Foto: evusik
Toto jedlo varili naše mamy aj staré mamy.... u nás sa varievalo na jar, väčšinou hneď po Veľkej noci, a bolo to také Zobraziť celý popisToto jedlo varili naše mamy aj staré mamy.... u nás sa varievalo na jar, väčšinou hneď po Veľkej noci, a bolo to také pohladenie pre naše prejedené brušká :-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Polievka: | |
2 ks |
|
250 ml |
|
1 PL |
|
1-2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
Posúch: | |
250 g |
|
250 g |
|
500 ml |
|
1 ks |
|
20 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Na potretie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Na drobno nakrájané zemiaky dáme variť... keď voda zovrie posolíme a pridáme bobkový list.... smotanu na varenie si rozmiešame s 1 PL hladkej múky a necháme stáť na drese aby získala izbovú teplotu, môžeme použiť aj obyčajnú kyslú smotanu.
-
2
Keď sú zemiaky uvarené pridáme smotanu a všetko spolu rozmixujeme na hladkú hmotu. Bobkový list vyberieme, ale potom ho tam môžete ešte vrátiť. Polievku vrátime naspäť na oheň a celkom potichúčky necháme variť.... miešame a dávame pozor aby nám neprihorela... varíme 10-15 minút, ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a octom.
-
3
Na liiaty chlebový posúch som použila obyčajnú hladkú múku a chlebovú svetlú múku... použiť môžete samozrejme aj inú - celozrnnú, špaldovú, ovsenú....
-
4
V polovici vlažnej vody rozmiešame kvasnice (1/2 kocky) a cukor a vylejeme do múky. Vidličkou rozmiešame na kašičku. V druhej polovici vody rozmiešame vajce a soľ...
-
5
prilejeme k múke a zamiešame varechou na riedke, hladké cesto. Asi ako na obyčajné halušky.
-
6
Cesto necháme cca hodinu kysnúť.
-
7
Cesto vylejeme na pomastený pekáč a mokrými rukami ho rovnomerne roztlačíme. Vrch môžeme posypať kmínom.
-
8
Dáme piecť na 180°C asi na 18-20 minút, pred dopečením posúch potrieme olejom, zvýšime teplotu a ešte chvíľku dopekáme. Na potretie môžeme použiť aj zmes oleja a pretlačeného cesnaku ale potom už nezapekáme.
-
9
Posúch necháme chvíľku vychladnúť a potom nakrájame, alebo natrháme
-
10
polievku podávame so strateným vajcom a posypané kôprom, jarnou cibuľkou alebo pažitkou
-
11
no a zajedáme posúchom.
@evanaaa s pretlačeným cesnakom je to výborné (spomínala som to aj v recepte, 8) aj keď k tejto polievke mám radšej bez cesnaku.... muž keď prišiel domov, hneď ma zahamoval "a cesnak je kde?" tak som polovicu natrela cesnakovým olejom a polovicu nechala len tak, naplano :-)
adresa: medzi tieto dve úvodzovky napíšeš adresu na ktorú chceš skočiť napr. varecha.pravda.sk/recepty/stratene-vajcia-fotorecept/7351...
názov: a sem napíšeš odkaz napr. názov receptu, ktorý bude vysvietený červeno a keď naň klikneš skočíš na danú adresu
mne to funguje keď vkladám nový recept, ale nefunguje to keď to napíšem sem do komentáru:
so strateným vajcom
*názov* ale bez hviezdičiek, tie som tam dala len aby som oklamala počítač
adresu tam musíš uvieť celú http//varecha.pravda.sk/recepty.......
www.w3schools.com/html/html_links.asp...
tam je pod HTML Link syntax uvedená celá formulácia v akom tvare má hypertextový odkaz vyzerať
skús pridať recept a ak nevieš pridať fotky pošli ich mailom do redakcie, určite ti pomôžu, alebo daj recept bez foto, fotky môžeš pridať aj neskôr... alebo založ diskusiu a opýtaj sa čomu nerozumieš, každý ti rád poradí... myslím si, že je tu veľa dievčat ktoré sa naučili robiť s PC aj vďaka Vareche :-)
oneskorenie, ale predsa (nechodili mi info na mail) ďakujem za krásne foto :)