Jarná polievka a liaty chlebový posúch (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toto jedlo varili naše mamy aj staré mamy.... u nás sa varievalo na jar, väčšinou hneď po Veľkej noci, a bolo to také pohladenie pre naše prejedené brušká :-)

15 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na drobno nakrájané zemiaky dáme variť... keď voda zovrie posolíme a pridáme bobkový list.... smotanu na varenie si rozmiešame s 1 PL hladkej múky a necháme stáť na drese aby získala izbovú teplotu, môžeme použiť aj obyčajnú kyslú smotanu.
  2. Keď sú zemiaky uvarené pridáme smotanu a všetko spolu rozmixujeme na hladkú hmotu. Bobkový list vyberieme, ale potom ho tam môžete ešte vrátiť. Polievku vrátime naspäť na oheň a celkom potichúčky necháme variť.... miešame a dávame pozor aby nám neprihorela... varíme 10-15 minút, ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a octom.
  3. Na liiaty chlebový posúch som použila obyčajnú hladkú múku a chlebovú svetlú múku... použiť môžete samozrejme aj inú - celozrnnú, špaldovú, ovsenú....
  4. V polovici vlažnej vody rozmiešame kvasnice (1/2 kocky) a cukor a vylejeme do múky. Vidličkou rozmiešame na kašičku. V druhej polovici vody rozmiešame vajce a soľ...
  5. prilejeme k múke a zamiešame varechou na riedke, hladké cesto. Asi ako na obyčajné halušky.
  6. Cesto necháme cca hodinu kysnúť.
  7. Cesto vylejeme na pomastený pekáč a mokrými rukami ho rovnomerne roztlačíme. Vrch môžeme posypať kmínom.
  8. Dáme piecť na 180°C asi na 18-20 minút, pred dopečením posúch potrieme olejom, zvýšime teplotu a ešte chvíľku dopekáme. Na potretie môžeme použiť aj zmes oleja a pretlačeného cesnaku ale potom už nezapekáme.
  9. Posúch necháme chvíľku vychladnúť a potom nakrájame, alebo natrháme
  10. polievku podávame so strateným vajcom a posypané kôprom, jarnou cibuľkou alebo pažitkou
  11. no a zajedáme posúchom.