Jablkovo-škoricové vianočné oblátky fotorecept

niniatko - bez fotkyniniatko, 12. novembra 2012
Jablkovo-škoricové vianočné oblátky (fotorecept)
Foto: niniatko

Prístroj na pečenie máme asi 12 rokov, možno aj viac. Kúpili sme ho mamine tete, mojej krstnej mame, ktorá každý rok začínala piecť už Zobraziť celý popisPrístroj na pečenie máme asi 12 rokov, možno aj viac. Kúpili sme ho mamine tete, mojej krstnej mame, ktorá každý rok začínala piecť už v novembri a cez 10 000 kusov oblátok a trubičiek do Vianoc hravo spravila. Posledných 6 rokov máme prístroj my, odkedy krstná zomrela a pečieme my. V posledných dvoch rokoch hlavne ja, otec trubičky, ten ich vie najlepšie (ja som sa k takým azbestovým rukám ako má on ešte nedopracovala). Tak som si dnes trochu s nimi zaexperimentovala.

10 minút
príprava

Suroviny

1 kg
200 ml
1 ks
4 PL
8 PL
1 ks
1 KL
1,5 ks
800 ml




Postup

  1. 1

    Prichystáme si suroviny. V recepte som mala napísanú vodu podľa potreby a potom odporučených 800 ml. Ja som však musela použiť 1 l (múka, ktorú používam má nejako veľkú silu).

    Jablkovo-škoricové vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ošúpeme si jablká a na jemnom strúhadle ich nastrúhame (obr. 1) alebo rozmixujeme (obr. 2). Robila som ich po prvýkrát a tak som skúšala, ktorá možnosť bude lepšia.

    Jablkovo-škoricové vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetky suroviny dáme spolu do misky a poriadne rozmixujeme. (potom som si cesto rozdelila rovnomerne do dvoch misiek, do jednej som dala nastrúhané jablká a do druhej rozmixované)

    Jablkovo-škoricové vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme do druhého dňa oddychovať.

    Jablkovo-škoricové vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na druhý deň cesto ešte raz poriadne premixujeme.

    Jablkovo-škoricové vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zapneme si stroj na výrobu oplátok a ďalej pokračujeme tak ako sme zvyknutí (podľa cesta, podľa typu formy, podľa toho aká je aktuálna elektrina si každý musí sám vyskúšať aká teplota je vhodná pre konkrétne cesto).

    Jablkovo-škoricové vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A začneme piecť... Nádherne to voňalo pri pečení po jablkách, hlavne v tom ceste, kde boli nastrúhané (v tom, kde boli rozmixované bol len taký slabý závan) a prevoňalo to celý dom.

    Jablkovo-škoricové vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z cesta, kde boli nastrúhané jablká mi vyšlo 43 oblátok (z čoho boli prvé 3 pokazené, tie sa trhali, tak som najskôr začala robiť len malé okrúhle, potom mi už však išli aj veľké). Oblátky však aj pri menšej teplote boli tmavšie. Z cesta, kde boli rozmixované jablká mi vyšlo 46 oblátok (z čoho ich bolo 10 pokazených, 2 zhorené a 8 absolútne gumových, ktoré vôbec nestvrdli ani pri vysokej teplote). Oblátky však aj pri vyššej teplote ostávali pekné bledé, no niekedy ostali trochu mäkké, hlavne na bokoch (a ani dlhšie pritlačenie na bokoch im nepomohlo). Oblátky som mala hrubšie, nie také papierové ako predávajú. Keby boli tenšie, možno by tých 100 kusov aj vyšlo. Každý sa sám musí rozhodnúť (ak sa teda rozhodne skúsiť môj recept), ako spracované jablká použije.

