Ryžová polievka
Ryžová polievka

Japonská polievka zosui

bugout - fotkabugout, 11. júla 2023
Japonská polievka zosui
Foto: bugout

Japonský recept na polievku zo zvyškov. Základom je uvarená odstáta ryža, vývar dashi (japonský vývar zo sušeného tuniaka a rias, dá sa u Zobraziť celý popisJaponský recept na polievku zo zvyškov. Základom je uvarená odstáta ryža, vývar dashi (japonský vývar zo sušeného tuniaka a rias, dá sa u nás kúpiť v podobne práškového bujónu, alebo priamo ingrediencie a uvariť si ho doma) a čo nájdete v chladničke. Dnes som použil judášove ucho, mrkvu a vajíčko.

Suroviny

 (zvarená, z minulého dňa)




Postup

  1. 1

    Suroviny sú len orientačné a množstvá nepíšem vôbec. Je to také "co dúm dal" a ako komu vyhovuje... Postup je v podstate tiež len inšpirácia je možné (priam potrebné) upraviť ho podľa ingrediencií.

  2. 2

    Dáme zovrieť vývar, ak máme instantný, dávame ho až pred koncom varenia. Pridáme postupne zeleninu, prípadne mäso, podľa tvrdosti a doby, ktorú potrebujú na uvarenie.

  3. 3

    Na posledných päť, desať minút pridáme prepláchnutú uvarenú ryžu. Na záver vlejeme vajíčko a počkáme, kým sa uvarí. Naložíme, ozdobíme (tu som použil petržlenovú vňať, jarnú cibuľku, riasu nori a sezam) a jeme. Ak máme po ruke, môžeme pridať aj par kvapiek sezamového oleja.

  4. 4

    Množstvami a druhom surovín si upravujeme sýtosť ako aj hustotu jedla... Na záver ešte jedna drobnosť. Väčšina autorov tvrdí, že ryža musí byť dopredu uvarená a odstáta, že z čerstvej to nie je ono.

Diskusia k receptu

farbuska
Recept sa mi ako inšpirácia veľmi pozdáva. Robievam čosi podobné s viacerými druhmi zeleniny, ale s použitím kuracieho vývaru a to nám veľmi chutí.
1x bugout
bugout
@farbuska (11.7.2023 19:02)

S kuracím zvyknem robiť congee a myslím, že aj zosui som už s nim robil. Dokonca už aj u nás dostať čínsky/japonský slepačí bujón. Myslím, že pri ramene som písal, že oni nedávajú koreňovú zeleninu takže ten vývar chutí inak ako náš...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia