Jazyky na spôsob sviečkovej

Autor receptu: hrusticka76

Toto jedlo robievala ešte moja babka, od nej sa to naučila moja mamina a ja som ďalšia pokračovateľka a rozširovateľka fantastického receptu od ktorého sa zaručene budete zalizovať za ušami.

45 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Jazyky poriadne umyjeme. Do tlakového hrnca nalejeme vodu,do nej dáme rozpolené mrkvy,petržlen,zeler,bobkové listy,celé a nové korenie,celú neošúpanú cibuľu,osolíme alebo ovegetujeme a necháme zovrieť. Po zovretí pridáme za 2 polievkové lyžice octu a ponoríme umyté jazyky (musia sa vložiť do vriacej vody aby sa zatiahli a mäsko zostalo vovnútri krásne šťavnaté). Priklopíme pokrievku,zaistíme ju a pomaly dusíme,na miernom plameni cca 1 až 1,5h.
  2. Po uvarení jazyky vyberieme a ešte za horúca olúpeme,stiahneme hrubú kožu z povrchu (pozor! treba to robiť za horúca lebo ak vychladnú už sa nedajú olúpať). Nakrájame ich na hrubé plátky a odložíme do tepla.
  3. Z vody povyberáme korenie,bobkové listy (ak sa nám nechce robiť Popolušky tak ešte pred varením môžeme koreniny zaviazať do gázy a tak dať do vody) a cibuľu. Ponorným mixérom rozmixujeme zeleninu vo vode v ktorej sa varili jazyky.
  4. V kastróli rozpustíme asi 3 polievkové lyžice cukru na karamel,zalejeme troškou vody a pridáme rozmixovanú zeleninovú zmes. Necháme prevariť, potom pridáme šľahačkovú smotanu,horčicu,citrónovú šťavu a cukor podľa chuti. Ak je omáčka riedka môžeme ju zahustiť Maizenou rozpustenou v troške vody. Do hotovej omáčky dáme nakrájané jazyky a servírujeme s knedľou.