Jahodový koláč
Jahodový koláč

Jahodová galetka

Michaela Smolová
autorka kníh Takmer zabudnuté recepty I a II, zakladateľka portálu sistersbakery.sk, 5. júna 2022
Jahodová galetka
Foto: Michaela Smolová
10
porcií
15-17 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
60 g opražené mleté
60 g
100 g
1 ks malé
Okrem toho:
250 g čerstvé
trochu (na posypanie pred pečením)
 (na posypanie po pečení)
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Múku premiešame s mletými praženými lieskovcami a práškovým cukrom, pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo a vajíčko. Tieto prísady spracujeme na hladké kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a odložíme ho aspoň na pol hodiny do chladničky. Pokojne však aj na noc.

  2. 2

    Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na väčší kruh (s priemerom asi 30 cm) tak, aby mal hrúbku asi pol centimetra. Vyvaľkané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu kruhu naukladáme dve vrstvy na plátky nakrájaných čerstvých jahôd (5 cm cesta po obvode necháme voľných). Okraje cesta zakladáme smerom dovnútra kruhu, aby sme vytvorili asi 5 cm preložený okraj. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a celý koláč posypeme trstinovým cukrom.

  3. 3

    Jahodovú galetku pečieme pri 200 stupňoch v rozohriatej rúre asi 15–17 minút, kým sa okraje cesta pekne neupečú. Po dopečení necháme koláč vychladnúť. Podávame ho posypaný práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia