Syrové rožteky

Jednoduché kysnuté rožky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Manžel má rád folklór, je z Hriňovej a radi pozeráme Folkloricu a tam som od našich slovinských priateľov získala tento recept.* Síce som si ho trochu prispôsobila, ale recept som nemenila a tak si ho sem medzi moje obľúbené recepty ukladám.

90 minút
príprava
20-25 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Tu sú suroviny.
  2. Zohrejeme mlieko, do ktorého pridáme cukor a droždie a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme a do nej pridáme soľ. Keď máme kvások vzídený, nalejeme ho do misy robota, ja som miesila v ňom ak miesite rukou, postup je ten istý. Ku kvásku pridáme 11 PL oleja a asi polovicu preosiatej múky zmiešanej so soľou a zapneme robot, nech začne miesiť. Asi po troch minútach pridáme zvyšnú múka a 1 PL bravčovej masti a necháme robot pracovať ešte sedem minút.
  3. Vymiesené cesto necháme hodinu nakysnúť.
  4. Zabudla som nakysnuté cesto odfotiť, ale tu je rozdelené na dve polovice. Z jednej si urobím šúľok a rozdelím na štyri časti, z ktorých urobím bochníky. Druhú polovicu nechám bokom, pokiaľ nespracujem prvú. Z jedného bochníka vyvaľkám do kruhu asi na priemer jedného veľkého taniera, rozdelím na dvanásť častí. Na každú časť dám trochu postrúhaného údeného syra. Toto som si zmenila ja sama v pôvodnom recepte to nebolo. Cesto bolo len zvinuté, nebol tam syr.
  5. Na plech dám papier na pečenie a ukladám zvinuté rožky až kým plech nenaplním. Potom rožky nechám ešte podkysnúť, pokiaľ nenaplním druhý plech. Keď idem dávať do rúry, rožky potriem vajíčkom a posypem sezamom. Pečiem vo vyhriatej rúre na 220 stupňov do ružova. Ale tu si už musíte sledovať každý svoju rúru, lebo každá rúra inak pečie.
  6. No a tu mám už všetky upečené vyšlo mi asi 94 kusov.
  7. A šli sme na rodinnú oslavu a tak som vnúčikovi upiekla aj jeho obľúbené slané pečivo. Kúpené lístkové cesto plnené so šunkou a strúhaným syrom potreté vajíčkom.
  8. Pár som si nechala doma, tu sú.
  9. Chutili nám na oslave, bolo po nich raz dva a preto si recept ukladám.