Jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Povodny recept s citronovym curd som zmenila a citronovu plnku som zamenila jablkami. Jablka treba prichutit citronovou stavou a potom sa ich kyselkava chut bude vynikajuco doplnat so sladkou bielkovou penou.
6-8 porcií |
25 minút príprava |
55 minút na 200-180-150 °C |
Postup
- Z muky, masla, vody a troskou soli som si spracovala cesto, ktore som zabalila do potravinarskej folie. Cesto som takto nechala postat asi 30 minut.
- Do kastrola som dala ocistene nakrajane jablka, postruhanu citronovu koru, cukor, maslo a zaliala som to vodou. Jablka som dusila prikryte pokym nezmakli.
- Odlezane cesto som vyvalkala a vlozila som ho do vymastenej okruhlej formy na pecenie 22cm priemeru .
- Na cesto som polozila papier na pecenie. Na papier som vysypala 1/2 salky ryze. Cesto som takto piekla vo vyhriatej rure 200C 15 minut. Potom som papier s ryzou odlozila a cesto som piekla dalsich 5 minut.
- Medzitym sa jablcka udusili do makka.
- Jablcka som rozmixovala ponornym mixerom. Do vychladenych jablk som pridala tri zltky a dobre som to premiesala. Jablkovu plnku som nakoniec prichutila citronovou stavou. Pnlka ma byt kyselkava.
- Jablkovu pnku som naliala do upeceneho cesta. Takto pripraveny kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 20 minut.
- Medzitym ako sa piekol kolac som si vyslahala bielky do tuha a potom som do nich postupne zaslahala cukor. Tuhy bielkovy sneh som potom navrstvila na kolac a znova dala do rury teraz uz len 150C zapiect.
- Po 20tich minutach bol bielkovy sneh zapeceny. Teplota rury a dlzka pecenia moze byt trosku odlisna, zalezi od rury ako pecie. Treba sledovat, ci sa vrch bielok rychlo nezapeka, aby vrch nebol zhoreny a prostriedok zostal neupeceny.