Kysnuté rožky z kyslej smotany plnené syrom fotorecept
Foto: olinecka
Výborné, jednoduché, vhodné deťom do školy, na raňajky, desiatu olovrant alebo na cesty.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
150 ml vlažné |
|
3/4 kocky (čerstvé) |
|
1 PL |
|
2 ČL |
|
100 g zmäknuté |
|
150 ml (16 %) |
|
1 ks |
|
Náplň: | |
100-120 g |
|
100-120 g nastrúhaný |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
(sezamové, slnečnicové) |
|
nastrúhaný |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto. Múku preosejeme do väčšej misy. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások.
-
2
K múke pridáme zbytok surovín na cesto a kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.
-
3
Suroviny na potretie a posyp.
-
4
Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
5
Cesto rozvaľkáme na čo najväčší plát, ktorý potrieme zmäknutým maslom.
-
6
Posypeme nastrúhaným syrom. Cesto zložíme - spodnú a vrchnú časť do stredu, boky tiež, ako pri skladaní lístkového cesta.
-
7
Zložené cesto zakryjeme čistou utierkou a necháme krátko 10-15 minút nakysnúť.
-
8
Cesto rozdelíme na 2 bochníky.
-
9
Bochníky rozvaľkáme, pokrájame na trojuholníky, ktoré zrolujeme od širšej časti k cípu trojuholníka.
-
10
Pripravené rožteky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte krátko nakysnúť.
-
11
Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semiačkami a syrom. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista.
-
12
Rožteky po upečení, dobrú chuť.
Diskusia k receptu