Jazyky na spôsob sviečkovej

hrusticka76 - fotkahrusticka76, 13. mája 2010

Toto jedlo robievala ešte moja babka, od nej sa to naučila moja mamina a ja som ďalšia pokračovateľka a rozširovateľka fantastického receptu od ktorého Zobraziť celý popisToto jedlo robievala ešte moja babka, od nej sa to naučila moja mamina a ja som ďalšia pokračovateľka a rozširovateľka fantastického receptu od ktorého sa zaručene budete zalizovať za ušami.

45 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1-1,5  kg
3-4  kusy
1-2  kusy
1  kus
3  PL
250  ml
2  PL




Postup

  1. 1

    Jazyky poriadne umyjeme. Do tlakového hrnca nalejeme vodu,do nej dáme rozpolené mrkvy,petržlen,zeler,bobkové listy,celé a nové korenie,celú neošúpanú cibuľu,osolíme alebo ovegetujeme a necháme zovrieť. Po zovretí pridáme za 2 polievkové lyžice octu a ponoríme umyté jazyky (musia sa vložiť do vriacej vody aby sa zatiahli a mäsko zostalo vovnútri krásne šťavnaté). Priklopíme pokrievku,zaistíme ju a pomaly dusíme,na miernom plameni cca 1 až 1,5h.

  2. 2

    Po uvarení jazyky vyberieme a ešte za horúca olúpeme,stiahneme hrubú kožu z povrchu (pozor! treba to robiť za horúca lebo ak vychladnú už sa nedajú olúpať). Nakrájame ich na hrubé plátky a odložíme do tepla.

  3. 3

    Z vody povyberáme korenie,bobkové listy (ak sa nám nechce robiť Popolušky tak ešte pred varením môžeme koreniny zaviazať do gázy a tak dať do vody) a cibuľu. Ponorným mixérom rozmixujeme zeleninu vo vode v ktorej sa varili jazyky.

  4. 4

    V kastróli rozpustíme asi 3 polievkové lyžice cukru na karamel,zalejeme troškou vody a pridáme rozmixovanú zeleninovú zmes. Necháme prevariť, potom pridáme šľahačkovú smotanu,horčicu,citrónovú šťavu a cukor podľa chuti. Ak je omáčka riedka môžeme ju zahustiť Maizenou rozpustenou v troške vody. Do hotovej omáčky dáme nakrájané jazyky a servírujeme s knedľou.

Diskusia k receptu

jerica
@hrusticka76 máme radi omáčku z jazyka "pajšel "na kyselo,ale sviečkovú som nerobila , určite vyskúšam, lebo jazyk je veľmi jemné mäsko,ďakujem za super dobrú inšpiráciu,keď varím jazyky , dám ich viac,lebo jazyk mám rada , len tak s chlebom a chrenom.
pri Tvojej mladosti , super recepty, :-))
alexdidi
ja robievam hovädzí jazyk s chrénovou omáčkou alebo na studeno s rôznymi dipmi, ale bravčové som ešte nerobila...vyskúšam
honestka
aj my sme robievali hovadzie jazyky,(aj v aspiku)- bravcove pouzivam do jaterniciek, ale skusim aj takto. vdaka.
sovka62
Veru som jazyky nerobila už roky, ale toto určite vyskúšam.
marlen
nám niečo veľmi podobné varievala babička - omáčka z bŕŕsrdca - tak sme to volali, ale nie kvôli chuti, lež kvôli pôvodu mäska:)))
roska
Podobne robím hovädzie srdce, tiež na spôsob sviečkovej.
Namiesto gázy dávam korenie do kovového vajíčka na čaj. Samozrejme, že na čaj používam ďalšie. A bravčové jazyky má manžel najradšej vyprážané. Uvarený jazyk nakrájam na kolieska a obalím v trojobale.
tinca
Aj na studeno je vynikajúci s hocičím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia