Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom fotorecept

jarco - fotkajarco, 5. februára 2011
Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept)
Foto: jarco

Vďaka tomu, že dcéru som v sobotu dopoludnia odlifroval na lyžiarsky, mohol som si dovoliť uvariť niečo exotické. Navyše moja drahá je chorá, silne aromatické jedlo bude aspoň trochu cítiť :-) Krásne chrbtové plátky z novozéladského jahňaťa kúpené pred dvomi týždňami v Metre čakali práve na túto príležitosť. Výsledok? Už dávno som s nebol s vlastným varením taký spokojný.

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
1 ks
2 ks
2 ks
1 ks
250 g
50 g
1/2 ks
50 g
1 PL
1/2 PL
1 ks
400 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso som deň vopred nechal pomaly rozmraziť, potrel olivovým olejom a pokvapkal citrónovou šťavou.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som prudko z oboch strán opražil vo woku na troche oleja.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso som vybral a odložil na tanier do tepla. Použitý olej s vypečenou šťavou som nevylial, ale orestoval na tom dve nadrobno nakrájané cibule. K cibuli som po chvíli pridal kari, čili a zázvor a všetko spolu podusil.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mango (nemal som šťastie na dobre zrelé, ale dalo sa použiť) so ošúpal a rozdelil na dve polovice. Jednu som nakrájal nadrobno a druhú na plátky.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nastrúhal som ošúpané jablká.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nadrobno nakrájanú polovicu manga a jablká som pridal do omáčky, zalial čírou šťavou z jednej plechovky kokosového mlieka (hustejšu bielu časť pridám neskôr, k tomu paradajkový pretlak, trochu cukru, a podusil cca 5 minút.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do woku som pridal plátky mäsa, zakryl a nechal pomaly dusiť približne 40 minút.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kým sa kari dusí, je dosť času na prípravu kuskusu. Cuketu som nakrájal nadrobno, prebral a umyl hrozienka.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uvaril som objemovo dvojnásobné množstvo vody v pomere k množstvu kuskusu, vhodil jednu kocku mäsového bujónu (domáci vývar by bol samozrejme lepší), povaril, prisypal kuskus, cuketu a hrozienka, zamiešal. Zakrytý hrniec som nechal stáť na chladnúcej platni.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po cca 10 minútach je kuskus hotový, vtedy je dobré pridať maslo.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Udusené mäso som vybral a odložil do mierne vyhriatej rúry.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Omáčku som osolil a rozmixoval...

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...a pridal plátky manga plus hustú časť kokosového mlieka. Chvíľu som povaril, aby mango zmäklo.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podával som s nejakým ozdobami (tie mandarínky sa chuťovo perfektne hodili, rajčiny ani veľmi nie) a s chianti.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
Pekný recept, dala by som si také voňavé, len by mi prekážala energetická hodnota tohto jedla - z veľk=ho množstva kokosového mlieka. Pozrite sa naň, koľko KJ obsahuje 100 ml? (2000?)
dala by som sa pozvať...jahňacie som jedla naposledy pred pár rokmi a takúto exotiku ešte nikdy...a kuskus som vlastne ešte tiež neochutnala, no mám čo dobiehať. :-) Vďaka za recept
chválim kulinársky výkvet...zbožňujem jahňacinku,vyskúšam.Sestra má predsudky voči tomuto mäsku.Ja nedám dopustiť,znovu som si doniesla od nej bio mäsko,jemnulinké ako manna už naporcované,zamrazené.
jedlo vyzerá senzačne, hneď by som ochutnala .. (iba?) ... chuť baranieho ja nemusím, ale možno jahňacie a takto ochutené ...
manželka musela mať radosť, výborne si navaril a aj krásne naaranžoval! A tvojej manželke prajem skoré uzdravenie!!!!
Zaujímavý recept, ale prosím, prečo tie vyberané suroviny "zabiť" hotovým bujónom? Ten jedlo určite nevylepší. Ja si vždy z vývaru odoberiem do nádobiek a dám do mrazničky. Keď nemám, radšej zalejem len vodou, nemá tú umelú pachuť.

Pridaj komentár k receptu: