Ryžová polievka
Japonská polievka zosui
Autor receptu: bugout
Japonský recept na polievku zo zvyškov.* Základom je uvarená odstáta ryža, vývar dashi (japonský vývar zo sušeného tuniaka a rias, dá sa u nás kúpiť v podobne práškového bujónu,
alebo priamo ingrediencie a uvariť si
ho doma) a čo nájdete v chladničke.
Dnes som použil judášove ucho,
mrkvu a vajíčko.
Postup
- Suroviny sú len orientačné a množstvá nepíšem vôbec. Je to také "co dúm dal" a ako komu vyhovuje... Postup je v podstate tiež len inšpirácia je možné (priam potrebné) upraviť ho podľa ingrediencií.
- Dáme zovrieť vývar, ak máme instantný, dávame ho až pred koncom varenia. Pridáme postupne zeleninu, prípadne mäso, podľa tvrdosti a doby, ktorú potrebujú na uvarenie.
- Na posledných päť, desať minút pridáme prepláchnutú uvarenú ryžu. Na záver vlejeme vajíčko a počkáme, kým sa uvarí. Naložíme, ozdobíme (tu som použil petržlenovú vňať, jarnú cibuľku, riasu nori a sezam) a jeme. Ak máme po ruke, môžeme pridať aj par kvapiek sezamového oleja.
- Množstvami a druhom surovín si upravujeme sýtosť ako aj hustotu jedla... Na záver ešte jedna drobnosť. Väčšina autorov tvrdí, že ryža musí byť dopredu uvarená a odstáta, že z čerstvej to nie je ono.