Jablkový koláč s bielkovou penou fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 4. septembra 2011

Povodny recept s citronovym curd som zmenila a citronovu plnku som zamenila jablkami. Jablka treba prichutit citronovou stavou a potom sa ich kyselkava chut Zobraziť celý popisPovodny recept s citronovym curd som zmenila a citronovu plnku som zamenila jablkami. Jablka treba prichutit citronovou stavou a potom sa ich kyselkava chut bude vynikajuco doplnat so sladkou bielkovou penou.

6-8
porcií
25 minút
príprava
55 minút
na 200-180-150 °C

Suroviny

cesto:
185 g
75 g
4-5 PL
plnka:
500 g
30-40 g
25 g
z jedneho citrona
podla chuti
150 ml
3 ks
bielkovy sneh:
3 ks
120 g




Postup

  1. 1

    Z muky, masla, vody a troskou soli som si spracovala cesto, ktore som zabalila do potravinarskej folie. Cesto som takto nechala postat asi 30 minut.

    Jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do kastrola som dala ocistene nakrajane jablka, postruhanu citronovu koru, cukor, maslo a zaliala som to vodou. Jablka som dusila prikryte pokym nezmakli.

    Jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odlezane cesto som vyvalkala a vlozila som ho do vymastenej okruhlej formy na pecenie 22cm priemeru .

    Jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na cesto som polozila papier na pecenie. Na papier som vysypala 1/2 salky ryze. Cesto som takto piekla vo vyhriatej rure 200C 15 minut. Potom som papier s ryzou odlozila a cesto som piekla dalsich 5 minut.

    Jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitym sa jablcka udusili do makka.

    Jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jablcka som rozmixovala ponornym mixerom. Do vychladenych jablk som pridala tri zltky a dobre som to premiesala. Jablkovu plnku som nakoniec prichutila citronovou stavou. Pnlka ma byt kyselkava.

    Jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jablkovu pnku som naliala do upeceneho cesta. Takto pripraveny kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 20 minut.

    Jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzitym ako sa piekol kolac som si vyslahala bielky do tuha a potom som do nich postupne zaslahala cukor. Tuhy bielkovy sneh som potom navrstvila na kolac a znova dala do rury teraz uz len 150C zapiect.

    Jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po 20tich minutach bol bielkovy sneh zapeceny. Teplota rury a dlzka pecenia moze byt trosku odlisna, zalezi od rury ako pecie. Treba sledovat, ci sa vrch bielok rychlo nezapeka, aby vrch nebol zhoreny a prostriedok zostal neupeceny.

    Jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

cica2
wau, ten je krásny!!!....zbožňujem keď je tak veľa snehu, či na koláči alebo žemlovke:))...musí byť chuťovo výborný!
sladkacokolada
ja som dnes robila presne to isté, len som dávala aj džem, aj som fotila, že dám na varechu:) tak už nedám, nevadí.
babi
krásne sa ti vydaril, poznám takýto podobný koláčik - trochu iný recept,
zaujalli ma tie žltka v jablkách. Ja dávam žltka do cesta a potom pod jablká natriem lekvár. Ukladám a vyskúšam tento recept
evanaaa
Dala by som si z neho, páči sa mi jabľčková plnka so žĺtkami a sneh zapečený navrchu mám rada. Aj cesto nie je zložité, tak si to ukladám do KK.( Danielka, popri tej robote čo máš, stíhaš ešte aj piecť!).
sovka62
Keby si bola bližšie, hneď by som sa vybrala ochutnať. Krásny koláčik, výstavný.
tatranka
Videla som @palokuchki a recept som uložila.Až potom som čítala.Je to pekný a aj chutný koláčik.Niečo podobné,no predsa iné,mám pod názvom-Damencapric-.Možno niekedy inokedy tiež uverejním.
nika60
Uložím a vyskúšam zdá sa dobrý uvidíme.
3sandra3
akú úlohu v tomto koláčiku hrá tá ryža?.... to neviem... a ani v rozpise surovín sa nenachádza
violetacamorova
Keď tam išiel lemon curd ako sa do koláčika dával, ja by som ho urobila aj s ním, len neviem ako len samý alebo nejako rozmiešaný?
jamarlen
excelentné, jemné, neprekombinované, krásne. skrátka - krehký koláč, páči sa nám a skúsime ho, no najlepšie by bolo, ak by nám ho niekto urobil, lebo pri našom cukrárstve to môže skončiť katastrofálne. nepriletíš?
palokuchki
Vsetkym vam dakujem, velmi ste ma potesili. @sladkacokolada urcite si kolacik nerobila presne ako ja, tak preco ho tiez nepridat. Ja som tento robila este minuly tyzden, len som nemala cas ho sem dat. @tatranka ak budes mat cas uverejni prosim ta aj ten tvoj kolacik. @domci , @3sandra3 ta ryza za pouziva na to aby sa pri peceni nezdvihlo cesto. Ked je cesto zcasti upecene ryza s papierom sa odlozi. Ja si ten papier s ryzou drzim v krabici a viacej razy ho pouzivam. Nevyhodim to po jednom pouziti. @violetacamorova , neviem aky druh je ten lemon curd co mas. Ale ak chces pozri sa na moje recepty. Ja som uz davnejsie pridala takyto recept s lemon curd a porovnaj si to. @jamarlen , veru keby to bolo blizsie aj by som castejsie chodila na Slovensko. No neda sa.
tinca
jablká v koláči nič nepokazia, vydarený rcp :)
evanaaa
S tou ryžou sa tomu hovorí " slepé pečenie", niekto používa fazuľu ( je trochu ťažšia, al. šošovicu), ale počula som ,vlastne čítala, dokonca tu, že už predávajú takú hmotu - guličky len na tento účel. Je to , ako píše Palokuchki na to, aby sa cesto nedvíhalo, nerobili sa vydutiny, proste aby bolo rovné.
evas13
Jablkové koláčiky milujem a ten tvoj je elegantný, ukladám.:)
bejgi
Tak tento chutný jablkový koláčik určite upečiem cez víkend pre mojich dvoch chlapov, ukladám do KK :-) Dali, by sa použiť aj hrušky, mám ich doma dosť?
palokuchki
Este raz vam vsetkym dakujem. @bejgi , urcite tam mozes dat hrusky alebo aj ine ovocie, len to urob tak aby ovocie bolo kyselkave.
alena45
sladké nemusím, ale toto určite budem robievať, vyzerá tak diétne, žiadny kypriaci prášok, a ešte by mohla dať Jerica konzultáciu, či takto udusené a zmixované jablká nemožno tiež zavariť, aby som mala koláčik raz-dva. Určite možno, že ? Teraz máme veľa padaviek - zo 100 jabloní - tak by som sa pripravila na zimu.
ola111
Na tento koláč sa chystám zajtra,vyzerá vynikajúco.
palokuchki
Este raz vam vsetkym dakujem. Som velmi rada, ze sa vam kolacik pacil. @alena45 ja by som si jablka udusila ako je v recepte, ale bez masla. Rozmixovane horuce by som dala do poharov. Potom ked budes robit kolac, pridaj maslo a zltky.
jatanika
@palokuchki , myslím, že som ti to už kdesi písala, ale zopakujem, nech vedia aj ostatní .... upiekli sme a odporúčam ... veľmi chutný koláčik :-))
jamarlen
tak už je hotový, usmieva sa na nás celkom pekne, zajtra ho budeme aj ochutnávať... no bol to nervák, či sa podarí, hlavne to pečenie v rúre,,,no a medzičasom si pridala ten zvláštny citrónovomaslový krém, takže nestíhame ani oči bezočivo očiť, nieto ešte piecť, a to už nehovorím o jedení...niiežeby by sme nezjedli, len ako by sme vyzerali..:)
jamarlen
aj my odporúčame všetkým,. lahodné, vláčne jablkovocitrónové srdce sa pekne snúbi so snehom a krehkým cestíčkom. a keď sme ho zvládli bez pripečenia, či iných katastrof aj my, určite sa podarí aj ostatným :)@ ďakujeme za recept, a určite vyskúšame aj iné jednoduchšie koláčiky s lemoncurd...
jamarlen
aj my odporúčame všetkým,. lahodné, vláčne jablkovocitrónové srdce sa pekne snúbi so snehom a krehkým cestíčkom. a keď sme ho zvládli bez pripečenia, či iných katastrof aj my, určite sa podarí aj ostatným :)@ ďakujeme za recept, a určite vyskúšame aj iné jednoduchšie koláčiky s lemoncurd...
morza
Mne po upečení sneh klesne a je z toho nechutná placka. Kde robím chybu ?
palokuchki
@morza , bielka najprv vyslahaj do tuha, potom za staleho slahania pridavaj cukor po lyziciach. Mala by ti vzniknut velmi tuha bielkova pena. Potom to zapekaj v mierne teplej rure 120-150C. Zalezi velmi od typu rury. Musi sa to ale zapekat aspon 15-20 minut. Ak to budes zapekat menej aj vtedy ti to moze klesnut, alebo ak to nebolo dobre vyslahane. @jerica , dakujem za link. S tymi ribezlami to mohlo byt naozaj velmi dobre. Ked budem mat tento rok ribezle urcit to aj takto spravim.
michsamant
Danielka prosim ta, to maslo v jablckovej plnke je nevyhnutne? nespoji sa to, aj ak dam len zltka? Nemam maslo na pecenie a ani nemam kde zohnat, na vyrobu musim najprv smotanu nazbierat a kolacik by som chcela zajtra urobit.
palokuchki
Miska sedim pri pocitaci, tak ti mozem hned odpovedat. Ja si myslim ze to mozes kludne urobit bez toho masla. Ak si chces byt ista aby sa to spojilo mozes tam pridat za 1 KL kukuricneho skrobu (cornflour). Prajem ti peknu nedelu.
saskiaa
vyskusala som je perfektny len som dala dvojitu davku a pridala som do jabllcok este kiwi a ananas ,,piekla som to na normalnom plechu ale presne podla receptu akurat som nemala masny papier tak som dala cesto piect z alobalom a ryzou,,,ale je vynikajuci,,dakujem za recept.
jajaem
akurát ho pečiem ale s hruškovou náplňou a do cesta som pridala stipku kakaa :)) uvidíme aký bude :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia