Toto jedlo robievala ešte moja babka, od nej sa to naučila moja mamina a ja som ďalšia pokračovateľka a rozširovateľka fantastického receptu od ktorého Zobraziť celý popisToto jedlo robievala ešte moja babka, od nej sa to naučila moja mamina a ja som ďalšia pokračovateľka a rozširovateľka fantastického receptu od ktorého sa zaručene budete zalizovať za ušami.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Jazyky poriadne umyjeme. Do tlakového hrnca nalejeme vodu,do nej dáme rozpolené mrkvy,petržlen,zeler,bobkové listy,celé a nové korenie,celú neošúpanú cibuľu,osolíme alebo ovegetujeme a necháme zovrieť. Po zovretí pridáme za 2 polievkové lyžice octu a ponoríme umyté jazyky (musia sa vložiť do vriacej vody aby sa zatiahli a mäsko zostalo vovnútri krásne šťavnaté). Priklopíme pokrievku,zaistíme ju a pomaly dusíme,na miernom plameni cca 1 až 1,5h.
- 2
Po uvarení jazyky vyberieme a ešte za horúca olúpeme,stiahneme hrubú kožu z povrchu (pozor! treba to robiť za horúca lebo ak vychladnú už sa nedajú olúpať). Nakrájame ich na hrubé plátky a odložíme do tepla.
- 3
Z vody povyberáme korenie,bobkové listy (ak sa nám nechce robiť Popolušky tak ešte pred varením môžeme koreniny zaviazať do gázy a tak dať do vody) a cibuľu. Ponorným mixérom rozmixujeme zeleninu vo vode v ktorej sa varili jazyky.
- 4
V kastróli rozpustíme asi 3 polievkové lyžice cukru na karamel,zalejeme troškou vody a pridáme rozmixovanú zeleninovú zmes. Necháme prevariť, potom pridáme šľahačkovú smotanu,horčicu,citrónovú šťavu a cukor podľa chuti. Ak je omáčka riedka môžeme ju zahustiť Maizenou rozpustenou v troške vody. Do hotovej omáčky dáme nakrájané jazyky a servírujeme s knedľou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
pri Tvojej mladosti , super recepty, :-))
Namiesto gázy dávam korenie do kovového vajíčka na čaj. Samozrejme, že na čaj používam ďalšie. A bravčové jazyky má manžel najradšej vyprážané. Uvarený jazyk nakrájam na kolieska a obalím v trojobale.