Jablkový koláč pre dámsku jazdu - Hen party fotorecept
Foto: sracz
Rodinný recept na jablkový koláč mojej presladkej mamky som si nezapísal. O najlepší som požiadal moju kamaLásku Ditku. Odkázala ma na Varechu. Tak vznikol Zobraziť celý popisRodinný recept na jablkový koláč mojej presladkej mamky som si nezapísal. O najlepší som požiadal moju kamaLásku Ditku. Odkázala ma na Varechu. Tak vznikol môj kompilát. Použil som ho pre návštevu manželkiných kolegýň. Hlavne, lebo som ješitný až samoľúby. „Mojkám” si dušu, keď ženy pred mojou pani so závisťou konštatujú, že ich „Macík” v kuchyni neurobí nič. Držím sa zásady: „Nikdy sa nemiešaj do dialógu dvoch priateliek, aj keď jedna z nich je tvoja vlastná manželka!”, ale dušu mám v períčku!
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
6-7 ks polokyslé |
|
3-4 PL čerstvá |
|
2-3 PL |
|
2-3 KL |
|
Cesto: | |
100 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
10 g (štipka) |
|
2 KL |
|
24 g |
|
2-3 PL |
|
2-3 ks |
|
2-3 PL hustý |
|
2 PL |
|
120 g rozpustené |
|
Pod a na jablká: | |
3÷4 PL |
|
3÷4 PL |
|
Okrem toho: | |
3÷4 PL |
|
(na plech) |
|
(na plech) |
|
240-250 ml |
|
240-250 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Ako na perzskom trhu! Tak vyzerala nástupná zostava všetkého, čo som potreboval.
-
2
Jablká som umyl, rozkrojil na 1/6-inky, vykrojil z nich „jadrince“ a na „mandolíne“ ich postrúhal na trojuholníky. Pokropil som ich šťavou pretlačenou z ½ citróna,
-
3
zasypal cukrom „kryštál-krupica“ a mletou škoricou (množstvo si zvoľte, prosím, podľa seba, ale jej chuť by nemala „prerážať“ jablkovú), opatrne premiešal a nechal odstáť.
-
4
Cesto: múka hladká, múka hrubá kukuričná, múka „semolina“, štipka soli, prášok do pečiva, vanilkový a práškový cukor, dve vajíčka, hustý jogurt (grécky Fage), olivový olej a rozpustené maslo som vymiesil v ,,robote“.
-
5
Než sa cesto vymiesi (trvá to dobrých 10 minút), na suchej panvici som opražil mandle a vlašské orechy, nechal ich vychladnúť a následne na hrubo pokrájal. Po dôkladnom vymiesení cesta, som ho priamo v pracovnej mise „robota” prikryl utierkou a nechal asi 15 minút podkysnúť.
-
6
Čas som využil na prípravu 350x240 mm pekáča s odoberateľným „mantinelom“, ktorý som vystriekal emulziou z oleja s hladkou múkou a dôkladne ho obsypal na hrubo strúhaným kokosom. Odpočinuté redšie cesto som preložil do pripraveného pekáča a pomocou kuchynskej špachtle som ho rovnomerne vyhladil.
-
7
Cesto som bohato posypal polovicou opražených a pokrájaných mandlí zmiešaných s vlašskými orechami, na ktoré som rozložil už netrpezlivo čakajúce pokrájané odkvapkané jablká, prstami som ich „poprášil“ cukrom kryštál-krupica.
-
8
Nasledovali hrozienka z rumu a...
-
9
...druhá polovica opražených a pokrájaných mandlí s vlašskými orechami a „zaraz-učkaj“ upiecť koláčik v elektrickej rúre na 180 ⁰C približne hodinu.
-
10
Tak a ešte parádička v podobe šľahačky,
-
11
strúhanej horkej čokolády plus mandľových lupienkov a hotovo.
-
12
Servírovanie na bielom porceláne vyzerá „parádne“ a chutí „eňo-ňuňo“!
Diskusia k receptu