Žihľavová omeleta

Jarné žihľavovo-špenátové jedlo (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Začala sa jar a s ňou stále viac možností na čerstvé bylinky, z ktorých sa dá urobiť aj skvelé jedlo, ktoré nielen zasýti, ale aj prospieva nášmu telu :-)

Suroviny

Postup

  1. Je čas čerstvej mladučkej žihľavy, tak to okrem čaju treba využiť aj v kuchyni na varenie :-) Na nejakom čistom mieste v prírode si nazbierame žihľavu. Ja som nazbierala za jednu tašku, z ktorej použijem na toto jedlo a zvyšok (3/4 tašky) na žihľavový prívarok :-)
  2. Ďalej si pripravíme čerstvý špenát 250 g a asi toľko isto, alebo kľudne aj viac žihľavy. Opláchneme a pokrájame všetko aj so stonkami. Ďalej 2 veľké cibule a zo 2 strúčiky cesnaku pokrájame na drobno. A polovicu z kalifornskej papriky, pre farbu som dala červenú. Ja mám na fotke 4 cibule, lebo boli dosť malé :-)
  3. V panvici na troche oleja si udusíme trocha osolenú cibuľu, cesnak aj papriku. Potom pridáme najprv len polovicu zeleného, trocha osolíme a zakryjeme pokrievkou. Počkáme pár minutiek, aby nám zmenšilo objem a dáme aj zvyšok. Osolíme a podlejeme troškou vody. Dusíme až do mäkka. Počas dusenia som podliala postupne 4 dl vody, aby som mala aj trocha šťavy a ochutila aj mletým čiernym korením. Keď už je hotové, pridáme trocha masla pre chuť a vrch len tak polejeme vajíčkami. Ja som si rozšľahala 3 vajcia s trochou soli a 1 KL mletej červenej papriky. S vajíčkami necháme bez miešania trocha poškvrčať/pobublať, poprípade po odstavení ešte prikryjeme chvíľku pokrievkou.
  4. A už len nejaké pečivo k tomu a raňajky sú hotové ;-) Hodí sa k tomu aj ryža, alebo tarhoňa napríklad na obed alebo na večeru :-) Prajem dobrú chuť.
  5. Zo zvyšnej žihľavy som na želanie staršieho syna uvarila prívarok, veľmi ho má rád :-) Môžte k nemu podávať volské oko, párok, klobásu, fašírku... čokoľvek podľa vlastnej chuti ;-P