania vylejem do už zahusteného a vymixovaného špenátu.Kratko prevarime, podľa hustoty prilejem mlieko .
  12. Okorením.
  13. Nakoniec sa pohrám s ponorným mixerom, do úplneho hladka vymixujem.
  14. Už len servírovať.
  15. Čas práce si môžem overiť v zázname pri fotografiách, začiatok 12,10 a posledné foto je s časom 12,50 h a to je aj s fotením. Nie je to ako keď mama varí na JOJ.