Jednoduchá vianočka fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 18. januára 2018
Jednoduchá vianočka (fotorecept)
Foto: olinecka

Toto môže skúsiť aj začiatočník, poteší rodinu.

40 minút
príprava
20-25 minút
na 180-160 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
1 kocka (čerstvé)
300 - 350 ml
3 PL
z 1 citróna
70 + 40 g
2 + 1 ks
 (na vymastenie plechu)
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme ingrediencie.

    Jednoduchá vianočka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Droždie čerstvé rozdrobíme pridáme 1 ČL cukru a zalejeme mliekom.

    Jednoduchá vianočka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku preosejeme pridáme suché ingrediencie, hrozienka, žĺtky, rozpustené maslo a nakoniec kvások.

    Jednoduchá vianočka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vareškou alebo rukou vypracujeme cesto, ktoré bude trochu tuhšie. To nič, keďže máme zvlášť bielky, tak ich vyšľaháme dotuha a pridáme do cesta. Dobre premiešame.

    Jednoduchá vianočka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vymiešané cesto pomúčime a dáme na teplé miesto vykysnúť 35 - 40 minút.

    Jednoduchá vianočka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vykysnutí cesto vyzerá krásne nadýchané.

    Jednoduchá vianočka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú pomúčime vypracujeme bochník, ktorý rozdelíme na dve časti jednu väčšiu a menšiu.

    Jednoduchá vianočka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z väčšej časti urobime štyri šúľky v dĺžke 45 cm.

    Jednoduchá vianočka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Plech 30 x 41 cm vymastíme maslom a vložíme urobený prvý diel vianočky. Rukou v strede urobíme priehlbinu.

    Jednoduchá vianočka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potrieme rozšľahaným vajíčkom s 1 PL mlieka.

    Jednoduchá vianočka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z menšej časti - tri šúľky - upletieme vrkoč, ktorý dáme do priehlbiny prvého cesta.

    Jednoduchá vianočka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potrieme vrch vianočky a posypeme mandľovými lupienkami.

    Jednoduchá vianočka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 20 minút potom znížime teplotu na 160 stupňov 25 minút. Upečenú vianočku potrieme rozpusteným maslom ešte za horúca. Moje vrkoče nie sú veľmi pekné no, polepším sa. Sľubujem..... Dobrú chuť pri dobrej káve alebo čaji.

  14. 14

    Takáto je v rezervácii.

    Jednoduchá vianočka (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

haji
Krásně smotaná vánočka. Podle mě žádná pletená vánočka není jednoduchá!! Končím u vyválení jednotlivých válečků. A to není jisté, jestli budou stejné... No prostě krásná vánočka. Jsi šikulka, máš můj obdiv!
olinecka
Varechačky ďakujem za komentáre , ktoré vedia povzbudiť, krásny dník všetkým na Vareche.
1x haji
babkamt
Vydarila sa ti. Veru by som z nej ochutnala:-) Uložila som si ju.
garanco
Olinka, krásna vianočka!
Ja som včera piekla chlieb z kila múky, dala som kocku droždia (kúpila som nejakú inú značku, ako obyčajne), a mám pocit, že to droždie v chlebe cítim. Ty si dala kocku do pol kila múky, nie je to veľa?, podeľ sa so mnou so skúsenosťami :-)
olinecka
@Garanco (22.1.2018 09:03)

Dobrý deň,moje skúsenosti s droždím je iba pozitívne.Používam Vivo,Fala,alebo dr.Oetker sušené.Nikdy necítim chuť droždia,asi nová značka.Ja robím vždy z 500 gr múky a naozaj cesto ,super.Krasny dník.
olinka12
Ja som dnes vyskúšala vašu vianočku myslím, že sa celkom podarila. Chuťovo je výborná ale ja pečiem v plynovej rúre trošku sa mi ten vrchný vrkoč roztiahol. Dúfam, že po druhý krát bude vydarenejšia.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia