Vianočka

Jednoduchá vianočka (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Toto môže skúsiť aj začiatočník, poteší rodinu.

40 minút
príprava
20-25 minút
na 180-160 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme ingrediencie.
  2. Droždie čerstvé rozdrobíme pridáme 1 ČL cukru a zalejeme mliekom.
  3. Múku preosejeme pridáme suché ingrediencie, hrozienka, žĺtky, rozpustené maslo a nakoniec kvások.
  4. Vareškou alebo rukou vypracujeme cesto, ktoré bude trochu tuhšie. To nič, keďže máme zvlášť bielky, tak ich vyšľaháme dotuha a pridáme do cesta. Dobre premiešame.
  5. Vymiešané cesto pomúčime a dáme na teplé miesto vykysnúť 35 - 40 minút.
  6. Po vykysnutí cesto vyzerá krásne nadýchané.
  7. Cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú pomúčime vypracujeme bochník, ktorý rozdelíme na dve časti jednu väčšiu a menšiu.
  8. Z väčšej časti urobime štyri šúľky v dĺžke 45 cm.
  9. Plech 30 x 41 cm vymastíme maslom a vložíme urobený prvý diel vianočky. Rukou v strede urobíme priehlbinu.
  10. Potrieme rozšľahaným vajíčkom s 1 PL mlieka.
  11. Z menšej časti - tri šúľky - upletieme vrkoč, ktorý dáme do priehlbiny prvého cesta.
  12. Potrieme vrch vianočky a posypeme mandľovými lupienkami.
  13. Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 20 minút potom znížime teplotu na 160 stupňov 25 minút. Upečenú vianočku potrieme rozpusteným maslom ešte za horúca. Moje vrkoče nie sú veľmi pekné no, polepším sa. Sľubujem..... Dobrú chuť pri dobrej káve alebo čaji.
  14. Takáto je v rezervácii.