Jahodový koláč
Jahodová galetka
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
15-17 minút na 200 °C |
Postup- Múku premiešame s mletými
praženými lieskovcami a práškovým cukrom, pridáme na kocky
nakrájané zmäknuté maslo
a vajíčko. Tieto prísady spracujeme na hladké kompaktné
cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a odložíme ho
aspoň na pol hodiny do chladničky. Pokojne však aj na noc.
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme
na pomúčenej pracovnej doske
na väčší kruh (s priemerom asi
30 cm) tak, aby mal hrúbku asi
pol centimetra. Vyvaľkané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu kruhu naukladáme dve vrstvy na plátky
nakrájaných čerstvých jahôd (5 cm cesta po obvode necháme voľných). Okraje cesta zakladáme smerom
dovnútra kruhu, aby sme vytvorili asi 5 cm preložený okraj. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a celý koláč posypeme trstinovým cukrom.
- Jahodovú galetku pečieme
pri 200 stupňoch v rozohriatej
rúre asi 15–17 minút, kým sa
okraje cesta pekne neupečú. Po
dopečení necháme koláč
vychladnúť. Podávame ho posypaný práškovým cukrom.
|