    Jablkovo-škoricové vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

lusinkab
Ach jaj :-) tak na toto pozeram len s uzasom a ja som este stale nevyspekulovala ako si urobit domace oblatky bez toho zelezneho pomocnika :-( mas ich neskutocne
niniatko
@lusinkab tak s tým ti bohužiaľ ani ja neporadím, jedine tak ako postarom robili staré mamy, medzi dvomi železami a na otvorenom ohni, či sporáku :)
a ďakujem, ale zase až tak neskutočné nie sú, mohli byť aj lepšie :)
danielas
moje najsamlepšie koláče! Tak takýchto dokážem pojesť neskutočne veľa,neviem prestať. Máš ich suprové!!!!
tiginko
@niniatko v dnešných časoch je pomerne vzácne natrafiť na mladšiu generáciu, ktorá pečie oplátky, šikovná si. Ak si prístupná aj novým receptom, dám ti sem náš niekoľkogeneračný recept, skús ochutnať. V našej rodine sa z 99% robia trubičky, rovné len na Štedrú večeru. Zatiaľ všetci čo ich ochutnali povedali, že lepšie ešte nejedli a každý rok si ich pýtajú. Ale mňa to už prestalo baviť vypekať, je to dosť náročné - ja som sa vždy snažila robiť ich čo najtenšie a bolievala ma z toľkého roztláčania krčná chrbtica. Teraz robím len tak pre nás z dvoch dávok (z jednej mi vychádza cca 180-190ks, naša forma je okrúhla, na 1 oplátku). Takže ponúkam recept: 1l plnotučného mlieka, 1/2kg hladkej múky špeciál, 15dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1ČL mletej škorice, 1ČL mletých klinčekov, 2-3PL medu, 2 žĺtka, 3PL roztopeného masla, 1PL oleja. Všetko zmixovať a nechať aspoň 24hod v chlade odstáť. Nikde na obrázku nevidím, čím "mastíš" formu, tiež včelím voskom?
tiginko
inak až teraz som si uvedomila, že tam máš celé vajíčko, nelepí sa ti to veľmi? Mne sa raz omylom podarilo dať celé vajíčka a vôbec sa mi nedarili, hrozne lepili...
niniatko
@danielas ďakujem, my ich máme tiež radi, no ja skôr tie slané, syrové, bryndzové a potom ma vždy bolia ústa :D

@tiginko ďakujem za recept, skúsim... áno, včelím voskom mažem formu, no napr. dnes som vôbec nemusela, asi bola "namazaná" zo sobotného pečenia
helca103
S jablkami som ešte nepiekla ale inak robím rôzne kombinácie najviac nám chutia trubičky.Tiež som robievala 4-5000 kusov a všetky som doslova rozdala,no teraz mám problém s reumou a moje ruky odmietajú poslúchať tak už len pre nás pár kúskov. Celkom ma láka vyskúšať tvoj recept.
trencanka
Vyzeraju ozaj dobre. Uz aj ja budem piect. Dakujem za recept, vyskusam iba so zltkami. A tiez ma zaujal napad s kokosovym mliekom. Mozno nieco vydumam.
niniatko
@helca103 ak ruky neposlúchajú a recept vás láka, tak si to nejak podelte, spravte len polovičku trebárs, to vám vyjde tak cca do 50 kusov a to snáď taká záťaž až nebude... a ak vám nechutia také tenučké, tak príliš tlačiť nemusíte a budú trochu hrubšie, ja tiež robím tieto ochutené hrubšie, lebo nám to tak viac chutí

@izabella929 @trencanka @stacy77777 ďakujem
medovnicek
oplátky milujem, recept si odkladám, ak náhodou raz budem mať taký prístroj na pečenie oplátok, tak mi takýto recept príde vhod
martamm
My tiež už minimálne 10 rokov pečieme oplátky, rovné, aj ruličky. Už teraz mám napečené asi tri dávky, celý dom krásne rozvoniava škoricou. pečiem veľa, lebo rada obdarujem celú rodinu a dobrých známych. Oplátky, to sú u mňa vianoce a tá práca stojí za to...
1x dydya
martamm
2010, ja tiež pridávam kokos, aj mak, či kakao, ale sezam mi nenapadol. Vyskúšam
niniatko
@martamm my tiež pečieme i oblátky i trubičky i slané (tie mám najradšej), ja som piekla tento rok 4x, prvé anízovofeniklové, z tých mi neostalo absolútne nič, potom mandľové, kokosové a teraz som si vymyslela tieto... dnes som robila len obyčajné... ešte sa chystám na kakaové, makové a orechové
tiež nimi obdarúvam rodinu, priateľov a známych
ola111
Museli naozaj prevoňať celú kuchyňu,raz ich tiež určite skúsim,ja obdivujem každého,kto ich dokáže takto urobiť...
martamm
niniatko, to davas cely aniz a fenikel, alebo pomelies semienka, rada by som vyskusala, to bude uzas a davas v tom pripade aj skoricu? Mohla by si hodit cely recept :D
cica2
obdivujem a chválim, máš ich krásne :-) Ešte som neskúšala a ani si netrúfam
martamm
@Niniatko (12.11.2012 15:12)

Tiez mazem vcelim voskom obalenym v platne, to je najlepsi sposob
gordon67
výborný, pekne spracovaný popis, BRAVO, toto vedia len profesionáli, z jabĺčok systémom 3 verzie vyrobiť chrumkavé verzie a pomohli kope ľudí, ktorí sa pokúšajú o"vianočný špeciál" . chutia skvele.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia