Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkovo-pudingový koláč fotorecept

nikola166 - fotkanikola166, 10. novembra 2022
Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept)
Foto: nikola166
12
porcií
50 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
250 g
150 g
1/2 bal.
2 ks
2 PL
Plnka:
4 ks
1 bal.
podľa chuti
2 bal. (v prášku)
700 ml
4 PL




Postup

  1. 1

    Jablká ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle. Posypeme vanilkovým cukrom, škoricou a podľa chuti osladíme. Pár minút podusíme. Necháme vychladnúť.

    Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme hustý puding. Prikryjeme fóliou, aby sa na pudingu nevytvorila blana a necháme trochu vychladnúť, ale nie celkom, mal by ostať ešte teplý.

    Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z múky, cukru, prášku do pečiva, masla, vajec a mlieka vypracujeme cesto.

    Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme na polovicu a jednu časť vyvaľkáme.

    Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Preložíme do vymastenej, múkou vysypanej koláčovej formy (priemer 23 cm). Popicháme vidličkou.

    Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z tohto množstva cesta mi vyšli aj tri malé tartaletky s priemerom 10 cm. Kto nechce piecť v koláčovej forme alebo nemá formičky na tartaletky, môže použiť klasický plech s rozmermi 36x26 cm.

    Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na cesto navrstvíme najprv pudingovú, potom jablkovú plnku.

    Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zo zvyšku cesta si ozdobíme koláč. S cestom sa pracuje výborne, vôbec sa netrhá, takže si ho môžete zapletať, vykrajovať, každý podľa fantázie a času.

    Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto pripravené koláčiky vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme cca 40 minút, treba sledovať.

    Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po upečení necháme vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom.

    Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ako každý jablkový koláč, aj tento chutí najlepšie na druhý deň. Samozrejme, ak vydrží.

    Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

nikola166
@sobon (11.11.2022 08:29)

To by som si teda netrúfla, ísť do TV relácie :) Ja potrebujem pokoj a kľud pri pečení. Ďakujem za milé slová, veľmi si to vážim.
nikola166
Ďakujem každému, nečakala som toľko pozitívnych ohlasov, až ste ma dojali k slzám. Pečenie je moje hobby, bohužiaľ času je čím ďalej tým menej, ale keď sa k tomu dostanem, vždy je to pre mňa veľká radosť. Dúfam, že si koláčik niekedy upečiete :)
helena10
Nádherná práca. Na Tvojich koláčikoch je vidieť, že je to pre záľuba a že si šikovná. 👍
kucharka
Výstavný koláč, ako veľa tvojich receptov. Určite aj výborne chutí.
Si šikovná.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia