Jablkový koláč
Jablkovo-pudingový koláč (fotorecept)
Autor receptu: nikola166
12 porcií |
50 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup- Jablká ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle. Posypeme vanilkovým cukrom, škoricou a podľa chuti osladíme. Pár minút podusíme. Necháme vychladnúť.
- Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme hustý puding. Prikryjeme fóliou, aby sa na pudingu nevytvorila blana a necháme trochu vychladnúť, ale nie celkom, mal by ostať ešte teplý.
- Z múky, cukru, prášku do pečiva, masla, vajec a mlieka vypracujeme cesto.
- Cesto rozdelíme na polovicu a jednu časť vyvaľkáme.
- Preložíme do vymastenej, múkou vysypanej koláčovej formy (priemer 23 cm). Popicháme vidličkou.
- Z tohto množstva cesta mi vyšli aj tri malé tartaletky s priemerom 10 cm. Kto nechce piecť v koláčovej forme alebo nemá formičky na tartaletky, môže použiť klasický plech s rozmermi 36x26 cm.
- Na cesto navrstvíme najprv pudingovú, potom jablkovú plnku.
- Zo zvyšku cesta si ozdobíme koláč. S cestom sa pracuje výborne, vôbec sa netrhá, takže si ho môžete zapletať, vykrajovať, každý podľa fantázie a času.
- Takto pripravené koláčiky vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme cca 40 minút, treba sledovať.
- Po upečení necháme vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom.
- Ako každý jablkový koláč, aj tento chutí najlepšie na druhý deň. Samozrejme, ak vydrží.
|