Syrové rožteky
Syrové rožteky

Jednoduché kysnuté rožky fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 9. januára 2022

Manžel má rád folklór, je z Hriňovej a radi pozeráme Folkloricu a tam som od našich slovinských priateľov získala tento recept. Síce som Zobraziť celý popisManžel má rád folklór, je z Hriňovej a radi pozeráme Folkloricu a tam som od našich slovinských priateľov získala tento recept. Síce som si ho trochu prispôsobila, ale recept som nemenila a tak si ho sem medzi moje obľúbené recepty ukladám.

90 minút
príprava
20-25 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
500 g
42 g
600 ml
11 PL
1 PL
1 PL
1 ČL
200 g
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Tu sú suroviny.

    Jednoduché kysnuté rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zohrejeme mlieko, do ktorého pridáme cukor a droždie a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme a do nej pridáme soľ. Keď máme kvások vzídený, nalejeme ho do misy robota, ja som miesila v ňom ak miesite rukou, postup je ten istý. Ku kvásku pridáme 11 PL oleja a asi polovicu preosiatej múky zmiešanej so soľou a zapneme robot, nech začne miesiť. Asi po troch minútach pridáme zvyšnú múka a 1 PL bravčovej masti a necháme robot pracovať ešte sedem minút.

    Jednoduché kysnuté rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiesené cesto necháme hodinu nakysnúť.

    Jednoduché kysnuté rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zabudla som nakysnuté cesto odfotiť, ale tu je rozdelené na dve polovice. Z jednej si urobím šúľok a rozdelím na štyri časti, z ktorých urobím bochníky. Druhú polovicu nechám bokom, pokiaľ nespracujem prvú. Z jedného bochníka vyvaľkám do kruhu asi na priemer jedného veľkého taniera, rozdelím na dvanásť častí. Na každú časť dám trochu postrúhaného údeného syra. Toto som si zmenila ja sama v pôvodnom recepte to nebolo. Cesto bolo len zvinuté, nebol tam syr.

    Jednoduché kysnuté rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na plech dám papier na pečenie a ukladám zvinuté rožky až kým plech nenaplním. Potom rožky nechám ešte podkysnúť, pokiaľ nenaplním druhý plech. Keď idem dávať do rúry, rožky potriem vajíčkom a posypem sezamom. Pečiem vo vyhriatej rúre na 220 stupňov do ružova. Ale tu si už musíte sledovať každý svoju rúru, lebo každá rúra inak pečie.

    Jednoduché kysnuté rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    No a tu mám už všetky upečené vyšlo mi asi 94 kusov.

    Jednoduché kysnuté rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A šli sme na rodinnú oslavu a tak som vnúčikovi upiekla aj jeho obľúbené slané pečivo. Kúpené lístkové cesto plnené so šunkou a strúhaným syrom potreté vajíčkom.

    Jednoduché kysnuté rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pár som si nechala doma, tu sú.

    Jednoduché kysnuté rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Chutili nám na oslave, bolo po nich raz dva a preto si recept ukladám.

    Jednoduché kysnuté rožky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

zojenka
Pekné a nepochybujem, že aj dobré rožteky. Už sú uložené v KK. Keby som nemala dnes upečené kysnuté rožky Krútňava od @jerica , hneď dnes by som ich robila. Na Tvoje recepty sa tiež dá vždy spoľahnúť. Bravčová masť im určite dodáva vláčnosť.
haji
Pěkný receptík, úvod, postup, fota aj samotné rožky jsou výstavní! Krásná práce! Vždy mě tvé recepty potěší. Hodně zdraví a tvořivosti v novém roce 2022 tobě i manželovi, celej rodině!
sonulienka
@haji (10.1.2022 10:06)

Srdečne ďakujem, Tvoje komentáre ma vždy potešia. Do nového roku 2022 prajem aj Tebe veľa, veľa zdravíčka.
1x haji
pavlinkaab
Určite výborné . Mám veĺmi rada Tvoje recepty, veĺa som ich už vyskúšala. Som rada, že stále pridávaš nové.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia