Jablkový koláč s bielkovou penou fotorecept
Foto: palokuchki
Povodny recept s citronovym curd som zmenila a citronovu plnku som zamenila jablkami. Jablka treba prichutit citronovou stavou a potom sa ich kyselkava chut Zobraziť celý popisPovodny recept s citronovym curd som zmenila a citronovu plnku som zamenila jablkami. Jablka treba prichutit citronovou stavou a potom sa ich kyselkava chut bude vynikajuco doplnat so sladkou bielkovou penou.
porcií
príprava
na 200-180-150 °C
Suroviny
cesto: | |
185 g |
|
75 g |
|
4-5 PL |
|
|
|
plnka: | |
500 g |
|
30-40 g |
|
25 g |
|
z jedneho citrona |
|
podla chuti |
|
150 ml |
|
3 ks |
|
bielkovy sneh: | |
3 ks |
|
120 g |
|
Postup
-
1
Z muky, masla, vody a troskou soli som si spracovala cesto, ktore som zabalila do potravinarskej folie. Cesto som takto nechala postat asi 30 minut.
-
2
Do kastrola som dala ocistene nakrajane jablka, postruhanu citronovu koru, cukor, maslo a zaliala som to vodou. Jablka som dusila prikryte pokym nezmakli.
-
3
Odlezane cesto som vyvalkala a vlozila som ho do vymastenej okruhlej formy na pecenie 22cm priemeru .
-
4
Na cesto som polozila papier na pecenie. Na papier som vysypala 1/2 salky ryze. Cesto som takto piekla vo vyhriatej rure 200C 15 minut. Potom som papier s ryzou odlozila a cesto som piekla dalsich 5 minut.
-
5
Medzitym sa jablcka udusili do makka.
-
6
Jablcka som rozmixovala ponornym mixerom. Do vychladenych jablk som pridala tri zltky a dobre som to premiesala. Jablkovu plnku som nakoniec prichutila citronovou stavou. Pnlka ma byt kyselkava.
-
7
Jablkovu pnku som naliala do upeceneho cesta. Takto pripraveny kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 20 minut.
-
8
Medzitym ako sa piekol kolac som si vyslahala bielky do tuha a potom som do nich postupne zaslahala cukor. Tuhy bielkovy sneh som potom navrstvila na kolac a znova dala do rury teraz uz len 150C zapiect.
-
9
Po 20tich minutach bol bielkovy sneh zapeceny. Teplota rury a dlzka pecenia moze byt trosku odlisna, zalezi od rury ako pecie. Treba sledovat, ci sa vrch bielok rychlo nezapeka, aby vrch nebol zhoreny a prostriedok zostal neupeceny.
zaujalli ma tie žltka v jablkách. Ja dávam žltka do cesta a potom pod jablká natriem lekvár. Ukladám a vyskúšam tento recept
varecha.pravda.sk/recepty/kolac-z-cerstvych-ribezli-fotor...