Ryžová polievka

Japonská polievka zosui

Autor receptu: bugout

Japonský recept na polievku zo zvyškov.* Základom je uvarená odstáta ryža, vývar dashi (japonský vývar zo sušeného tuniaka a rias, dá sa u nás kúpiť v podobne práškového bujónu, alebo priamo ingrediencie a uvariť si ho doma) a čo nájdete v chladničke. Dnes som použil judášove ucho, mrkvu a vajíčko.

Postup

  1. Suroviny sú len orientačné a množstvá nepíšem vôbec. Je to také "co dúm dal" a ako komu vyhovuje... Postup je v podstate tiež len inšpirácia je možné (priam potrebné) upraviť ho podľa ingrediencií.
  2. Dáme zovrieť vývar, ak máme instantný, dávame ho až pred koncom varenia. Pridáme postupne zeleninu, prípadne mäso, podľa tvrdosti a doby, ktorú potrebujú na uvarenie.
  3. Na posledných päť, desať minút pridáme prepláchnutú uvarenú ryžu. Na záver vlejeme vajíčko a počkáme, kým sa uvarí. Naložíme, ozdobíme (tu som použil petržlenovú vňať, jarnú cibuľku, riasu nori a sezam) a jeme. Ak máme po ruke, môžeme pridať aj par kvapiek sezamového oleja.
  4. Množstvami a druhom surovín si upravujeme sýtosť ako aj hustotu jedla... Na záver ešte jedna drobnosť. Väčšina autorov tvrdí, že ryža musí byť dopredu uvarená a odstáta, že z čerstvej to nie je ono.