Jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Povodny recept s citronovym curd som zmenila a citronovu plnku som zamenila jablkami. Jablka treba prichutit citronovou stavou a potom sa ich kyselkava chut bude vynikajuco doplnat so sladkou bielkovou penou.

6-8
porcií
25 minút
príprava
55 minút
na 200-180-150 °C

Suroviny

Postup

  1. Z muky, masla, vody a troskou soli som si spracovala cesto, ktore som zabalila do potravinarskej folie. Cesto som takto nechala postat asi 30 minut.
  2. Do kastrola som dala ocistene nakrajane jablka, postruhanu citronovu koru, cukor, maslo a zaliala som to vodou. Jablka som dusila prikryte pokym nezmakli.
  3. Odlezane cesto som vyvalkala a vlozila som ho do vymastenej okruhlej formy na pecenie 22cm priemeru .
  4. Na cesto som polozila papier na pecenie. Na papier som vysypala 1/2 salky ryze. Cesto som takto piekla vo vyhriatej rure 200C 15 minut. Potom som papier s ryzou odlozila a cesto som piekla dalsich 5 minut.
  5. Medzitym sa jablcka udusili do makka.
  6. Jablcka som rozmixovala ponornym mixerom. Do vychladenych jablk som pridala tri zltky a dobre som to premiesala. Jablkovu plnku som nakoniec prichutila citronovou stavou. Pnlka ma byt kyselkava.
  7. Jablkovu pnku som naliala do upeceneho cesta. Takto pripraveny kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 20 minut.
  8. Medzitym ako sa piekol kolac som si vyslahala bielky do tuha a potom som do nich postupne zaslahala cukor. Tuhy bielkovy sneh som potom navrstvila na kolac a znova dala do rury teraz uz len 150C zapiect.
  9. Po 20tich minutach bol bielkovy sneh zapeceny. Teplota rury a dlzka pecenia moze byt trosku odlisna, zalezi od rury ako pecie. Treba sledovat, ci sa vrch bielok rychlo nezapeka, aby vrch nebol zhoreny a prostriedok zostal neupeceny.