Jablkový koláč

Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

12
porcií
50 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Jablká ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle. Posypeme vanilkovým cukrom, škoricou a podľa chuti osladíme. Pár minút podusíme. Necháme vychladnúť.
  2. Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme hustý puding. Prikryjeme fóliou, aby sa na pudingu nevytvorila blana a necháme trochu vychladnúť, ale nie celkom, mal by ostať ešte teplý.
  3. Z múky, cukru, prášku do pečiva, masla, vajec a mlieka vypracujeme cesto.
  4. Cesto rozdelíme na polovicu a jednu časť vyvaľkáme.
  5. Preložíme do vymastenej, múkou vysypanej koláčovej formy (priemer 23 cm). Popicháme vidličkou.
  6. Z tohto množstva cesta mi vyšli aj tri malé tartaletky s priemerom 10 cm. Kto nechce piecť v koláčovej forme alebo nemá formičky na tartaletky, môže použiť klasický plech s rozmermi 36x26 cm.
  7. Na cesto navrstvíme najprv pudingovú, potom jablkovú plnku.
  8. Zo zvyšku cesta si ozdobíme koláč. S cestom sa pracuje výborne, vôbec sa netrhá, takže si ho môžete zapletať, vykrajovať, každý podľa fantázie a času.
  9. Takto pripravené koláčiky vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme cca 40 minút, treba sledovať.
  10. Po upečení necháme vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom.
  11. Ako každý jablkový koláč, aj tento chutí najlepšie na druhý deň. Samozrejme, ak vydrží.