Jablkový koláč so škoricovou zmrzlinou a slaným karamelom
šéfkuchár hotela Salamandra a executive chef Premiumstar Hotels, 11. februára 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
na 160 °C
Suroviny
Koláč: | |
3 ks |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
1/2 ks |
|
50 g mleté |
|
50 g |
|
|
|
Mrvenička: | |
40 g |
|
80 g |
|
40 g |
|
Škoricová zmrzlina: | |
3 tyčinky |
|
70 ml |
|
250 g (30 %) |
|
30 g |
|
4 g |
|
2 g |
|
50 g |
|
Slaný karamel: | |
50 g |
|
50 g |
|
40 ml |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Mrvenička: Do misky dáme zmäknuté maslo, cukor, pridáme múku a zmiešame. Prstami vytvoríme mrveničku.
- 2
Koláč: Jablka očistíme a nakrájame na menšie kocky, pridáme cukor, škoricu, kôru a šťavu z citróna, rum podľa chuti. Premiešame a necháme postáť asi 10 minút. Keď jablká pustia šťavu, šťavu scedíme cez sitko. K jablkám potom pridáme strúhanku a mleté vlašské orechy. Všetko dobre premiešame, aby sa spojilo. Zmes dáme na plech, posypeme mrveničkou a dáme piecť do vyhriatej rúry pri 160 stupňoch asi na 15–20 minút.
- 3
Škoricová zmrzlina: Najskôr pripravíme škoricovú vodu, a to tak, že vo vode vyvaríme škoricové tyčinky – na miernom ohni ich varíme asi 30 minút. Smotanu zohrejeme na 60 stupňov, pridáme škoricovú vodu, cukor, mletú škoricu, glukózu a plátky želatíny (ktorú sme predtým namočili do studenej vody). Všetko spolu miešame, kým neklesne teplota na 35 stupňov. Potom zmes prelejeme do domáceho zmrzlinovača.
- 4
Slaný karamel: Na panvici necháme skaramelizovať cukor. Podlejeme trošku vodou a karamel necháme na miernom ohni rozpustiť. Potom pridávame postupne po kúsku maslo a nakoniec smotanu. Všetko spolu pomaličky miešame, aby sme dostali hladkú omáčku. Nakoniec dochutíme hrubozrnnou soľou.
- 5
Koláč servírujeme so zmrzlinou a slaným karamelom.
- 6
TIP: Koláč môžeme upiecť aj vo formičkách na tartaletky.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu