Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom fotorecept

jarco - fotkajarco, 5. februára 2011
Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept)
Foto: jarco

Vďaka tomu, že dcéru som v sobotu dopoludnia odlifroval na lyžiarsky, mohol som si dovoliť uvariť niečo exotické. Navyše moja drahá je chorá, silne aromatické jedlo bude aspoň trochu cítiť :-) Krásne chrbtové plátky z novozéladského jahňaťa kúpené pred dvomi týždňami v Metre čakali práve na túto príležitosť. Výsledok? Už dávno som s nebol s vlastným varením taký spokojný.

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
1 ks
2 ks
2 ks
1 ks
250 g
50 g
1/2 ks
50 g
1 PL
1/2 PL
1 ks
400 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso som deň vopred nechal pomaly rozmraziť, potrel olivovým olejom a pokvapkal citrónovou šťavou.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som prudko z oboch strán opražil vo woku na troche oleja.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso som vybral a odložil na tanier do tepla. Použitý olej s vypečenou šťavou som nevylial, ale orestoval na tom dve nadrobno nakrájané cibule. K cibuli som po chvíli pridal kari, čili a zázvor a všetko spolu podusil.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mango (nemal som šťastie na dobre zrelé, ale dalo sa použiť) so ošúpal a rozdelil na dve polovice. Jednu som nakrájal nadrobno a druhú na plátky.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nastrúhal som ošúpané jablká.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nadrobno nakrájanú polovicu manga a jablká som pridal do omáčky, zalial čírou šťavou z jednej plechovky kokosového mlieka (hustejšu bielu časť pridám neskôr, k tomu paradajkový pretlak, trochu cukru, a podusil cca 5 minút.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do woku som pridal plátky mäsa, zakryl a nechal pomaly dusiť približne 40 minút.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kým sa kari dusí, je dosť času na prípravu kuskusu. Cuketu som nakrájal nadrobno, prebral a umyl hrozienka.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uvaril som objemovo dvojnásobné množstvo vody v pomere k množstvu kuskusu, vhodil jednu kocku mäsového bujónu (domáci vývar by bol samozrejme lepší), povaril, prisypal kuskus, cuketu a hrozienka, zamiešal. Zakrytý hrniec som nechal stáť na chladnúcej platni.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po cca 10 minútach je kuskus hotový, vtedy je dobré pridať maslo.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Udusené mäso som vybral a odložil do mierne vyhriatej rúry.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Omáčku som osolil a rozmixoval...

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...a pridal plátky manga plus hustú časť kokosového mlieka. Chvíľu som povaril, aby mango zmäklo.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podával som s nejakým ozdobami (tie mandarínky sa chuťovo perfektne hodili, rajčiny ani veľmi nie) a s chianti.

    Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pekný recept, dala by som si také voňavé, len by mi prekážala energetická hodnota tohto jedla - z veľk=ho množstva kokosového mlieka. Pozrite sa naň, koľko KJ obsahuje 100 ml? (2000?)
dala by som sa pozvať...jahňacie som jedla naposledy pred pár rokmi a takúto exotiku ešte nikdy...a kuskus som vlastne ešte tiež neochutnala, no mám čo dobiehať. :-) Vďaka za recept